PRIORITERER: Velferdstingets leder Stine Winger Minde tror studenter flest synes det er viktigere med studenthelsetjeneste enn studentradio. I bakgrunnen av bildet står flere av Radio Novas medarbeidere.

– Velferdstinget er en useriøs medieeier

Radio Nova satt igjen med svarteper i årets budsjettprioriteringer fra Velferdstinget.

Publisert Sist oppdatert
SKUFFET: Redaktør i Radio Nova Tone Ryg er rasende over kuttene i Radio Novas bevilgninger, noe hun sa klart ifra om på mandagens Velferdstingsmøte.

Radio Nova

  • Oslo-studentenes egen radiokanal.
  • Feiret 25-årsjubileum i vår.
  • Sender 51 timer radio i uka fordelt over 30 programposter.
  • Sender på frekvens 99,3.
  • [http://www.radionova.no](http://www.radionova.no)

– Jeg er svært skuffet over Velferdstinget. På forrige møte vedtok de en mediepolitisk plattform hvor vi oppfyller alle kriteriene. Vi har bred dekning av studentpolitikken og vi har programmer av og for internasjonale studenter. Kuttene gjør det vanskeligere å være den radioen de vil at vi skal være, sier redaktør i Radio Nova, Tone Ryg.

Mandag trommet hun opp rundt 50 medarbeidere til Velferdstinget (VT) sitt møte, uten at det hjalp stort. Da VTs budsjettsøknad for 2008 ble vedtatt, endte studentradioen opp med 125 000 kroner mindre enn i fjor, som utgjør 10 prosent av budsjettet for 2007.

– Hva man får igjen for pengene er ingen jevn kurve, det er noen knekkpunkter. For 200 000 kroner ville man fått veldig mye mer, sier hun.

– Ingen favorisering

Leder i VT, Stine Winger Minde, sier det ikke er sikkert at det som er til Radio Novas beste er til det beste for studentene.

– Vi har lagt noen klare prioriteringer til grunn, og helse er førsteprioritet. Blant studentmediene fyller Universitas en viktig rolle, de får studentrelevante saker opp i riksmedia. Det var også viktig å bevilge penger til argument og Inside for å sikre mediemangfoldet. Men det er ikke snakk om noen favorisering av skriftlige medier. Radio Nova får 1,3 millioner kroner, som er ekstremt mye penger, det er flere legestillinger. De tar heller ikke unna for dette ene og alene, studentdemokratiene har også opplevd kutt, sier Minde.

– Useriøst

Kjartan Almenning er styreleder i Radio Nova. Han mener VT har fattet beslutningen på ukvalifisert grunnlag.

– Man mener at Radio Nova har for få lyttere og for lite nedslagsfelt, men for fem år siden ble det foretatt en lytterundersøkelse som viser det stikk motsatte. Der var det flere som hørte på Nova enn som deltar i Studentparlamentsvalgene. Det ble stilt spørsmål ved undersøkelsen, men det er rart at VT kutter på bakgrunn av dårlige lyttertall når den eneste undersøkelsen man har viser det stikk motsatte, sier Almenning.

Han mener dette tyder på at studentpolitikerne bruker seg selv og sin vennekrets som erfaringsgrunnlag når de danner seg bildet av studentenes mediehverdag.

– De bruker mer tid på å høre på Klem FM og P1 enn de bruker på å sette seg inn i studentmediene. Totalinntrykket er at VT fremstår som en useriøs medieeier, sier Almenning.

– Vanskeligere å fordele

Redaktør Tone Ryg er enig.

– Flesteparten i VT innrømmer at de ikke har hørt på Radio Nova, og likevel mener de at vi er lite relevante og ikke har stor nok gjennomslagskraft. De gjør ikke sin plikt som tillitsvalgte når de ikke oppdaterer seg innenfor alle kanaler, sier hun.

Stine Winger Minde kjenner seg ikke igjen i karakteristikkene.

– Det har vært skjønnsmessige vurderinger, og det har vi heller ikke lagt skjul på. I dette tilfellet har det også vært studentmedienes ansvar å belyse saken. Det er derfor vi har hatt en høringsrunde, hvor de har kunnet debattere og drive lobbyvirksomhet. Jeg er uenig i at man har fattet en vurdering på sviktende grunnlag. Vi har rammevilkår og tildelingskriterier, og i år har det vært vanskeligere å fordele siden både Inside og argument oppfyller kravene våre.

Styrelederen går

Ryg vil ikke si noe om hva kuttene vil føre til før det har vært oppe for styret, men hun utelukker ikke at det kan gå utover samfunnsdekningen.

– Studentpolitikken er et ukjent tema for mange, og journalistene trenger en del opplæring, de må vite hva de skal se etter for å skille ordentlige uenigheter fra ren rutine. Dette krever en samfunnsredaktør som holder seg oppdatert og stiller på alle møtene. Jeg har ikke lyst til å kutte samfunnsredaktørstillingen, det er en satsning jeg er stolt av, men dekningen av studentpolitikken kan nok bli noe mer tilfeldig, sier hun.

Styreleder Almenning mener at han er kommet i en umulig arbeidssituasjon.

– VT har gitt meg signaler om at Nova skal gå i en mer samfunnsorientert retning. Samtidig føler jeg at jeg ikke har handlingsrommet for å oppfylle målsetningene i det mediepolitiske dokumentet. Da vil det være naturlig at en annen tar over fra og med neste VT-møte.

– Ikke god studentradio

Stine Winger Minde sier det ikke var aktuelt for VT å be om en større sum fra Studentsamskipnaden i Oslo i år.

– Her er det VT som må være flinke til å prioritere, og det syns jeg vi har vært. Å øke utgiftene er ikke alltid det mest forsvarlige. På møtet kom det forslag som å øke semesteravgiften. Jeg er ikke sikker på om 40 000 studenter er enige i at man skal betale mer fordi VT ikke klarer å prioritere.

Tone Ryg mener Radio Nova ikke er langt unna å måtte legge om driften drastisk.

– Du skal ikke mange hundre tusen ned før vi blir en gjeng som spiller musikk og prater. Det er god radio, men ikke god studentradio, sier Ryg.

Powered by Labrador CMS