Venstrealliansen, med listeleder Ronja Gulbrandsen, er størst i årets studentvalg.

Venstrealliansen størst i det første heldigitale studentvalget

Med 23,11 prosent av stemmene er Venstrealliansen størst ved årets studentvalg ved Universitetet i Oslo (UiO). Men med en total oppslutning på 12,86 prosent er det den laveste oppslutningen ved et studentvalg på ti år.

Publisert Sist oppdatert

Slik blir mandatfordelingen i Studentparlamentet:

  • Venstrealliansen- 7 mandater
  • Grønn liste- 5 mandater
  • A-lista- 4 mandater
  • Gjestelista- 4 mandater
  • Moderat liste- 3 mandater
  • Liberal liste- 3 mandater
  • Realistlista- 2 mandater
  • Totalt 28 representanter

Oppslutning i tidligere studentvalg:

  • 2010: 13,5 %
  • 2011: 16,4 %
  • 2012: 18 %
  • 2013: 14,6 %
  • 2014: 16,1 %
  • 2015: 14,5 %
  • 2016: 17,2 %
  • 2017: 17,6 %
  • 2018: 16,3 %
  • 2019: 15,3 %
  • 2020: 12,86 %

Saken blir oppdatert!

– Vi er veldig stolte og veldig glade alle sammen. Vi opprettholder antall mandater, så det er vi veldig fornøyde med, sier Ronja Guldbrandsen, listeleder i Venstrealliansen, på telefon til Universitas etter nok en valgseier.

23. april startet det årlige studentvalget ved UiO, der forskjellige studentpolitiske lister kjemper om plasser i Studentparlamentet. Som følge av koronasituasjonen har valgkampen og selve valget blitt heldigitalisert.

Det er den laveste oppslutningen på ti år.

Les mer om den rekordlave valgdeltakelsen

Størst for fjerde år på rad

Venstrealliansen er størst for fjerde året på rad.

Guldbrandsen tror at mye av årsaken til Venstrealliansens popularitet ligger i at de har mange arrangementer spredt over hele studieåret som gjør det enklere å være synlig for studentene.

– Hvordan har årets valgkamp skilt seg fra tidligere år?

– Uff, på alle måter. All kommunikasjon har kun vært på sosiale medier og vi har ikke kunnet snakke med våre medlemmer på samme måte som tidligere. For oss kandidater og vi som sitter i styret har det føltes litt ensomt og passivt, sier hun og legger til:

– Vi ser jo også at oppslutningen har gått litt ned, som vi hadde forventet, men vi i Venstrealliansen har også jobbet godt sammen for å finne nye løsninger på hvordan vi skal fronte politikken vår.

– Hvordan blir feiringen?

– Hehe, det blir nok en liten møtepils til helgen, digital selvsagt, og med en liten quiz. Så får vi heller ta den store store feiringen når vi har lov til det, men nå i første omgang blir det på Zoom.

Les mer om hvordan det digitale valget har blitt avholdt

Gjestelista: – Vi har gjort et brakvalg

På andreplass kommer Grønn liste med 18,88 prosent av stemmene, som ender opp med det samme som ved fjorårets valg. A-lista kommer på en tredjeplass med 15,12 prosent av stemmene. Deretter kommer Gjestelista med 13,18 prosent, som har en svak nedgang fra i fjor.

Årets «nykommer» Gjestelista 2.0 klarte altså ikke å følge opp fjorårets brakvalg for «moderpartiet», men går beholder samme antall mandater i Studentparlamentet. Listeleder Aksel S. Noonan er godt fornøyd med årets valg.

– Først og fremst vil jeg si at Gjestelistas ambisjon var å få høyere oppslutning var å få høyere oppslutning enn det var valgdeltakelse og dette klarte vi jo med glans!

Noonan understreker riktignok at partiet hadde et mer hårete mål om å oppnå 60 prosent av stemmene, og trekker frem koronaviruset som en viktig årsak til at det han omtaler som «de ansvarlige» styringspartiene vokser, i motsetning til hans eget parti «som blir sett på som populister».

– I denne konteksten vil jeg si at vi har gjort et brakvalg og vi gleder oss til å komme inn på tinget, fortsetter han.

Mye tyder på at vi vil se et mer aktivt og nytenkende Gjestelista i neste års Studentparlamentet.

Stor fremgang for Moderat liste

Rett bak Gjestelista kommer Moderat liste med 12,35 prosent av stemmene, som er en økning på hele fem prosentpoeng fra i fjor da de var valgets tapere.

– Jeg vil først og fremst bare si tusen takk til alle som stemte på oss! Dette er veldig gode nyheter, sier listeleder Mathias Meyer.

– Dette er en seier for vi studenter som er opptatt av et grønnere UiO og et friere og en mer fleksibel hverdag for studentene.

– Hva tror du er årsaken til at dere har gått så mye frem?

– Vi har hatt mange sterke og gode kandidater på listen som har markert seg. Så tror jeg at vi har funnet saker som mange studenter kan kjenne seg igjen i. Innen miljøvern har våre løsninger for eksempel en litt annen vinkel enn det Grønn liste kommer med. Også har vi en del spennende forslag som døgnåpne treningsstudio og lesesaler, som jeg tror mange studenter setter pris på.

Skuffede realister

Helt på bunnen kommer Realistlista med 8,43 prosent av stemmene. Liberal liste ligger rett over med 8,93 prosent.

– Dette var litt dårligere enn ventet, sier en skuffet leder for Realistlista Didrik Svellingen til Universitas.

Han tror at koronakrisen må ta mye av skylden for det dårlige valgresultatet.

– Vanligvis pleier vi å være veldig aktive å gå rundt og snakke med folk, men det har vi ikke hatt mulighet til i år. Derfor når vi ikke ut til like mange heller.

– Hva blir strategien framover?

– Det blir å snakke med flere av utvalgene og forsøke å danne en liste som passer for alle fakultetene. Så blir det viktig å prøve å få frem tydelig hvilke saker det er vi kjemper for i parlamentet i tiden framover.

I tillegg til studentrepresentantene består Studentparlamentet av et arbeidsutvalg. Arbeidsutvalget og lederen skal velges 28. mai. Mye tyder på at det valget også vil foregå digitalt. Hittil har Runa Kristine Fiske fra A-lista lansert sitt kandidatur i Universitas.

Les mer om Runa Kristine Fiskes kandidatur

Powered by Labrador CMS