FRUSTRERT: Sigrid Mjøen Marstrander kom ikke inn på studiet hun ønsket med vitnesbyrdet hun hadde fra Steinerskolen.

Innfører karakterer

Mangel på karakterer har skapt mye rot og uklarhet rundt opptak av steinerskoleelever til høyere utdanning. Nå innfører steinerskolene karakterer som en prøveordning.

Publisert Sist oppdatert

Steinerskoleelever får ikke karakterer, men vitnesbyrd. Dette skaper problemer for elevene når de søker seg til høyere utdanning. Hver søknad må skjønnsmessig vurderes av flere instanser. Internt i vurderingsinstansene hender det at det settes uoffisielle karakterer, men elevene får ikke vite hvordan de ligger an.

Tidligere steinerskoleelev Sigrid Mjøen Marstrander kom ikke inn på programstudiet i sosialantropologi i høst. Dette overrasket henne, for hun har gode karakterer i fag relevante i forhold til studiet. Hun måtte mase seg til informasjon fra Institutt for Sosialantropologi, og fikk til slutt vite at det var blitt satt et snitt på nøyaktige 3,8 på henne.

– Det settes altså karakterer, sier Marstrander frustrert.

Halvparten avvises

Steinerskoleelevenes vitnesbyrd vurderes først av en nasjonal komité oppnevnt av Utdannings- og forskningsdepartementet. Ved Universitetet i Oslo (UiO) sendes søknaden til det aktuelle fakultetet, som legger fram et forslag. Til slutt gjør den sentrale opptakskomiteen ved UiO en endelig, skjønnsmessig vurdering. I høst søkte 265 steinerskoleelever seg til studier ved UiO. Av dem manglet 80 stykker studiekompetanse eller hadde ikke sendt inn riktige papirer, så bare 185 av søknadene ble behandlet i opptakskomiteen. Av disse 185 elevene, fikk kun 93 tilbud om studieplass.

Karakterer kommer

Fra neste studieår skal alle nye steinerskolevitnemål poengberegnes som en prøveordning. Forbundssektretær Oddbjørn Birkeland i steinerskoleforbundet, forteller at en av grunnene til at de nå prøver karakterer, er at en del universiteter og høyskoler uttrykte at de syntes det var vanskelig å foreta opptak på grunnlag av de skriftlige vitnesbyrdene.

– Steinerskolene ønsker i utgangspunktet å være karakterfrie, men vi prøver ut denne ordningen for at det skal være mest mulig rettferdig for elevene i opptakssammenheng, sier Birkeland.

– Hensynet til elevene er i forgrunnen, og for dem håper vi det faller heldig ut. Karakterene vil bare bli gitt når faget avsluttes ved slutten av tredje år.

Powered by Labrador CMS