RØMMER BYEN: Oddbjørn Aasness, Aasta Heide og Gustav Martinsen kan lett havne alle andre steder enn Oslo når de starter høyere utdanning til høsten.

Prester slår jurister

Førstegangssøkere til UiO vil heller lære om det hinsidige enn å svette over lovsamlingen.

Publisert Sist oppdatert

Opptaket 2006

  • Samordna opptak (SO) har per april 2006 registrert rundt 93.500 søkere til høyere grunnutdanning, en nedgang på 2,7 % fra 2005. Dette er første gang på 2000-tallet at SO ikke registrerer en økning i søkertallet.
  • UiO har 16.470 førstegangssøkere til sine kurs i 2006, mot 17.454 i 2005. Dette er en nedgang på 5,6 prosent.
  • Universitetet for miljø- og biovitenskap har størst framgang av universitetene (31 %). Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet har en framgang på 5,4 prosent, ellers er tallene for universitetene negative.
  • Kilde: Samordna opptak

Mens enkelte fag på Juridisk fakultet (JF) mister opptil 30 prosent av søkerne sammenlignet med fjoråret, kan Teologisk fakultet (TF) skilte med at flere ønsker å lære om de hellige skrifter. Totalt sett mister Universitetet i Oslo (UiO) over fem prosent av søkerne.

– UiO har nok en del å hente når det gjelder markedsføring, sier Oddbjørn Aasness (18), Aasta Heide (19) og Gustav Martinsen (18).

De går siste året på Fagerborg videregående skole – og er for tiden riktig antrukket i røde russedresser.

– Utdanningsmessa på Lillestrøm er et eksempel på det. UiO framsto der som tung og kjedelig, mens NTNU i Trondheim hadde mye bra propaganda og hendige småbrosjyrer som gjorde dem attraktive, sier Aasness.

Mens han og Martinsen nå setter kursen mot trønderhovedstaden, vipper Heide mellom Bergen og Oslo.

Prest populært

Bare ved TF og Odontologisk fakultet er pågangen fra nye studenter større i år enn den var i fjor.

– Det er bemerkelsesverdig, og veldig positivt, smiler studiedekan Trygve Wyller ved TF.

Han tror årsaken kan være at ansatte har vært mer synlige i den offentlige debatten, og at diskusjonen om imamutdanning har skapt blest.

– I tillegg tror jeg studentene våre er gode ambassadører for studiet, sier Wyller.

Inger Lise Solvang er direktør for avdeling for samfunnsanalyse ved markedsbyrået Opinion Norge. Hun tror det er mer grunnleggende trender som ligger til grunn for de nye studentenes veivalg.

– Trendene viser et at samfunnet har et økende behov for mening i livet, og slik sett synes disse tallene å bekrefte denne tendensen. At flere unge i år søker på teologiske fag, rimer godt med dette bildet, sier hun.

Jus mindre pop

Samtidig mener hun at godt betalte jobber i mindre grad er avgjørende for studievalget.

– Unge mennesker velger bort trygge karrierer og feite lønnssjekker for opplevelser og selvrealisering, sier Solvang.

Hun mener det kanskje kan forklare nedgangen i antall søkere til jusstudiet.

Prodekan Finn Arnesen ved jussen er imidlertid ikke bekymret for jusstudienes fremtid.

– Disse tallene er verken pisk eller sovepute for oss. Vi har fortsatt mye større søknad enn vi kan tilby plasser, sier Arnesen, som tror noe av nedgangen kan skyldes de harde opptakskravene i fjor.

Aasta Heide er en av dem som ønsker seg inn på jusstudiene i Oslo. Hun frykter at snittet for å komme inn er for høyt, og at hun derfor må til Bergen.

– Jeg vil gjerne være i Oslo, for jusstudiet her har et bra rykte, det samme har studiemiljøet på kurset. Men Bergen er en koselig by, og snittet er lavere der, sier hun.

De fire siste årene har flere og flere ønsket å studere ved UiO. At rundt fem prosent færre velger UiO i år, tar rektoratet med stor ro.

– Vi har fortsatt flere ganger så mange søkere som det er plasser tilgjengelig. I tillegg ser vi at det er på de mest populære fagene at søkermassen går ned, sier rektor Geir Ellingsrud.

Powered by Labrador CMS