JOGGER: Filip Nicolaisen (t.h.), her sammen med Magnus Dehli Vigel, trener gjerne. Men Nicolaisen stiller spørsmål ved hvorfor ansatte får studentvelferdsgoder.

Nei til ansatt-rabatt

Riksrevisjonen refser Studentsamskipnaden for å tilby studentgoder til ikke-studenter.

Publisert Sist oppdatert

Flere av landets studentsamskipnader, inkludert Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), tilbyr statsstøttet rabattpris på mange tjenester til universitetsansatte, og i noen tilfeller også til studenters ektefeller og samboere. Det er dette som får Riksrevisjonen til å steile. Midlene samskipnadene får over statsbudsjettet skal brukes til studentvelferd, og ikke til å gi rabatt til ansatte eller andre eksterne brukere, påpeker Riksrevisjonen i sitt «Dokument nr. 1 2006 – 2007».

Det er ikke første gang denne saken er på dagsorden. I august 2004 skrev Universitas om konflikten hvor trimkjeden SATS beskyldte blant annet SiO for å drive såkalt kryssubsidiering fra studenter til andre kunder, og at dette kunne være brudd på EØS-avtalen. Saken er oppe til behandling hos EFTA-domstolen. Informasjonssjef i SATS Anders Hall Grøterud er glad for at Riksrevisjonen stiller samme spørsmål som SATS til samskipnadenes praksis.

– Enkelt fortalt er vi ikke imot studentvelferd, men det at man skal fylle opp med andre som ikke er studenter. Dette går også utover studentene selv, og det skjønner vi ingen ting av, sier han.

– Ikke kryssubsidiering

Leder for Velferdstinget, Øyvind Gjengaar, forteller at studentsamskipnadene per dags dato får penger fra utdanningsinstitusjonene som kompensasjon for avslaget.

– Det viktigste for oss er at det ikke går ut over studentene. Penger øremerket studenter og kapasitet skal studenter prioriteres på, sier Gjengaar.

Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, peker også på at SiO mottar direkte støtte fra UiO. I tillegg understreker hun at SiO kun forholder seg til Kunnskapsdepartementet (KD), og ikke direkte til Riksrevisjonen.

– Vi har framlagt alle våre regnskaper til departementet hvor vi forsikrer om at vi ikke bedriver kryssubsidiering, og de har ikke hatt noen merknader på regnestykkene, sier Dyrberg.

Organisasjons- og personaldirektør i UiO, Elisabeth Halsen, bekrefter at SiO får godtgjørelse for at UiOs ansatte skal få billig trening

– Det er en ordning vi setter pris på, og det er mange som benytter seg av den, sier hun.

Lovproposisjon

I sitt svarbrev til Riksrevisjonen skriver KD at ansatt-rabatt vil være opp til det enkelte samskipnadsstyre. KD jobber også for tiden med en lovproposisjon som skal avklare hvilket ansvarsforhold departementet skal ha når det gjelder studentsamskipnader.

– Vi har sagt til Riksrevisjonen at vi kommer til å fremme en lovproposisjon så raskt som mulig over nyttår, hvor vi vil gå inn på uklare områder av tilsynsansvaret, sier avdelingsdirektør i Universitets- og høgskoleavdelingen til KD, Lars Vasbotten.

– Men er det greit at SiO gir ansatt-rabatt når de får subsidiering fra UiO?

– Det kan jeg ikke kommentere utover det som allerede er sagt.

– Hvorfor?

– Hvorfor skal ansatte ha tilgang til studenters velferdsgoder? spør Filip Nicolaisen. Som filosofibachelorstudent og doktorgradsstipendiat i fysikk havner han på begge sider av ansatt-/studentskillet, og er selv flittig bruker av studentvelferdsgoder. Blant annet spiser han på Frederikke og svømmer på Domus Athletica.

Powered by Labrador CMS