– Blir det plass til ulønnsom forskning?

Dekaner ved UiO er forsiktige optimister, etter at de blåblå mandag la fram sin regjeringsplattform.

Publisert

Fanny Duckert, dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) er positiv til at regjeringen vil rette mer av forskningen inn mot næringslivet.

Men hun er også nervøs for at det kan gå på bekostning av annen, viktig forskning.

– Det er viktig at grunnforskningen ikke blir en salderingspost, men at de finner en god balanse, sier Duckert.

Hun mener det er mange viktige fagfelt som ikke direkte vil være av interesse for næringslivet, men som det likevel er viktig at det satses på.

– Vi har store, globale utfordringer på migrasjon, helse og fattigdom, og gode løsninger krever forskningsbasert kunnskap. Forskning på dette kan ikke uten videre omsettes i kroner, øre og finansoverskudd. Det «lønner seg ikke», men er ekstremt viktig. Blir det plass til dette, spør Duckert seg.

Ved Det humanistiske fakultet ser dekan Trine Syvertsen muligheter i at den nye regjeringen vil satse på å utvikle flere verdensledende forskningsmiljøer.

– Mens næringsrettet forskning ikke favoriserer humanistiske fag, har vi flere gode miljøer som vil kunne hevde seg i konkurransen om å være sterke internasjonalt, mener hun.

Hun tror ikke de vil merke noen umiddelbar forandring i det daglige, og påpeker at heller ikke den rødgrønne regjeringen satset på humaniora.

Ved realfagsfakultetene er optimismen enda større.

– Jeg synes det er positivt med alle signalene om at man nå vil løfte mer av den norske forskningen over i en verdensklasse. Mange av tiltakene som blir signalisert vil fremme det målet, sier Frode Vartdal, dekan ved Det medisinske fakultet.

Også dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige, Morten Dæhlen, er positiv.

– Vi er fornøyde med at det satses på realfag og forskning. Intensjonene er gode, men det gjenstår å se hvordan det blir med den praktiske politikken, sier Dæhlen.

Powered by Labrador CMS