Færre nordmenn across the pond: Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo, sier at det er sannsynlig at færre norske studenter reiser til Storbritannia etter Brexit.

Nå blir det vanskeligere for nordmenn å studere i Storbritannia

Storbritannia er ikke bare ute av EU, de har også meldt slutten på deltakelse i neste programperiode for Erasmus+. Det vil ha negative konsekvenser for norske studenter.

Publisert Sist oppdatert

Erasmus+

# Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring og idrett

# Norge har deltatt i flere av disse programmene siden 1992 og er med i programmet gjennom EØS-avtalen

# Ifølge Ansa er det månedlige Erasmus-stipendet på 450 eller 500 euro, avhengig av det aktuelle landet

# Erasmus+-programmet går over 7 år av gangen, dette henger sammen med budsjettårene i EU

# Storbritannia vil ikke delta i pro- gramperioden 2021–2027

# Kilde: regjeringen.no, ansa.n

— Erasmus-kårene har vært topp, sier Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo (UiO).

Det kjente europeiske utvekslingsprogrammet Erasmus+ har norske studenter lenge kunne dra nytte av gjennom EØS-avtalen. På julaften ble det imidlertid kjent at Storbritannia ikke vil delta i den neste programperioden. Det kan få konsekvenser for norske utvekslingsstudenter.

Uten Erasmus+-programmet vil norske studenter måtte betale like mye i skolepenger som andre internasjonale studenter. I tillegg må studenter som skal oppholde seg i Storbritannia i mer enn seks måneder, søke om visum.

Les også: Digital under­vis­ning frem til påske på Oslomet: – Gir ikke mening

Fire år med spekulasjoner

— Erasmus-stipendet, fritakelse fra skolepenger og en solid mottakelse ved vertsuniversitetet har vært et faktum. Mye skal til for å slå denne ordningen, sier Bratberg.

Han har britisk politikk som forskningsfelt og har tidligere studert i Storbritannia.

Brexit-dramaet har pågått i fire og et halvt år. For en knapp måned siden kunne likevel statsminister Boris Johnson kunngjøre at Storbritannia og EU har blitt enige om en historisk avtale. Universitas har flere ganger skrevet om hva avtalen kan bety for norske studenter. Tidlig 2019 advarte daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) mot å reise på utveksling til Storbritannia.

Begrunnelsen var særlig knyttet til usikkerheten for norske studenter som drar på utveksling gjennom Erasmus+.

I februar 2020 uttalte Lene Krogh Baldersheim, rådgiver i Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling (Diku), som har ansvar for Erasmus-programmet i Norge, dette til Universitas:

— Dersom Storbritannia ikke deltar i neste programperiode i Erasmus, som starter i 2021, kan vi forvente en nedgang i antall studenter.

Sosialt skjevt

Brexitavtalen kan føre til at dører lukkes for norske utvekslingsstudenter i Storbritannia. De kan potensielt ikke lenger reise til utdanningsinstitusjoner som har vært en del av Erasmus+-ordningen. Dersom det er mulig å reise gjennom en annen avtale, vil studentene likevel ikke ha stipendet i ryggen.

Det forklarer Bratberg. Han sier det er sannsynlig at det vil bli færre norske utvekslingsstudenter som reiser.

— Det er også meget mulig at det vil være mer sosialt skjevt hvem som drar på utveksling til Storbritannia, sier Bratberg og legger til:

— At det er en enda større fordel enn før å være ressurssterk om du vil på utveksling til Storbritannia, skal du ikke se bort ifra.

Morgan Alangeh, president i Association of Norwegian Student Abroad (Ansa), forteller at organisasjonen hele tiden gjør det de kan for å bidra med sine innspill til Kunnskapsdepartementet og den britiske ambassaden i Oslo.

— Viktigheten av å fremheve vanskelige temaer som kan forekomme som norsk utvekslings- eller helgradsstudent, har vært avgjørende. Betingelsene rundt studentvisum er eksempler på dette, sier han.

Forberedt: Morgan Alangeh, president I Ansa, sier de er klare for å bistå norske studenter med nye utfordringer som måtte oppstå i forbindelse med utveksling til Storbritannia.

For både Ansa og den britiske ambassaden i Oslo har det ifølge Alangeh vært viktig at det skal være enkelt å forholde seg til og søke om studentvisum. Det føler han at de har fått til.

— For eksempel ved at det skal være nok å vise til skriv fra Lånekassen om tilstrekkelige midler til å få studentvisumet, sier Alangeh.

Han oppfordrer studenter til å ta kontakt med Ansa dersom man lurer på noe rundt Brexit.

— På kontorene våre vil det være noen som holder seg oppdatert på hva som skjer i Storbritannia. De vil ha løpende kontakt med Kunnskapsdepartementet og den britiske ambassaden i Oslo, avslutter han.

Les også: Akademika-avtale i fare:– Vi skal ikke være bundet opp til noen spesielle aktører

Erstattes av nytt program

Storbritannia har besluttet å erstatte Erasmus+-programmet med en britisk utvekslingsordning, det såkalte Turing-programmet. Detaljene rundt det nye programmet er ikke kjent ennå. Tanken er imidlertid at britiske borgere skal sikres økonomisk støtte dersom de vil studere eller jobbe utenfor Storbritannia. Noe av hensikten med dette rammeverket er at alle verdensborgere skal behandles likt.

— Det ønskes ikke å gi noen særfordeler til europeere, verken arbeidstakere eller studenter, forteller Bratberg.

— Programmet skal fremelske globalt akademisk talent, og det skal dermed ikke være enklere for nordmenn eller andre europeere å få plass på britiske utdanningsinstitusjoner.

Det er mulig at det vil være mer sosialt skjevt hvem som drar på utveksling til Storbritannia

Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo

Det britiske utdanningsprogrammet kan imidlertid by på finansielle utfordringer for norske studenter.

— Informasjonen så langt tilsier at Turing-programmet ikke vil omfatte norske studenter. Dermed vil det sannsynligvis ikke bli aktuelt å få fritak fra skolepenger ved britiske utdanningsinstitusjoner. Det skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en e-post til Universitas.

— Urettferdig

Lise Bakke Brøndbo, Erasmus+-institusjonskoordinator ved Oslomet, mener det er problematisk at midlene som er satt av, bare vil gjelde utvekslingsstudenter som kommer fra Storbritannia til Norge.

— Jeg anser det som meget urettferdig dersom dette bare blir en økonomisk god ordning for de britiske studentene, sier Brøndbo.

— Våre egne studenter ender opp uten stipend fra Erasmus+ eller nasjonale stipendordninger, men må betale skolepenger.

Asheim presiserer overfor Universitas at norske studenter fremdeles vil ha de samme rettighetene til lån og stipend til utdanning i Storbritannia — til tross for at Erasmus+-stipendet bortfaller.

Fortsatt overgangsordning

Oslomet og UiO opplyser overfor Universitas at det vil være mulig å dra på Erasmus+-utveksling til Storbritannia til utgangen av vårsemesteret 2023.

— Det er vi veldig glade for. Det betyr nemlig at studenter vil kunne reise til Storbritannia på Erasmus+-utveksling og motta stipend frem til utgangen av vårsemesteret 2023, skriver studiedirektør ved UiO Hanna Ekeli i en e-post.

Dermed sikres stipend til norske studenter til og fra Storbritannia så langt det er tilstrekkelig.

At du faktisk får reist på Erasmus+-vilkår, er det derimot ingen garanti for. Dette vil nemlig avhenge av om partneruniversitetene i Storbritannia har en aktiv utvekslingsavtale og en forlenget stipend-kontrakt på lik linje med de norske utdanningsinstitusjonene.

Les også: «Utgifter til psykisk helse kan øke semes­ter­av­giften»

Powered by Labrador CMS