UMOTIVERT: - Et halvt år med brakkesyke i Trøndelag er ikke veldig fristende. Det ville vært bedre å ta militærtjenesten etter endt utdannelse, sier student i idéhistorie, Christoffer Kolbu.

Må avbryte studiet

Innstramming av vernepliktsordningen gjør at Christopher Kolbu og over 400 andre studenter må hoppe av studiene etter nyttår for å dra i militæret. Bare studenter som er kalt inn etter 1. juli får utsettelse.

Publisert Sist oppdatert
UMOTIVERT: - Et halvt år med brakkesyke i Trøndelag er ikke veldig fristende. Det ville vært bedre å ta militærtjenesten etter endt utdannelse, sier student i idéhistorie, Christoffer Kolbu.

Verneplikt:

  • Fra våren 2005 begynte forsvaret å kalle inn studenter under utdanning
  • Ordningen møtte stor motbør fra både studentorganisasjoner og læresteder
  • Forrige fredag endret forsvaret reglene slik at studenter kalt inn etter 1. juli får utsettelse om de ønsker det
  • De over 400 studenter som er kalt inn før 1. juli får imidlertid ikke utsettelse og må møte til førstegangstjeneste i januar

Christopher Kolbu begynte på bachelorprogrammet i idéhistorie ved Universitet i Oslo (UiO) i høst. Samtidig hadde han fått innkallelse til førstegangstjeneste i heimevernet på Værnes 3. januar. Siden Kolbu allerede hadde planlagt å studere, søkte han Forsvaret om utsettelse, noe som vanligvis blir gitt til folk under utdanning.

– Jeg gikk ut fra at de kom til å godta ønsket om utsettelse, og håpet i det lengste at det skulle ordne seg, men nei.

Skjerpet kravene

På grunn av soldatmangel i januar strammet forsvaret nemlig kraftig inn på mulighetene til å få utsettelse. Heller ikke påbegynte studier er noen garanti for utsettelse.

Den nye praksisen har møtt kraftig kritikk, og på fredag ble Forsvarsdepartementet nødt til å gjøre endringer: Alle studenter innkalt etter 1. juli skulle få fritak.

Christopher Kolbu og andre studenter som var innkalt før 1. juli har imidlertid ikke fått godkjent søknaden om utsettelse. Totalt dreier dette seg om over 400 studenter på landsbasis.

Dårlig løsning

Jørn Henriksen, leder i Norsk Studentunion (NSU), er glad for at mange studenter har fått midlertidig fritak fra verneplikten, men synes Forsvarsdepartementet er langt unna noen fullgod løsning:

– Fremdeles er mye uavklart. Jeg mener det er uakseptabelt at studenter må avbryte studiene for å dra i militæret.

Til neste år planlegger forsvaret å kalle inn hele januarkontingenten før 1.juli. Også studenter som er midt i et studieløp risikerer dermed å bli kalt inn. Henriksen mener at tidlig varsling ikke vil løse problemet:

– Det er både sosialt, faglig og samfunnsøkonomisk uklokt å kalle inn studenter som er midt i studiene.

NSU-lederen vil nå arbeide for at forsvaret går tilbake til den gamle ordningen der man kunne utsette militærtjenesten til man var ferdige med er helt studium.

Neppe endring

Heller ikke studiedirektør Monica Bakken ved UiO er fornøyd med den nye innkallingsordningen til Forsvaret:

– Den nye ordningen løser noen av problemene, men ikke alle. Vi ønsker at de studentene som er blitt tatt opp ved et studieprogram skal få utsettelse. Dette kommer vi til å ta opp med Universitets- og høgskolerådet over nyttår, sier Bakken.

Oberst Nils Hanheide i Vernepliktsverket mener det neppe blir aktuelt å gå tilbake til den gamle ordningen:

– I dag tar de fleste en eller annen form for utdannelse. Vi kan neppe gi utsettelse til alle som studerer, men jeg tror vi skal gjøre innkallingsprosessen smidigere til neste år.

Powered by Labrador CMS