UEKTE UTDANNING: Forfalskning av vitnemål er et problem på verdensbasis. NOKUT mener det derfor vil være vanskelig å få en endelig slutt på fenomenet.

Falske vitnemål florerer

Bruken av falske vitnemål har eksplodert. Konsekvensene kan bli dårligere undervisning og et utrygt arbeidsmiljø.

Publisert Sist oppdatert
FEIL NUMMER: Tilbyder av falske vitnemål «University of Norway» oppgir på sine nettsider telefonnummeret til et vinmonopol i Oslo.

De siste årene har vist en økning i bruk av falske vitnemål i høyere utdanning. Dette kommer frem i et høringsforslag fra Kunnskapsdepartementet (KD) om Universitets- og høyskoleloven. Statistikken er utarbeidet av Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen (NOKUT), som arbeider med kvalitetssikring i utdanningssektoren. Primært har de i denne sammenhengen jobbet med godkjenning av utdanning fra utenlandske institusjoner.

– Vi har opplevd en økt oppmerksomhet rundt falske vitnemål internasjonalt, og har de siste årene brukt mye mer ressurser på å avsløre dokumentforfalskning. Dette har ført til at vi også har oppdaget flere slike tilfeller enn vi gjorde tidligere, forteller Ida Lønne, avdelingsdirektør i seksjon for utenlandsk utdanning i NOKUT.

Lønne sier at mange nettsider tilbyr konstruerte utdanningsdokumenter, og selv om flere legges ned dukker det stadig nye opp.

– Vi merker at kjøp eller manipulering av vitnemål blir stadig lettere tilgjengelig via internett. Her kan man få dokumenter av meget høy kvalitet, og produsere det raskt. Man kan manipulere både institusjonsnavn og innhold elektronisk, og det gjør at det blir stadig mer utfordrende å oppdage forfalskninger, sier hun.

Alvorlige konsekvenser

Det finnes per dags dato ikke noe tallmateriale på hvor mange som tilbyr slike falske vitnemål – også kjent som «diploma mills». Én tilbyder er det fiktive universitetet «University of Norway», som hevder å være lokalisert i Bergen. Ifølge nettstedet kan universitetet tilby både bachelor-, master- og doktorgrader til en rimelig penge.

Da Universitas prøvde å ta kontakt med institusjonen via telefonnummeret som sto oppført på hjemmesiden deres, kom man derimot ikke til noe universitet, men til et vinmonopol i Oslo.

En annen famøs historie er om den svenske arbeidsministeren Sven Otto Littorin, som i sin CV oppga å ha studert ved det illusoriske Fairfax University. Littorin, som representerer statsminister Fredrik Reinfeldts eget parti Moderatarna, havnet i vanry da forholdet ble avslørt. Til tross for den pikante avsløringen, ble ministeren ikke tvunget til å gå av, men måtte imidlertid fjerne den fiktive utdannelsen fra sin merittliste.

Per Anders Langerød, leder for Norsk Studentunion, er bekymret over utviklingen.

– Hvis man kan få jobb uten nødvendig kompetanse, vil man fort kunne oppleve tilfeller der kriminelle kan slippe til i rettsvesenet. Det er liten tvil om at dette kan få alvorlige konsekvenser, sier han.

Mangler oversikt

Lovendringsforslaget innebærer at utdanningsinstitusjonene og NOKUT gjensidig kan informere hverandre om saker som involverer falske dokumenter. Sanksjoneringsforslagene innebærer inndragelse av de falske dokumentene, samt at søker ikke får godkjent utdanning ved noen av landets institusjoner i løpet av en periode på ett år.

Lars Vasbotten, avdelingsdirektør i universitets- og høyskoleavdelingen i KD, forteller at formålet med dette punktet i lovendringsforslaget er å synliggjøre problemstillingene knyttet til dokumentforfalsking i utdanningen.

– Dette dreier seg om kvalitetssikring i utdanningen, og vår bekymring er at vi per i dag ikke har tilstrekkelig oversikt over omfanget. En lovendring vil også kunne gi et signal utad som vi håper kan ha en preventiv effekt når det kommer til forfalskning av vitnemål, sier han.

Få avsløringer

Vasbotten forteller at det i forslaget ligger en anmodning til institusjonene om å benytte NOKUT og deres kompetanse i større grad når det gjelder kvalitetssikring av dokumentasjon som fremlegges ved godkjenning eller godskriving av utdanning fra utlandet.

– Når det er fastsatt opptakskrav for å få undervisningsplass, ønsker man ikke at folk skal bruke falske vitnemål for å komme rundt den ordningen. Med en slik utvikling er det en risiko for at den generelle kvaliteten i utdanningen vil bli dårligere, sier han.

Universitetet i Oslo og Handelshøyskolen BI i Oslo hevder at de opplever et fåtall tilfeller av falske vitnemål på årlig basis. Marianne Schei, direktør for den sentrale studieavdelingen ved BI Oslo, anser likevel lovendringsforslaget for å være et viktig grep.

– At lovendringsforslaget som foreligger nå innebærer at NOKUT blir enda mer knyttet til undervisningsinstitusjonene, mener jeg er et bra tiltak, og vil føre til en styrket mulighet for å avdekke ytterligere tilfeller av falske vitnemål, hevder hun.

Ann Kristin Egeli, konstituert studiesjef ved Norges Veterinærhøgskole (NVH), opplever ikke falske vitnemål ved høyskolen som noe omfattende problem, og forteller at de kun har hatt ett tilfelle der det har blitt opplevd bruk av falsk vitnemål – noe som skjedde under undervisningsopptaket i 2007.

Uløselig problem

Selv om alle lærestedene hevder å ha grundige rutiner på å avsløre dokumentforfalskning i forbindelse med undervisningsopptak, utelukker ikke Lønne at flere søkere slipper forbi rutinene til landets utdanningsinstitusjoner.

– Vi bruker mye mer ressurser på dette enn de fleste læresteder noen gang vil kunne gjøre, men jeg tror heller ikke dette er et problem som kan løses fullstendig. Etter hvert som fokuset på høyere utdanning øker i arbeidsmarkedet, vil man alltid risikere at folk tar i bruk falske dokumenter for å nå opp til kravene som stilles, sier hun.

Høringsfristen for lovendringsforslaget var 17.april, og det forventes å bli behandlet i løpet av 2008.

Powered by Labrador CMS