Westerdals-rektor: Tine Widerøe tok over rektorstolen 1. mars i fjor. Samme måned innkalte hun til pressekonferanse etter at det ble kjent av Kunnskapsdepartementet anmeldte skolen. Arkivfoto: Øyvind Aukrust

Økokrim henlegger Westerdals-sak

Høyskolen var siktet for grovt bedrageri, men nå henlegger Økokrim saken på grunn av bevisets stilling.

Publisert Sist oppdatert
Westerdals-rektor: Tine Widerøe tok over rektorstolen i februar i fjor. Arkivfoto: Øyvind Aukrust

Det har mildt sagt vært en god måned for Westerdals Oslo ACT.

Tidligere i juni ble det klart at høyskolen har inngått forlik med Kunnskapsdepartement og [tilbakebetaler 42 millioner](3) kroner de har mottatt i statstøtte. Det til tross av at det opprinnelige kravet til departementet var det dobbelte.

Nå kommer nok en gladmelding for høyskolen. Økokrim henlegger etterforskningen mot skolen som har pågått siden mai i fjor. Skolen var siktet for [grovt bedrageri](4) etter en anmeldelse fra Kunnskapsdepartementet.

Skyldspørsmålet dreide seg om hvorvidt Westerdals School of Communication i perioden 2002-2012 fikk uberettiget statlige tilskudd for tre av skolens studietilbud, totalt 34,8 millioner kroner.

Her startet Westerdals-bråket: – Hvor er penga?

Omfattende etterforskning

I mai i fjor aksjonerte politiet mot Westerdals og eierne for å sikre elektroniske bevis.

– Det har vært en grundig etterforskning av saken, og Økokrim har gjennomført en rekke avhør og gått gjennom store mengder dokumenter og korrespondanse, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim i en pressemelding.

Økokrim utdyper at siktelsen er henlagt etter en helhetsvurdering fordi foretaksstraff i denne saken ikke anses hensiktsmessig

Til NRK sier Stanghelle at Westerdals har «gjort noe galt», men vil likevel ikke bli straffet for det.

– Vi har sett på grad av skyld, hvor grov overtredelsen er og straffens preventive virkning. Vi har også sett på om Westerdals kunne ha forhindret dette med retningslinjer, og på hvor lang tid det har gått siden de straffbare forholdene ble begått, sier hun til NRK.

Kommentar: Rettsbøller på drømmefabrikken

– Gledelige nyheter

Nå er altså saken henlagt på grunn av bevisets stilling. Westerdals-rektor Tine Widerøe tar nyheten med et smil.

– Det har vært en kjempestor belastning for oss å ha disse gamle sakene hengende over oss. På alle måter er dette veldig gledelige nyheter for oss.

Widerøe om etterforskningen: – En enormt belastende situasjon

Dette er trolig også gledelige nyheter for skolens nye eier, [Høyskolen Kristiania](5).

Westerdals-oppkjøpet: Slik forklarer Høyskolen Kristiania kjøpesummen

Powered by Labrador CMS