
Slik gjør du 17. mai riktig
Lurer du på hvordan du skal feire 17.mai? Her får du svaret.
Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt. Dagen alle barn, pølseprodusenter og drilljenter gleder seg til. Dagen som for noen minnes starten på en kjærlighetshistorie, og slutten for andre. Dagen du gikk på en smell, eller dagen du kriget deg gjennom fra morgen til kveld.
17. mai er på «alles» tunger ukene før dagen omsider kommer. Samtalene går ofte i de mange valgene man står ovenfor før den store dagen. Ja, fordi tanken på denne dagen kan bety mye hodebry for den ubesluttsomme. Hvor mye drikke slurper man i seg til frokosten? Hva slags drikke slurper man i seg? Park etter frokost? Lekter’n etter frokost?

Universitas har sendt ut en journalist på feltarbeid til tre universiteter i Oslo. Har studentene ved ulike universitet en særegen måte å feire nasjonaldagen på?
Husk bestefar
Først til studentene på Universitetet i Oslo (UiO). Du kjenner dem igjen overalt. Dr. Martens, baggy bukser, frakk, tote bag og en sigg godt plassert under barten.
Det viser seg at studentene på Blindern er familieorienterte, og opptatt av å bevare de kjente og kjære tradisjonene på nasjonaldagen. Deres anbefalinger er: send gratulasjonsmelding til foreldre og besteforeldre! Spis is og pølser! Bli med på sekkeløp og melkespann! Kjøp en heliumballong. SV-studentene minner også selvfølgelig om at man må reflektere over hvorfor man feirer nasjonaldagen.
Brukt-klær-studentene synes også å være inkluderende. En god venn er essensielt. De minner på at man må ha det gøy, og ikke minst være raus med seg selv! Det kan jo være fint å fortelle seg selv når man er på pils nummer ni, fjerde dag på rad.
Også de internasjonale studentene på UiO har fått med seg det viktigste på 17. mai. De forklarer integrert at de skal ha frokost og se på tog.
En ting er UiO-studentene her helt sikre på: du skal for guds skyld ikke dra på et betalt arrangement. Lekter’n og Bislett er uaktuelt. Her kan resten av Oslo-studentene derfor feire helt i fred. Ellers er det en stor don’t å spy i bunadsveska. Igjen er altså Blindern-studentene opptatt av ivaretakelsen av det tradisjonelle, nemlig nasjonaldrakten.
Ikke bli for full foran barn, på barnas dag
Blindernstudent
Til slutt kommer disse studentene med en oppfordring som må minnes om hvert år, nemlig: ikke bli for full foran barn, på barnas dag.
Gutta-frokost
Alle og enhver norsk student klarer å se for seg en student fra Bedriftsøkonomisk Institutt (BI). Guttene har grå half-zips og boblevest, og jentene ser ut som de kommer rett fra Message i Øvre Slottsgate. De betaler dyre summer for studiene sine, men kommer sannsynligvis til å bli pengekonger en dag uansett. Det kan se ut til at det hvert fall er det store målet for en del av dem.
BI-studentene og studentene ved UiO splittes i striden om betalte arrangement på 17.mai. Studentene ved BI er nemlig ikke fremmed for en feiring på en av byens pengeslukere. De setter strek ved 100 000 kroner, men mener et bord i sola er verdt tusenlappen.
Likevel forteller enkelte at de pleier å spise frokost hjemme før de drar på selve 17.mai-frokosten, for å spare penger. Her er altså BI-studentene sine prioriteringer klart på plass. Når de først drar på frokosten er det selvfølgelig champagne i glasset, og kun gutta til stede.
Klokken 12 skrur både studentene fra UiO og BI på rikskringkasteren og synger nasjonalsangen sammen med resten av landet. Her forenes altså studenttroppene.
Til de usikre har de betalende studentene heldigvis en moteguide klar for den store dagen. Joggesko med dress er ikke lov. Heller ikke sneakers. Caps er ikke lov og sokkene må være over anklene. En liten sløyfe på brystet med Norges farger er derimot ønsket hjertelig velkommen!
Ikke slåss natt til 18. mai!
BI-student
Den viktigste oppfordringen fra BI-studentene er: ikke slåss natt til 18. mai!
Klar for alt
Studentene ved Norges Musikkhøgskole (NMH) hadde som forventet en nyvinnende vri på hvordan nasjonaldagen burde feires. Rådene bærer preg av at skolen har et stort internasjonalt miljø, og derfor studenter med et begrenset antall 17.mai-feiringer i baklomma. Universitas ønsker det utradisjonelle, friske pustet, velkommen.
NMH-studentenes do’s and dont’s: å drikke akevitt er første do. Hva har det å si om det er jul eller nasjonaldagen? Å date prinsessen blir også trukket frem som en klar do. Drøm stort! Likevel er studentene tydelige på at den beste måten å feire 17.mai på er helt uten regler! Ta en blund i parken om du vil, sov hjemme eller hos en beiler, se på høyskolens eget korps eller dropp det.
Om Eurovision-finalen skal få lov til å bli en del av årets 17.mai-feiring eller ikke, er musikkstudentene uenige om.
NMH-folket kommer også med en spennende oppfordring. Å spy er don’t, men hvis du må, spy med stil. En klassisk NMH-student forklarer at hans måte å spy med stil på ville vært på en buss. Ikke inni bussen, men på utsiden. Bussen burde helst være i bevegelse, ifølge studenten.