Svarer på kritikken: Dekan Knut Heidar ved Det samfunnsvitenskaplige fakultet (SV) mener det ikke trengs noen egen studiedekan ved fakultetet.

SV mangler studiedekan

SV er i dag det eneste fakultetet ved UiO som ikke har en egen studiedekan. Fakultetet kritiseres for manglende satsing på studiekvalitetet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en merkelig prioritering at SV ikke har en egen studiedekan. Fakultetet kutter i oppfølging av studenter, og det er åpenbart at noe må gjøres på fakultetet. SV har definitivt ingen satsing på studiekvalitetet, sier leder i Studentparlamentet, Aksel Braanen Sterri.

Sterri reagerer på at Det samfunnsvitenskaplige fakultet (SV) ved Universitetet i Oslo (UiO) i dag står som det eneste fakultetet som har valgt å ha dekan og studiedekan i en og samme stilling. SV er etter Det humanistiske fakultet det fakultetet med flest studenter ved UiO. Sterri kritiserer nå SV for å ikke prioritere bedre oppfølging av studentene.

– På flere programmer har man nesten bare forelesninger og ingen variasjon i eksamensform. Jeg tror at det ville hjulpet å ha en person som har det overordnede ansvaret for å bedre studiekvaliteten, sier Sterri.

Mener studentene ivaretas

Dekan ved SV-fakultetet, Knut Heidar, er uenig med Sterri. Han mener at studiekvaliteten på SV blir ivaretatt på best mulig måte med dagens ordning.

– Jeg tror at det er en styrke for mitt arbeid som studiedekan at jeg samtidig er dekan. Grunnen til det er at de beslutningene som gjøres på studiesiden er veldig tett koblet til de belutningene som gjøres på fakultetet generelt, sier Heidar.

– Lider ikke tilbudet til studentene ved SV og studiekvaliteten under mangelen på studiedekan?

– Jeg tror det er omvendt. Jeg tror at studiekvaliteten på SV blir best ivaretatt med dagens ordning.

Heidar sier samtidig at en av grunnene til at det ikke finnes noen egen studiedekan på SV, er et ønske om kutt i administrative stillinger.

– Det er viktig å redusere flest mulige vitenskapelige årsverk i administrative posisjoner. I tillegg er det viktig at studiesiden bør være tettest mulig integrert i fakultetets overordnede politikk, sier han.

– Ikke et smart kutt

Sterri på sin side mener derimot at Heidars begrunnelse om å kutte i det administrative ikke holder mål.

– Det er bra å spare på administrative kostnader, men det er forskjell på smarte kutt og ikke smarte kutt. Dette er et ikke smart kutt, og jeg synes man trenger bedre grunner for å kutte en så sentral stilling,sier Sterri.

Avtroppende redaktør i statsvitenskapbladet Zoon Politikon, Håkon Gjerløw, er i likhet med Sterri en av dem som har satt spørsmålstegn ved fakultetets prioriteringer. Gjerløw mener fakultetet trenger en egen stilling for å sikre at studentene blir prioritert.

– Hvis det ikke finnes noen oppover i etasjene som taler utdanningens sak, så er det åpenbart at studiekvaliteten på SV svekkes av at det ikke finnes en egen studiedekan. Det må være en ansatt som i kraft av sitt verv kjemper studentenes sak, sier han.

UiO-ledelsen fornøyd

Ifølge Heidar stiller UiO-ledelsen seg positive til den særegne ordningen ved SV.

– Jeg har hørt fra sentralt hold at de synes det er positivt at dekanen også leder arbeidet med studiespørsmål, men at dette må være en vurdering som gjøres ved hvert enkelt fakultet, sier Heidar.

Samtidig fastslår Heidar at det ikke er aktuelt å ansette en egen studiedekan i nær framtid.

– Det vil ikke skje i min periode som dekan. Det vil i så fall være opp til den neste dekanen som tiltrer i 2012 om hun eller han ønsker å endre på dette, sier Heidar.

Powered by Labrador CMS