
– Useriøst og lite gjennomtenkt
Ansatte klager på manglende informasjon og forvirrende planer når UiO iverksetter planen Internt handlingsrom.
Ledelsen ved Universitetet i Oslo (UiO) vil fornye måten Universitetet blir drevet på, for å kunne bruke mer penger på forskning og undervisning – og mindre på administrasjon.
De administrativt ansatte skjønner ikke hvordan ledelsens planer – som har fått det klingende navnet Internt handlingsrom (IHR) – skal gjøre livet lettere for noen.
Ledelsen kan ikke bare iverksette endringer og så krysse fingrene og håpe at det blir bedre, uten en plan. Det er useriøst.
Ellen Dalen, leder for Norsk Tjenestemannslag på UiO.
– De kan ikke bare iverksette endringer og så krysse fingrene og håpe at det blir bedre, uten en plan. Det er useriøst, sier leder for Norsk tjenestemannslag (NTL) på UiO, Ellen Dalen.
Dårlig kommunikasjon
NTL er fagforeningen for de administrativt ansatte ved UiO, og Dalen er svært skeptisk til ledelsens behandling av saken.
– Vi er svært misfornøyd med det ledelsen foreslår, som på ingen måte fører til forbedringer. Det blir ikke bedre å være verken forsker eller student etter at denne planen er gjennomført, sier Dalen.
Hun mener at forslaget som foreligger er både dårlig kommunisert og virker lite gjennomtenkt. Dalen etterlyser sammenheng mellom løsninger og problemer.
Blant annet er det ikke redegjort for hvordan 30 årsverk innen personaladministrasjon skal fordeles.
– Ledelsen har vedtatt kutt i administrasjonskostnader på 50 millioner kroner over tre år, men de klarer ikke si hvor de har hentet pengene fra, sier hun.
Er bekymret
Fagorganisasjonene ved UiO inviterte mandag alle ansatte til allmøte om Internt Handlingsrom-prosessen. Ledelsen ved UiO ble invitert, men valgte å ikke ta del i møtet.
Tirsdag møtte UiOs fagorganisasjoner universitetsledelsen til forhandlinger om omstillingsplanene. De kom ikke til enighet innen tidsfristen, og forhandlingene fortsetter torsdag.
– Vi håper vi kommer til enighet i disse forhandlingene. Men jeg er bekymret nå som vi må ta et nytt forhandlingsmøte, sier NTL-leder Dalen.
Formålet med forhandlingene er at ledelsen og de ansatte skal komme fram til et felles notat om omstillingsprosessen. Dette notatet skal videre legges fram for styret, som neste uke
skal bestemme hvordan Internt Handlingsrom-prosessen skal fortsette videre.
UiO-direktør Gunn-Elin Bjørneboe er ordknapp om prosessen.
– Forhandlingene med de tillitsvalgte avsluttes torsdag 7. mars, og jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før den er behandlet av styret, sier Bjørneboe.
Vil ta makten fra studentene
Studentenes universitetsstyrerepresentant, Helge Schwitters, var til stede på mandagens allmøte der IHR var et tema som ble tatt opp.
– Det er en del motstand mot IHR. Det var et til tider opphetet møte på mandag, forteller han.
Schwitters mener det er all grunn til å bekymre seg over manglende åpenhet rundt beslutningene, som de administrativt ansatte har klaget på. Han mener det er vanskelig å spå hva utfallet av IHR-prosessen blir.
– Det er vanskelig å si hvordan IHR vil påvirke studentene. Det er kjernevirksomhetene som skal vinne på dette, og hvis det kommer mer penger til undervisningen, er jo det en god ting, sier Schwitters.
Han er likevel bekymret over deler av planen, blant annet den som omhandler funksjonen til de såkalte dekanmøtene.
– Ledelsen ønsker å gi mer makt til dekanmøtene, som er et uformelt organ. Det er ingen studentrepresentanter på disse dekanmøtene, og hvis de skal få mer makt, ønsker vi å ha representasjon i disse møtene, sier Schwitters.
– Bra for fakultetene
Fakultetsdirektør ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Jarle Nygard, støtter IHR-prosessen, og mener ideen bak, er god.
– Intensjonen er at mer av UiOs ressurser skal komme primærvirksomheten – forskning og utdanning – til gode, og det er selvfølgelig veldig positivt for oss, sier han.
– Hvordan vil IHR gjøre livet lettere for studenter og ansatte?
– IHR har en løsning som vil forenkle arbeidet med eksternt finansierte prosjekter. Det jobbes også godt med å forbedre IT-systemene, avslutter fakultetsdirektøren.