KONTROVERSIELL: Professor Nils Rune Langeland har i flere år skapt oppstandelse med sine kontroversielle uttalelser. I 2013 beskrev professor Rune Slagstad sin kollega «som et barn i det offentlige rom».  Arkivfoto: Ketil Blom
KONTROVERSIELL: Professor Nils Rune Langeland har i flere år skapt oppstandelse med sine kontroversielle uttalelser. I 2013 beskrev professor Rune Slagstad sin kollega «som et barn i det offentlige rom». Arkivfoto: Ketil Blom

Nils Rune Langeland fikk sparken

Det melder Universitetet i Stavanger fredag ettermiddag. Professoren har i flere år vært kjent for sine utbrudd mot kolleger og pakistanske innvandrere.

Publisert Sist oppdatert

– På bakgrunn av flere henvendelser bekrefter Universitetet i Stavanger at styrets ansettelsesutvalg 24. november har truffet vedtak om å avskjedige professor Nils Rune Langeland, skriver universitetet på sine nettsider.

Professor Langeland har vært i hardt vær de siste månedene etter at det ble kjent at han over tid har sendt flere seksuelle meldinger til kvinnelige studenter. I meldingene spurte han blant annet en kvinne om hun likte rimming og om han kunne kjøpe trusene hennes.

Han har i etterkant beklaget meldingene.

– Veldig skuffet

– Saken blir påklaget til Kunnskapsdepartementet, opplyser Langelands advokat, Kjell M. Brygfjeld til NRK, og legger til:

– Vi er helt uenige og veldig skuffet over avgjørelsen.

Kommentar: Hvor mye seksuell trakassering skal til for å sparke en grisete professor?

Universitetet viser til statsansatteloven § 26, som stadfester at avskjed kan gis dersom den statsansatte:

a) har vist grov uforstand i tjenesten,

b) grovt har krenket sine tjenesteplikter,

c) på tross av skriftlig advarsel gjentatt har krenket sine tjenesteplikter, eller

d) ved utilbørlig adferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelsen eller tilliten som er nødvendig for stillingen eller tjenesten.

Universitetet vil foreløpig ikke utdype bakgrunnen for avskjeden.

Oversikt viser: Studenter tier om seksuell trakassering

«Som et barn i det offentlige rom»

Professoren har i mange år vært kjent for sine kontroversielle uttalelser. I 2012, da han jobbet ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus, skrev han et flammende Facebook-innlegg om [innvandrere fra Punjab](3).

«La meg gjere ein enifalt døme på demokrati: Kven er for innvandring frå genetisk svake analfabetar frå Punjab», spurte Langeland på sin åpne profil og utdypet:

«Det Noreg eg stammar frå, har falle på alle slagmarker for, har inga plikt til å ta i mot analfabetar i regi av kulturmarxistiske sykkelnettverk på Majorstua.»

Senere beklaget han meldingen. Likevel kom han med denne Facebook-uttalelsen [to år etter](7):

«Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre som slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

I 2013 havnet han i et [verbalt basketak med kollega og professor Rune Slagstad](6). Etter å ha blitt kritisert, langet Langeland tilbake med å kalle sin kollega «sjarlatan», «gemen kjeltring» og «svin» , som igjen beskrev Langeland «som et barn i det offentlige rom» – en person som bruker sterke ord, for deretter klage over urettferdig behandling.

Husker du? Universitetet i Oslo sparket historieprofessor Arnved Nedkvitne etter årevis med kritikk

Powered by Labrador CMS