
Alvorlig sikkerhetssvikt på kjemi
Studenter og ansatte er svært bekymret for sikkerheten ved UiOs kjemibygg. – Utbedringer skulle vært gjort for mange år siden, sier instituttleder Jo Døhl.
Eksploderende flasker, ukontrollerte branner og gasslekkasjer er bare noen av potensielt farlige uhell ved Kjemisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO) det siste året.
I et brev til Arbeidstilsynet, som Universitas har fått innsyn i, ramser instituttet opp alle uhellene det siste året (se tidslinje). Brevet ble sendt i forbindelse med en pågående tilsynssak.
Gammelt bygg
Ifølge instituttleder Jo Døhl er det vanlig at slike hendelser skjer ved kjemiske laboratorier. Men han er ikke fornøyd med tilstanden på dagens gamle kjemibygg.
– Det er ingen fordel å operere i et gammelt hus som dette, og vi skulle gjerne tilbudt et mer attraktivt bygg til studentene. At det nåværende bygget ikke er skallsikret er for eksempel helt uakseptabelt, sier instituttleder Jo Døhl.
Døhl mener det er nødvendig å «skallsikre» alle etasjene unntatt første med nøkkelkort, slik at laboratoriene bare er tilgjengelige for studenter og ansatte ved instituttet. Selv om enkeltlaboratorier holdes låst, er i dag alle etasjene i kjemibygget åpne for offentligheten.
Skallsikringsprosjektet ligger nå hos teknisk avdeling ved UiO.
– Dette skulle vært gjort for mange år siden. Vi er veldig utålmodige, sier Døhl, som har vært instituttleder siden januar i år.
Oppussing på vent
Også studentene reagerer på at alle og enhver har tilgang til instituttet i dag. Leder i Kjemisk fagutvalg, Kristina Sæterdal, mener at kjemibygget må pusses opp snarest.
– Alle kan gå inn i gangene, og det er mange steder å gjemme deg. Instituttledelsen ønsker å stenge igjen bygget, men de mangler penger. Oppussing av bygget vårt er blitt satt til side i mange år i påvente av et nytt bygg, sier Sæterdal.
Det er nemlig meningen at kjemikerne skal flytte til et splitter nytt Life Science-bygg på Gausdal, når dette omsider blir ferdig. Men slik det ser ut nå, er 2020 tidligste innflyttingsdato.
Sæterdal mener dette er for lenge å vente.
Situasjonen i dag er ikke akseptabel
Kristina Sæterdal, leder for Kjemisk fagutvalg
– Tiltak må skje snarest. Vi ønsker ikke at uvedkommende skal ha tilgang til laboratoriene våre, og det er behov for å få opp standarden på det nåværende bygget. Situasjonen i dag er ikke akseptabel, sier hun.
Alltid en risiko
– Det ble avdekket flere uhell hos dere i fjor – hvor stor risiko må man løpe som kjemistudent ved UiO?
– Det er alltid risiko forbundet med kjemiske eksperimenter. For eksempel kan kjemikalier velte på benken slik at en tar i det. Samtidig må man stille et ansvar til dem som er på labben. Vi får alltid god veiledning, sier Sæterdal.
Blant de mest kritiske uhellene er et avtrekksskap som har sluttet å virke. Mange av skapene er så gamle at de må kontrolleres jevnlig.
– At avtrekket ikke fungerer kan potensielt være veldig alvorlig. Vi har ofte lange dager på laboratoriet, og da er det viktig at avtrekket fungerer, sier Sæterdal.
En rekke uhell
De mange uhellene ved instituttet i fjor handler imidlertid ikke om at bygget er gammelt, ifølge instituttleder Døhl.
– Vi har ikke redusert budsjettene som følge av at vi venter på Life Science-bygget.
– Så ingen av uhellene hos dere i fjor kom som følge av at bygget var gammelt?
– Avtrekket som sluttet å virke er det eneste som handler om at bygget er slitt, men man kan ikke fjerne enhver risiko. Det vil være helt umulig i et nytt bygg også. Bortsett fra låsing av bygget, er det viktigste bidraget til bedre sikkerhet gode holdninger til HMS (helse, miljø og sikkerhet, red.anm.) og at rutinene følges, sier Døhl.
Nytt HMS-kurs
Døhl sier at instituttet har jobbet aktivt for å senke terskelen for rapportering av alle avvik og uønskede hendelser.
– Enkelt sagt er det slik at tidlig rapportering av små problemer forhindrer de store og alvorlige hendelsene, sier Døhl.
Fagutvalgsleder Sæterdal bekrefter dette.
– Det var en god del uheldige situasjoner i fjor, og vi studentene er blitt informert gjennom arbeidsmiljøutvalget. Nå får studentene HMS-kurs i fadderuka. Dette viser at tiltak gjøres hele tiden, sier hun.
Arbeidstilsynet ønsker ikke å kommentere saken, da de har en pågående tilsynssak med instituttet.
Tilsynet skal avsluttes i oktober.