
Vanskelig svartelisting
Det kan bli en stor utfordring for Studentparlamentet i Oslo å lage lister over bedrifter som behandler studenter og nyutdannede dårlig.
I forrige nummer skrev Universitas at studentparlamentsleder Maria Veie Sandvik planlegger å lage lister over arbeidsgivere som utnytter studenter og nyutdannede. Forbundsekretær Thomas Sandvik i Norsk Tjenestemannslag (NTL) stiller seg forbeholdent støttende til planene.
– I utgangspunktet synes jeg det er et godt initiativ, men det er helt nødvendig at opplysningene som oppføringen er basert på, er korrekte, sier han til Universitas.
– De lovfestede rettighetene som arbeidstager har man uansett. Men mange av de rettighetene man tar for gitt er tariffavtaler og ikke lover, og gjelder dermed bare for fagorganiserte. Svært få studenter er fagorganiserte, mener Sandvik.
– Effektivt?
– Studentparlamentet vil få en stor utfordring med å kvalitetssikre opplysningene, mener seniorinspektør Bente Bakke i Arbeidstilsynet.
– Det er ikke sikkert at slike lister vil være verken i samsvar med personvernlovgivningen, eller være den mest hensiktsmessige og effektive måten å bidra til å bedre forholdene på, mener hun. Hun understreker viktigheten av klare kriterier for «dårlige arbeidsvilkår» samt dokumenterbare opplysninger rundt disse.
Ikke «henge ut»
Studentparlamentsleder Maria Veie Sandvik håper at studenter selv vil
melde fra om dårlig behandling, og at en slik liste får arbeidsgivere til å skjerpe seg.
– Når vi får en henvendelse om dårlige arbeidsforhold kan vi forhøre oss med arbeidsgiver, å se om ikke ting kan forbedres uten at noe blest skapes. Hvis arbeidsgiver nekter å gjøre noe, kan vi lett lage en sak ut av det.
– Formålet med listen er først og fremst å rette opp i kritikkverdige forhold, ikke å henge ut folk, sier hun.
– Noen firmaers overdrevne bruk av ekstravakter er et av flere problemer
vi ønsker å bekjempe med listene.
– Tror du ikke at firmaer vil reagere på å bli hengt ut for forhold som ikke er lovstridige?
– Det kommer an på hvordan saken presenteres, og hva man eventuelt blir «hengt ut» for. Poenget med å synliggjøre problemet er å bidra til at studenter respekteres mer, og gis bedre betingelser som arbeidstakere, sier Veie Sandvik.
Lite gøy
Rådgiver Kjell Sjærbø fra Fellesforbundet har jobbet med «ti på bånn»-lister for Oslo Bygningsarbeiderforening, hvor bygningsfirmaer som driver med svart arbeid blir navngitt.
– Jeg mener det hadde vært svært fornuftig å ta kontakt med firmaer før de settes opp og la dem komme til motmæle, sier han.
– Arbeidsgivere synes ikke det er gøy å se navnet sitt på en sånn liste. Vi har fått flere trusler om erstatningssøksmål fra advokater.