– Full krig i styret

Statsstøtten til Oslo International Bible College ble kuttet i statsbudsjettet. Det kan få drastiske konsekvenser for videre drift.

Publisert

Oslo International Bible College (OIBC) har vært under tilsyn av Kunnskapsdepartementet (KD) i over et år, og støtten til skolen kuttes nå i statsbudsjettet.

Rektor og daglig leder ved skolen, Simon Friis Larsen, er ikke overrasket.

– Vi har hele tiden vært klar over at statsstøtte ikke er noe man kan ta for gitt, og vi var kjent med at tilsynet kunne føre til dette, sier Larsen til Universitas.

Ifølge rektoren skyldes kuttet at skolen ikke har innfridd KDs krav. Manglende ro og stabilitet i styrearbeidet, høyt frafall blant studentene og manglende økonomistyring utpekes som årsaker til at bibelskolen ikke fikk tilskudd.

– Vi hadde bygget opp et underskudd gjennom mange år. Etter at vi valgte nytt styre i april har vi fått ordnet opp i økonomistyringen, og i september lå vi faktisk an til et lite overskudd, sier Larsen.

Samarbeidsproblemer

Rektoren mener hovedproblemet er at styrearbeidet har vært preget av uro og samarbeidsproblemer. Skolen granskes for tiden av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Ifølge styreleder Øyvind Herskedal har styrets ansattrepresentant nektet å ta del i skolens arbeid med NOKUT-granskningen.

– Det hadde vært full krig i styret siden 10. oktober. Jeg skulle møte NOKUT, og måtte få orden på det. Ansattrepresentanten ville ikke ta del i saksbehandlingen og dro hjem. Rektor innkalte så de ansatte, og jeg informerte om at jeg ville trekke meg dersom de ansatte ikke vedtok mistillit til sin styrerepresentant, sier Herskedal til Universitas.

De ansatte vedtok mistillitsforslaget og valgte en ny representant.

Men etter dette bestemte flere, deriblant rektors egen bror, Richard Larsen, seg for å stevne Herskedal for retten. Målet med stevningen var å reversere mistillitsforslaget.

Maktkamp

Rektor Larsen og styreleder Herskedal gir begge uttrykk for at det saken egentlig dreier seg om, er en maktkamp der tidligere rektor Finn Henrik Friis Larsen – far til nåværende rektor – ønsker seg mer innflytelse over bibelskolen.

De mener det er Finn Henrik Friis Larssen som i realiteten står bak stevningen av Herskedal.

Denne pågående maktkampen har ført til at skolen ikke har fått tilskudd, oppsummerer Simon Friis Larsen.

Motparten har ment at Gud tar seg av Kunnskapsdepartementet, men det ser vi nå at ikke er tilfelle

Simon Friis Larsen, rektor ved OIBC

– De som skaper støy ødelegger prosessen fram mot å få tilskudd. Motparten har tatt statstilskuddet for gitt og ment at Gud tar seg av Kunnskapsdepartementet, men det ser vi nå at ikke er tilfelle, sier rektoren.

Avgjør skolens fremtid

Rektoren mener det vil kunne være mulig å fortsette driften uten tilskudd over statsbudsjettet.

– Det er mulig å fortsette videre drift med finansiering av skolepenger, men da som en mye mindre skole, sier han.

Han vil jobbe videre med å revidere NOKUT-akkrediteringen, for om mulig å søke statstilskudd i 2015. Rettens avgjørelse i stevningen vil få konsekvenser for skolens ledelse. Dersom motparten får medhold, vil både styreleder og rektor fratre sine stillinger.

– Jeg er avhengig av å ha et stabilt styre for å fortsette mitt arbeid som rektor. Dersom vi taper denne saken i retten står skolen uten rektor, daglig leder og styreleder. Da kan jeg ikke se at skolen kan fortsette videre drift, sier Larsen.

Åndelig perspektiv

– Hva er det underliggende problemet her, som ligger bak stevning og mistillit?

– I kristne miljøer er man opptatt av et åndelig perspektiv, og grunnlegger Finn Henrik Friis Larsen har blitt sett på som et åndelig overhode. For mange kommer derfor Herskedal inn som en slags djevel, hvor han vil endre på det som har vært. Han er ikke kristen og så videre, sier Larsen.

– Hva tenker du om det?

– Motparten ser det slik at skolen ikke har Guds velsignelse lenger. Til det vil jeg si at da jeg den 12. august ble satt inn som rektor, ble det gjort ved håndspåleggelse og bønn. Så slik jeg ser det, har jeg fått både formelt og åndelig lederskap.

OIBCs ansattrepresentant ønsker ikke å kommentere saken. Universitas har ikke lyktes å få kontakt med Richard eller Finn Henrik Friis Larsen.

Powered by Labrador CMS