Fornøyd: På tross av at boligkrisa har blitt permanent er kunnskapsminister Kristin Halvorsen fornøyd med regjeringens politikk.

Kristin er fornøyd med egen politikk

Studentboligkøen i Oslo er nesten doblet siden 2006. Likevel er kunnskapsminister Kristin Halvorsen fornøyd med regjeringens studentboligpolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært lang studentboligkø rundt studiestart i Oslo i mange år. Men på våren har vanligvis noen hybler blitt ledige. Slik er det ikke nå lenger.

– I tidligere år har vi hatt ledige boliger uten venteliste i deler av vårsemesteret. Det har vi ikke hatt de senere årene, sier Trond Bakke, boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Han påpeker at køene er blitt betydelig lengre de siste årene, og at forskjellen er stor sammenlignet med tidligere år.

Fornøyd med egen innsats

På tross av en rekordhøy studentboligkø er kunnskapsminister Kristin Halvorsen fornøyd med den rødgrønne regjeringens innsats.

– Vi har doblet studentboligutbyggingen siden Bondevik-regjeringen. Og vi har innfridd studentenes krav om å bygge 1000 nye studentboliger årlig. Jeg er fornøyd med at vi har bygget så mange flere studentboliger, sier Halvorsen til Universitas.

I 2006 sto 2350 studenter i boligkø i Oslo, i år er det 4200, kan du si deg fornøyd med den utviklingen?

– Jeg må se på de tallene før jeg kommenterer det. Det er et presset boligmarked i Oslo og de andre store byene, og derfor har vi også bevilget mange av studentboligene hit.

Kan du si deg fornøyd når boligsituasjonen er blitt betraktelig forverret siden 2006?

– Vi har gitt studentene hundre prosent gjennomslag for sine boligkrav, og vi har bygget langt flere studentboliger enn før, sier Halvorsen.

Ønsker å doble utbyggingen

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD), Ragnhild Setsaas, har tidligere sagt til TV2 at det ikke er regjeringens ansvar å skaffe studenter et sted å bo. Det er Halvorsen uenig i.

– Vi har vår del av ansvaret, og det har vi tatt. Men det er ikke slik at det følger en studentbolig med hver studieplass, og det er gjennom det private boligmarkedet flest studenter må finne et sted å bo.

Selv om kunnskapsministeren er fornøyd med regjeringens studentboligpolitikk, vil hun nå kjempe for at regjeringen skal doble studentboligutbyggingen dersom den blir gjenvalgt.

– SV fikk gjennomslag for å bygge 1000 boliger i 2005, og jeg skal kjempe for at vi får gjennomslag for å bygge 2000 i 2013, sier Halvorsen.

Krever flere studentboliger

Når det ikke finnes studentboliger må studentene over på et privatmarked som koker.

Øyvind Berdal, leder i Norsk Studentorganisasjon.

– Situasjonen er vanskelig. Vi har 15 000 studenter i kø på landsbasis, 4200 bare i Oslo. Når det ikke finnes studentboliger må studentene over på et privatmarked som koker. Mange bor dyrt, og må derfor arbeide mye deltid eller ha støtte hjemmefra for at regnestykket skal gå opp. Det går på bekostning av tid brukt på studiene, sier Øyvind Berdal, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Siden den rødgrønne regjeringen kom til makten har det blitt bygget 1000 nye studentboliger i året. Berdal mener det er alt for lite.

I dag finnes det studentboliger til 13,84 prosent av studentene i Norge. NSO har som mål å heve dekningsgraden til 20 prosent.

– Behovet for studentboligbygging er adskillig større enn dagens 1000, hvis vi skal oppnå målet om studentboliger til 20 prosent av studentene. Det må bygges minst 1500 nye studentboliger hvert år.

Berdal ønsker også et høyere statstilskudd på studentboligene. I dag står regjeringen for 33 prosent av kostnadene, mens samskipnadene må dekke resten. Berdal ønsker at regjeringen skal øke sin andel til 50 prosent.

Powered by Labrador CMS