Tenk om: Stortingsrepresentant Martin Henriksen fronter Aps alternative statsbudsjett og deres ambisiøse utdanningssatsing. Arkivfoto: Håkon Benjaminsen

Lover utdanningssatsing

I dag la Ap fram sitt alternative statsbudsjett. Det inneholder raust valgflesk til studentene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi står i en situasjon der vi trenger flere med høyere utdanning, særlig ingeniører og de innen helsefag. Derfor ønsker vi en mer offensiv satsning på høyere utdanning, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) til Universitas.

I det alternative budsjettet brukes ordet omstilling 21 ganger, viser en rask opptelling gjort av Universitas. For å få til nettopp denne omstillingen er vi nødt til å legge til rette for god gjennomføring av studiene, mener Henriksen.

Studentvelferd

I det alternative budsjettet er det satt av pengene til en rekke tiltak rettet mot studentene:

  • 11 måneders studiestøtte
  • 3000 nye studentboliger, 800 flere enn i regjeringens budsjett
  • 15 millioner kroner til tiltak for å forbedre psykisk helse
  • 10 millioner kroner til mentorordninger

Fortjener vi egentlig mer studiestøtte? Gundersen mener NEI!

Gjennomføring

Pengene Ap vil bevilge til studentenes psykisk helse i 2016 skal gå til samskipnadene, siden de vet hvor skoen trykker, ifølge Henriksen.

– Utviklingen går dessverre i negativ retning, og vi kan ikke godta at 1 av 5 studenter opplever psykiske symptomplager i studietiden. Studentene har ikke tid til å vente på at regjeringen skal lage flere meldinger og utredninger, sier Henriksen.

Tanken bak Aps mentorordningsforslag er at studiestedene selv skal administrere programmer for å gi faglige ansatte særskilt ansvar for å følge opp studentene gjennom utdanningen.

– Dette mener vi vil bidra til å redusere frafallet og legge til rette for god studentoppfølging, sier Henriksen.

Hvor er penga?

Da Ap lanserte forslaget om 3000 studieplasser i Universitas fikk Henriksen kritikk for å bomme på hva en studieplass koster.

NSO reagerer på Ap-forslag: – Kan ikke hoppe bukk over kvaliteten

Overfor Universitas forsikrer Henriksen om at det bevilges rikelig med penger til studiekvalitet i det alternative statsbudsjettet.

– Vi har en litt annen inndekning enn regjeringen, for å si det sånn.

mgnewth@universitas.no

Powered by Labrador CMS