Klar statistikk: De fleste som klager får uendret eller forbedret karakter etter omsensur, viser tall fra Universitetet i Oslo.

Det lønner seg å klage

Universitas har fått innsyn i eksamensklager for våren 2018 fra Universitetet i Oslo (UiO) og Oslomet. Burde du ha klaget?

Publisert Sist oppdatert

På UiO fikk nemlig over 20 prosent av dem som klagde en forbedret karakter etter omsensur. På Oslomet var andelen enda høyere: Der fikk nesten 30 prosent av dem som klagde en forbedret karakter.

Inger Setnes, fungerende seksjonssjef for digitalisering av utdanning ved Oslomet, sier at de ikke aktivt oppfordrer studenter til å klage, men at de må vite at det kan gå begge veier.

— Studentene må selv tenke nøye gjennom og vurdere om de ønsker å klage på karakteren. Det er slik at den nye karakteren kan bli bedre, lik eller dårligere enn den opprinnelige karakteren, sier hun.

Ble anbefalt å klage – raste ned til D: – Jeg følte meg litt lurt

Flere klagesaker

Tallene fra UiO viser også at antall karakterer som endres etter klage har økt siden 2006. Eksempelvis var det kun fem prosent av klagerne i 2006 som fikk dårligere karakter. Til sammenligning har dette skjedd i over ti prosent av alle klagetilfeller siden 2010.

Hanna Ekeli, studiedirektør på UiO, sier til Universitas at det ble flere klagesaker etter innføringen av blind omsensur i 2014.

— Tallene toppet seg i 2016 for så å holde et stabilt, litt lavere nivå de siste to årene. Våren 2018 skiller seg ikke vesentlig ut. Vi kan bare spekulere i hvorfor flere studenter har klaget etter innføringen av blind omsensur, sier hun.

På den andre siden har studenter også fått bedre karakter etter klage stadig oftere siden 2006. I 2017 fikk hele 36 prosent av dem som klaget endret karakteren til gunst etter klagen, mens litt over halvparten av alle som klaget forble uendret.

— Med den nye klagesensurordningen er det blitt flere endringer, både til studentens gunst og til studentens ugunst, sier Ekeli.

På Det juridiske fakultet (JF) var det nesten dobbelt så mange klager som neste fakultet på listen, Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Randi Saunes, seksjonssjef for eksamensseksjonen på JF innrømmer at det ikke er en hemmelighet at jusstudenter klager mer enn andre.

— Vi kan ikke vite med sikkerhet hvorfor det er slik, men vi antar at det er fordi våre studenter er mer bevisst på rettighetene de har og er bedre kjent med regelverk generelt, sier seksjonssjef for eksamensseksjonen Randi Saunes.

Fikk du med deg karakterspriket på PSI? Erik gikk fra C til A. Ayla gikk fra D til A

— Tallene er som forventet

På Oslomet ble det registrert totalt 807 klager for vårsemesteret i 2018. Av disse forble 479 uendret, mens 233 ble endret til studentens gunst. 95 ble endret til studentens ugunst.

— 807 klager er innenfor de normale svingningene fra semester til semester, men en variasjon på mellom ti og 16 prosent ugunstige resultater fra semester til semester er også innenfor normalen. Ulike eksamener gjennomføres vår og høst, og det vil alltid være en variasjon på noen prosent, forklarer Setnes.

Sammenlignet med høstsemesteret 2017 gikk det totale antallet klager opp, og 31 flere resultater ble endret til studentens ugunst etter klage.

Likevel sier Setnes at det har en naturlig forklaring.

— Tallene er som forventet. Det er ikke unormalt at det totale antallet klager har gått opp, da det totale antallet eksamensgjennomføringer har gått opp i samme periode.

Blind klagesensur: Nesten halvparten av karakterene endres – fra B til F og D til A

Powered by Labrador CMS