HENGES UT: -Det er ikke sånn at man ikke skal utdanne folk i Norge, men det er fint å få fram at utenlandsstudentene bidrar til mer enn bare å ta med seg kunnskap og internasjonal erfaring tilbake, mener Kristiane Roe Hammer, president i ANSA.

Harvard: 207 165 kr

Norske universiteter tar mer penger per doktorgradshode enn et utenlandsk prestisjeuniversitet tar i form av skolepenger.

Publisert Sist oppdatert

Driftskostnader

  • I 2012 betaler en doktorgradsstipendiat ved Harvard graduate school of arts and sciences 207.165 norske kroner i skolepenger (ikke medregnet helseforsikring) i året.
  • Ved Oxford University varierer de årlige skolepengene for en doktorgradsstipendiat fra omtrent 60 000 og opp til 240 000 kroner.
  • Satsen for rundsumbevilgning fra Forskningsrådet er for de neste tre år
  • 2012: 877 000 kroner

    2013: 903 000 kroner

    2014: 930 000 kroner

  • NTNU fordeler rundsummen ved å regne ut kostnadspostene for en treårsperiode (2012-2014):
  • Rundsumsbevilgning: 2 710 000 kroner

    Lønn og sosiale kostnader: 1 680 300 kroner

    Spesielle driftsutgifter: 230 200 kroner

    Administrasjon: 799 500 kroner

  • For perioden 2012-2014 utgjør driftsutgifter og administrasjonskostnader 1 029 700 kroner. Fordelt på tre år blir gjennomsnittlig sum på 343 200 kroner i året.

NTNU: 343 200 kr

De norske universitetene Universitas har sett på tar rundt 300 000 kroner i året for å utdanne en doktorgradsstipendiat. Denne summen består av driftskostnader, administrative og indirekte kostnader. Dermed ville det medført lavere utgifter om staten i stedet betalte driftskostnadene for å utdanne en doktorgradsstipendiat ved et utenlandsk prestisjeuniversitet.

Billigere i utlandet

For en doktorgradsstipendiat mottar et norsk universitet årlig en såkalt rundsumbevilgning fra Forskningsrådet. For 2012 er bevilgningssatsen på 877 000 kroner. Disse pengene er det opp til hvert enkelt universitet å fordele på de ulike utgiftspostene, som lønn, sosiale kostnader, dritfsmidler og indirekte kostnader.

Ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) går omtrent 340 000 kroner av rundsummen til å dekke driftskostnader og andre indirekte kostnader universitetet har i forbindelse med studenten. Ved Universitetet i Stavanger (UiS) ligger drifts- og administrasjonskostnadene på 280 000 kroner.

For et år ved det prestisjetunge Harvard University i USA må en norsk doktorgradsstudent betale 207 000 norske kroner i skolepenger. Litt av dette antas å gå tilbake til studenten i form av stipender. Hadde en student heller blitt sendt til Harvard enn til NTNU på den norske stats regning, ville dette spart staten for utgifter på over 100 000 kroner, per student, per år.

Ved Oxford University i England må en doktorgradsstipendiat betale en årlig skolepengesum opp mot 240 000 kroner.

Prestisjetunge muligheter

– Dette er et freidig, men likevel viktig, argument, og et tankekors. Politikere argumenterer jo ofte med det motsatte, at det er for dyrt å sende studenter til utlandet, sier Kristiane Roe Hammer, president i Association of Norwegian students abroad (ANSA).

Organisasjonen ANSA er opptatt av viktigheten ved å legge studier til utlandet, og arbeider for at andelen som reiser ut skal øke.

– Å avlegge doktorgrad i utlandet fører med seg mange fordeler. I tillegg til selve doktorgraden tilegner studenten seg nye kunnskaper om språk og samfunn, får internasjonal erfaring, og kan vise til fleksibilitet og engasjement, sier Hammer.

Staten kunne finansiert en doktorgradsstipendiat ved Harvard for mindre penger enn NTNU i dag tar for å utdanne den samme studenten. ANSA-presidenten ville foretrukket å vise til Harvard på papiret.

– Det er klart at det å kunne sette Harvard på CV-en er flott. Harvard er et anerkjent universitet som alle har hørt om. Oppfølging fra fantastiske professorer, og mulighet til å knytte kontakter i et internasjonalt forskningsnettverk, det er noe av det studentene kan oppleve, sier hun.

Verdifull doktorgrad

Gudmund Hernes, sosiolog, forfatter og politiker, tok doktorgrad i sosiologi ved Johns Hopkins University (JHU) i USA. JHU er et forskningsuniversitet, og rangerer høyt på lista over verdens beste skoler.

– For meg fungerte det amerikanske doktorgradsstudiet som katapulten på et hangarskip. I løpet av kort tid kom jeg opp i hastighet nok til å fly videre på egne vinger, sier han.

Hernes forteller om intense studieår, store forventninger om ytelser, og tett oppfølging fra lærerne.

– Og vi fikk jobbe tett på dem. Jeg kom tilbake fra Hopkins med en helt annen kompetanse. Jeg fikk fullært et annet språk, og jeg fikk kolleger og fagfeller som har vart hele livet siden, forteller han.

Powered by Labrador CMS