Frykter streik:Ingvild Bakke (23) risikerer å møte stengte dører på eksamensdagen.

Semesteret kan være bortkastet

Eksamen trues av streik

Tusenvis av studenter over hele landet kan etter 26. mai risikere avlyste eksamener på grunn av streik.

Publisert Sist oppdatert

– Forslaget fra staten innebærer en svekkelse av våre opparbeidede sykelønnsrettigheter. Det er det verdt å streike mot, sier hovedtillitsvalgt for Norsk forskerforbund ved Universitetet i Oslo (UiO) Live Rasmussen Skrindo.

Fra 27. mai kan all aktivitet knyttet til eksamen, sensur og undervisning stoppes. 2000 Akademikere er i beredskap ved UiO, forteller Eirik Rikardsen i Norsk forskerforbund. Det vil si at halvparten av alle ansatte ved UiO, både vitenskapelige og administrative, er klare til å gå ut i streik. Rikardsen bekrefter også at ansatte ved flere av landets høgskoler og universiteter er i beredskap.

I tillegg til avvikling av undervisnings- og eksamensrelatert arbeid, vil all forskningsvirksomhet stanses, spesialklinikkene på Odontologisk fakultet stenges, og alle obduksjoner ved Rettsmedisinsk institutt innstilles dersom det blir streik.

Ikke første gang

I 1998 førte en 14 dagers lang streik til at hundrevis av studenter ved Utdanningsvitenskapelig fakultet og Matematisk-naturvitenskapelig fakultet ved UiO ikke fikk avlagt eksamen som planlagt. De fleste av disse måtte ta eksamen følgende høst.

Dersom dette blir tilfelle i år også, kan det ha svært uheldige konsekvenser for utvekslingsstudenter og andre som ikke skal studere ved samme lærested til høsten. Det vil også skape problemer for de som tar avsluttende eksamener denne våren, og får forsinket både studiet og vitnemål.

Lånekassen har ikke tatt stilling til hvilke konsekvenser en streik vil få for studentene.

Masseuttak

Det er for tidlig å si hvilke fakultet som vil rammes av en eventuell streik. Dette avklares 23. mai. Rasmussen Skrindo antar likevel at dersom det blir streik, blir det et masseuttak for å markere styrke.

– Slike situasjoner er alltid kjedelig, men vi skal gjøre det vi kan for at studentene blir minst mulig skadelidende, sier rektor ved UiO Arild Underdal. Universitetet har for øyeblikket ingen strategi for å håndtere en eventuell streik.

– Foreløpig vet vi for lite om hvem som vil bli berørt. Først når vi får vite dette, har vi muligheten til å finne fruktbare løsninger, sier Underdal.

Uvisst utfall

Frem til 26. mai vil det mekles for fullt mellom staten og organisasjonene.

– Det er for tidlig å si noe om utfallet av meklingen. Det kommer helt an på hva staten tilbyr oss, sier Rikardsen.

Foreløpig er partene uenige om det meste. Det siste tilbudet fra staten ble oppfattet som en kraftig provokasjon, heter det i en pressemelding fra forhandlingslederne. Dette førte til at det 29. april ble konstatert brudd i forhandlingene mellom staten og LO, YS og Utdanningsgruppens Hovedorganisasjon. Akademikerne brøt dagen etter.

Streiken kan få ekstra store konsekvenser for Ingvild Bakke (23). Samfunnsøkonomistudenten reiser til USA i sommer for å ta en MBA, og vil ikke ha anledning til å ta igjen en utsatt eksamen i august.

– Får jeg ikke tatt eksamen før sommeren, har hele semesteret vært bortkastet. Jeg har ikke mulighet til å reise fra Rhode Island til Blindern for å ta to emneeksamener i august, sier hun.

Heldigvis er Bakke allerede akseptert ved University of Rhode Island, og er ikke avhengig av vårens eksamen for å få graden sin. Ergerlig er det uansett.

– Tenk på de som har søkt på et prestisjefylt universitet, og plutselig står uten fullstendig vitnemål. Det kan jo ødelegge for et helt skoleår, sier hun.

Powered by Labrador CMS