
Tar kritikk for manglende juksetall
I Sverige har Högskoleverket full oversikt over antall studenter som blir tatt for juks. I Norge forvirres man av uklare regler og mangel på en landsdekkende oversikt.
– Vi innser at systemet for innrapportering av juks er tungvint, sier Kyrre Lekve, statssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD).
Det svenske Högskoleverket har siden 2001 ført statistikk over hvor mange studenter som blir tatt og straffet for juks ved universiteter og høyskoler. I Norge finnes det ingen slik oversikt over omfanget av juks på nasjonalt nivå.
LES OGSÅ: [1 av 20 har jukset på eksamen](1)
Nytt system
I dag er det den enkelte skole sitt ansvar å melde i fra til politi, Samordna opptak, NOKUT og utdanninsinstitusjonene. Dette blir gjort for å sikre at studenter som blir utestengt fra utdanning på grunn av juks ikke får tilgang til undervisning andre steder i den perioden de er utestengt.
– Derfor ønsker vi nå å bygge opp et nytt informeringssystem. I første omgang vil KD sende ut et veiledende skriv til universitetene og høyskolene slik at det blir klarhet om hva de skal gjøre.
Lekve forteller at veiledningsskrivet kun er første skrittet mot et bedre system for rapportering av juks, og ser ikke bort fra at det blir aktuelt å føre en nasjonal juksestatistikk også i Norge.
Studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO) Monica Bakken mener at en tilsvarende statistikk i Norge vil være et godt verktøy til å bekjempe juks.
– Politianmeldelser må uansett skje fra sak til sak direkte fra hver enkelt institusjon, men det vil være viktig å se samlet hvor mange saker som anmeldes i Norge i løpet av et år, sier Bakken.
LES OGSÅ: [17 tatt for juks ved UiO i 2009](2)
Systemet bør forbedres
Leder i Studentenes landsforbund Ina Tandberg legger vekt på at konsekvensene for juks må være de samme over hele landet og ikke tilfeldig slik dagens system kan være.
– Vi ønsker at konsekvensene for juks skal være de samme for alle studenter, og hvis vi skal få til dette, må KD på banen. Det er de som godkjenner og legger alle eksamensreglement som høyskolene og universitetene har, sier Tanberg.
Bakken er enig i at dagens system er tungvint.
– I dag må vi selv melde fra til alle de andre, og det blir mange brev. Det ville være gunstig med et system der en meldte inn hvilke personer som er utestengt på grunn av juks og hvor institusjonene kunne sjekke slik at de ikke tar inn studenter som er utestengt et annet sted, sier hun.
Lekve tar kritikken og sier at departementet ser alvorlig på juks.
– Vi ønsker ikke at studenter skal kunne studere ved andre høyskoler og universiteter på falske premisser. Et nasjonalt system kan være løsningen for å gi skolene bedre oversikt, sier han.
LES OGSÅ: [Jukserne må tas](3)