SKAL LÆRE AV BI: Ragnhild Sjyvollen mener man burde lære av fadderengasjementet til Handelshøyskolen BI.

Fadderrekrutteringen fordoblet ved Universitetet

Men UiO har fortsatt et stykke igjen til BI-nivå.

Publisert Sist oppdatert
KAFFE OG PREMIER:Fadderrekrutterer Ida Bohlin overbeviser med gratis kaffe og løfter om fine premier.
KAFFE OG PREMIER:Fadderrekrutterer Ida Bohlin overbeviser med gratis kaffe og løfter om fine premier.

– Vi har noe å lære av BI, men er på god vei i år, synes jeg.

Ragnhild Sjyvollen, styremedlem i Fadderordningen.

*Fadderordningen:*

  • Fadderukene er de to første ukene fra og med semesterstart dvs uke 33 og 34.
  • Fadderne studerer det samme som fadderbarna sine.
  • Det er 2 faddere per gruppe på 15- 20.
  • I år har Fadderstyret et budsjett på 120 000 å bruke på aktiviteter og premier.

– Jeg er ikke helt overbevist. Jeg vet ikke om jeg skal være fadder eller bare komme på festene, sier Birgitte Celius, bachelorstudent i Kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo (UiO).

Fadderrekrutterer Ida Bohlin forsikrer henne at hun godt kan være deltidsfadder.

– Da deltar du bare noen av aktivitetene. Det er helt fantastisk, det er ikke mye jobb i det hele tatt, sier Bohlin.

Fadderstrøm

Universitas skrev i fjor om at Fadderordningen manglet 200 faddere like før studiestart. Fjorårets styre brukte bare 10 prosent av budsjettet de fikk fra Studentparlamentet (SP) til arrangementet, og har fått like mye penger i år. Fadderordningen har så langt i år skaffet seg 140 påmeldte faddere. Dette er dobbelt så mange som på samme tid i fjor. Ifølge styret har de imidlertid ikke brukt mer penger i år for å gjøre seg populære.

– Folk strømmet til i midten av januar uten at vi gjorde noe spesielt. Fadderne i fjor gjorde tydeligvis en god jobb fordi fadderbarna kommer tilbake i år for å være faddere, sier styremedlem i Fadderordningen Ragnhild Sjyvollen.

Fadderordningen har fremdeles en vei å gå for å nå målet om 600 faddere for hele UiO, men Sjyvollen er optimistisk.

– Vi får fremdeles mange nye faddere hver uke, sier hun.

BIs fadderkultur

Handelshøyskolen BI har imidlertid ingen problemer med å skaffe faddere. Fire måneder før Fadderullan begynner har over 700 av 800 fadderplasser blitt fylt. Arrangementet blir etter alt å dømme minst like stor som fjorårets Fadderullan.

– Folk ønsker å være med fordi det er gøy og man får et utrolig stort sosialt nettverk, sier personalansvarlig i Fadderullan Klaus Bjerkenes Kristiansen.

UiO-fadderene finne inspirasjon lar seg inspirere.

– BI har en kultur for at det er mye engasjement for å være fadder som jeg synes vi på UiO har noe å lære av, sier Sjyvollen.

Mer fag i fadderuka

Mens Fadderullan samarbeider med næringslivet, vil Universitetet legge strenge føringer på hvilke samarbeidspartnere Fadderordningen skal ha når de skal ha arrangere fadderukene.

– Vi ønsker ikke en kommersialisert studiestart. Samarbeid med kommersielle aktører vil kunne oppleves som konkurranse til det faglige, sier studiedirektør Monica Bakken.

Bakken mener mer fag og mindre fest vil senke frafallstallene ved blant annet Det Humanistiske fakultet (HF) og Det Samfunnsvitenskapelig fakultet (SV).

– Studentenes svar fra frafallsanalysen fra 2009 viser at sterkere faglig integrering tidlig i studiene gjør at studentene ønsker å bli værende på studieprogrammet sitt.

Sjyvollen er enig i at det faglige burde ha større fokus.

– Vi mener ikke man burde legge ned de sosiale arrangementene, men det burde være et bredt tilbud, uten at vi skal arrangere det. Det høres ut som en god ide å ha mer fag i fadderuka. Vi ønsker å være en veiviser til studentmiljøet ved UiO, sier Sjyvollen.

Powered by Labrador CMS