PRODEKAN VED HF: Gro Bjørnerud Mo

Avviser språkkrise

Situasjonen for språkfagene svartmales, mener prodekan for studier og utdanning ved Det humanistiske fakultet (HF), Gro Bjørnerud Mo.

Publisert Sist oppdatert

Mo reagerer på Universitas' oppslag sist uke om språkfagene, hvor det er gjort en koblig mellom stort frafall, økonomisk underskudd og dårlig undervisningskvalitet.

– At undervisningskvaliteten er dårlig sier notatet det vises til i saken ingenting om. Språkprogrammet, og ikke språkfag generelt, ble definert som et program som byr på spesielle utfordringer, sier Mo, og peker da særlig på frafallet.

I notatet står imidlertid språk listet opp under «Programmer med spesielle behov innen utdanningskvalitet».

Nå er det igangsatt en evaluering, et år før tiden, blant annet for å finne ut av problemene med rekruttering og frafall.

– Frafallet vi jobbe for å redusere, sier Mo.

Misnøyen tyskstudenter uttrykte i forrige Universitas, bekymrer henne.

– Jeg vil møte disse studentene for å finne ut hvor problemet ligger, sier Mo, og legger til at det er et stort fokus ved HF om at språkundervisningen skal være god – det vil si forskningsbasert og samfunnsorientert.

Mo peker på at språkstudier ved HF er mye forskjellig, blant annet innbefatter det språkprogrammet, språkbaserte områdestudier og litteraturprogrammet. Påstanden om at portugisisk vil stå uten underviser fra høsten av, når eneste førsteamanuensis i portugisisk språk går av med pensjon, er derfor ikke riktig, ifølge Mo.

– Vi har en stilling i portugisisk litteratur, en i iberoromansk filologi og en universitetslektor i portugisisk språk. Det finnes altså språkkompetanse, sier Mo.

– Men vil portugisisk språk opprettholdes som egen studieretning?

– Det er det for tidlig å si noe om, stillingene utlyses av instituttet, men fra fakultets side er det uttrykt et klart ønske og behov for å opprettholde faglig bredde.

– Portugisisk språk er ikke det samme som portugisisk litteratur?

– Jeg måtte medgitt at du hadde et poeng hvis vi hadde mistet enhver kompetanse på området, men vi har fortsatt en universitetslektor og halv stilling i språk som inngår i iberoromansk filologi. Vi har altså folk som vil undervise i portugisisk, og vi må prøve å få til et samarbeid på tvers av disiplinene, sier Mo.

Mo peker forøvrig på at ILOS´ resultatet for 2007 var én million kroner bedre enn ventet. I tillegg har fakultetsstyret vedtatt å overføre en million ekstra til instituttet. Mo trekker også frem en ny finansieringsordning ved universitetet, hvor språkfagene vil få ekstra støtte. Hun tror ikke at underskuddet svekker undervisningskvaliteten.

Powered by Labrador CMS