RAMMET AV KRISA: Flere amerikanske studenter vurderer nå offentlige universiteter for å kunne klare å betale for egen utdanning. (Illustrasjonsfoto)

Søker seg til billigere universiteter

Amerikanske studenter ser seg nødt til å søke seg til mindre prestisjefylte universiteter for å klare å betale for utdanningen sin.

Publisert Sist oppdatert

Finanskrisen i USA gjør at et flertall av studentene nå åpner for å gjøre endringer i sine utdanningsplaner som følge av dårlig økonomi Hele 60 prosent av 2 500 spurte sisteårselever ved amerikanske videregående skoler sier at de vurderer å søke seg til et mindre prestisjefylt universitet for å ha råd til å betale for utdanningen sin. Samtidig vurderer 16 prosent å kutte ned på antall år med universitetsutdanning mens 14 prosent vurderer å vente med å søke seg til et universitet til økonomien har bedret seg. Dette viser en undersøkelse gjennomført av stipendnettstedet MeritAid.com gjengitt av The Christian Science Monitor.

Vurderer utbyttet

En av de som nå vurderer å søke seg til mindre prestisjefylte universiteter er studenten Dylan Begin. Han begynte på et privat universitet i Washington D.C. i høst, men vurderer nå å søke seg over til et offentlig universitet i hjemstaten Massachusetts til våren.

– Mens jeg har gått på det private universitetet, som jeg betaler masse penger for å gå på, har jeg tenkt på hvor mye jeg egentlig får i utbytte av å gå der fremfor på et offentlig universitet, sier Begin til The Christian Science Monitor under en omvisning på University of Massachusetts i Boston.

Begins mor, Alice Gentili, er glad for at sønnen vurderer et offentlig universitet, med tanke på hvor store lån familien må ta opp for at han skal kunne gå på det private universitetet.

– Hvis han begynner på et av de offentlige universitetene i Massachusetts ville det koste mye mindre, og han ville heller ikke trenge å ha en jobb ved siden av studiene for å klare seg økonomisk, sier hun.

Kan få mindre stipend

Mens det på det offentlige University of Massachusetts i Boston koster omtrent 9 000 dollar, eller rundt 61 000 kroner i året å gå på universitetet, kan de årlige kostnadene på det nærliggende og private prestisjeuniversitetet Harvard komme opp i nærmere 360 000 kroner.

Selv om mange studenter får betydelig støtte gjennom ulike stipend- og støtteordninger fra universitetene er det usikkerhet rundt hvordan stipendordningene vil fortsette fordi flere universiteter har tapt store summer etter at finanskrisen slo inn for fullt.

Dylan Begin får nå, som mange andre amerikanske studenter et fra sitt private universitet, men moren tror med tanke på usikkerheten i finansmarkedene at det kan være en mulighet for at stipendet blir redusert.

– Private universiteter investerer jo pengene sine på samme måte som andre private institusjoner, og nå har de mindre penger å spre rundt seg, sier hun til The Christian Science Monitor.

Powered by Labrador CMS