BEKYMRET: Edvin Svela ved Oslo Katedralskole er bekymret over det varslede underskuddet på språkutdannede.

For få studerer språk

Det vil i fremtiden bli mangel på språkvitere, fastslår en fersk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Om få år går mange språkutdannede av med pensjon. Men norske utdanningsinstitusjoner utdanner ikke nok høyeregradsstudenter til å fylle tomrommet. Dette hevdes i en fersk undersøkelse gjort av Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU).

– Behovet for personer med hovedfag eller mastergrad i språk vil stige i de kommende årene, mens antall nyutdannede vil holde seg stabilt, spår forsker Terje Næss.

Særlig hardt vil dette ramme skoleverket. Læreryrket blir nemlig stadig mindre populært blant de nyutdannede. På begynnelsen av 1970-tallet begynte mellom 70 og 80 prosent av de uteksaminerte hovedfagsstudentene i skolen. I den siste halvdel av 90-tallet har andelen ligget på mellom 40 og 50 prosent. Det er først og fremst næringsliv eller annen offentlig tjenesteyting som stjeler fra skoleverket.

– Trist

Nestleder i utdanningsforbundet Per Ohlin er bekymret over utviklingen.

– Det er allerede mangel på språklærere i skolen i dag. Vi er i ferd med å få den samme situasjonen for språkfag som vi har for realfag. Læreryrket er ikke attraktivt nok, sier Ohlin.

Han får støtte fra Edvin Svela, assisterende rektor ved «språkskolen» Oslo Katedralskole.

– Hele Norge vil lide under dette, vi kan ikke klare oss med bare norsk, sier han.

Han frykter at underskuddet på språkutdannede vil få handelsmessige konsekvenser for Norge, og gi dårligere språkundervisning ved skolene.

Hittil har ikke Oslo katedralskole hatt problemer med lærer-rekrutteringen.

Powered by Labrador CMS