VIL HA INNSYN: Benjamin Johnsrud i Venstrealliansen har som studentparlamentsmedlem ikke sett samarbeidsavtalen mellom NSU og forsikringsmeklingsselskapet BAFO. Det ønsker han å gjøre.

Krever full åpenhet

Studentparlamentet i Oslo setter krav om full offentlighet i alle sakspapirene før de godtar NSUs forsikring. NSU-leder Jens Maseng mener det blir vanskelig.

Publisert Sist oppdatert

– Når man skal bestemme seg for en avtale av denne størrelsen, er det viktig at også lokallagene får sette seg inn i saken. Sånn tingene er nå er det bare Landsstyret som får det. Jeg ser ingen grunn til hemmeligholdelse, sier Lina Johanne Strand, leder av Studentparlamentet (SP) ved Universitetet i Oslo.

Universitas skrev tidligere i høst at Norsk Studentunion (NSU) i samarbeid med forsikringskonsulentselskapet BAFO skal fremskaffe en eventuell forsikringspakke til studenter. Det er i forbindelse med dette at Strand på vegne av SP mener dokumentene relatert til forsikringen ikke bør hemmeligholdes.

Samarbeidsavtalen mellom NSU og meklingsfirmaet BAFO er nemlig bare tilgjengelig for medlemmer av NSUs landsstyre (LS). Strand sitter selv i LS, og har dermed sett de hemmelige dokumentene. Egil Heinert fra Sosialdemokratene, som også sitter i LS, er enig i at dokumentene bør være offentlige:

– Dette er ikke noe juicy, etter min mening. Hemmelighold skal ikke være nødvendig.

Vedtak i februar

Et endelig forslag til avtale med forsikringsselskaper legges frem for Landsstyret i februar, og LS vil da bestemme om NSU skal formidle forsikring eller ikke.

– Samarbeidsavtalen holdes hemmelig på bakgrunn av forretningskonfidensialiteter. I samarbeidsavtalen står det hvordan BAFO arbeider mot eventuelle forsikringsselskaper, og på grunn av konkurranse ønsker de ikke at disse villkårene blir offentlig kjent, forklarer Maseng.

Politikk

Forslaget til kravet om full offentliggjøring ble fremmet av Petter Risøe, fra Morbus Medicus og Benjamin Johnsrud i Venstrealliansen.

– Vi ønsker full åpenhet om avtalen. NSU har dårlige erfaringer med foretningsavtaler fra før. De er valgt til å drive politikk, ikke foretninger, og har dermed ikke den kompetansen som trengs, sier Johnsrud, og får støtte av Risøe:

– NSU mangler forutsetninger for forretningsvirksomhet. Kanskje forhandler de fram en super avtale, men det vet ikke vi siden vi ikke får innsyn. Og da kan vi heller ikke ta stilling til saken.

Delegert myndighet

Jens Maseng lover innsyn så langt det lar seg gjøre i forslaget til den endelige avtalen.

– Lokallaget i Oslo er en stemme vi lytter nært til. Vi er positive til offentliggjøring av den endelige avtalen, ved for eksempel å stryke ut navn på de aktuelle forsikringsselskapene, sier han og legger til:

– Men, det er ikke sånn at jeg som sosialdemokrat for eksempel skal få innsyn i alle avtalene Jens Stoltenberg tar. Det er landsstyret som med delegert myndighet av lokallagene fatter endelige beslutninger. Hvis landsstyret vil kreve full offentliggjøring skal vi jobbe for det, så langt det ikke går ut over forretningshemmeligheter.

Powered by Labrador CMS