FORSKNINGSTYVERI: Prestisjeprosjektet «Renewing Health» på HiO møter sterke anklager om plagiat.

Anklages for forskningstyveri

Et forskningsprosjekt tilknyttet HiO er anklaget for plagiat. Anklagene skal bunne i en intern strid på Høgskolen.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet er eid av Høgskolen i Oslo (HiO), og er en del av et stort og prestisjefylt EU-prosjekt kalt «Renewing Health». Den norske delen av EU-prosjektet har et budsjett på ti millioner kroner og dreier seg om behandling av pasienter med diabetes blant annet ved hjelp av mobiltelefon.

Prosjektet er anmeldt til det såkalte Granskningsutvalget, et nasjonalt organ som har i oppgave å granske vitenskapelig uredelighet. Anklagerne hevder at prosjektets forskningsidé og forskningsdesign er stjålet fra et annet prosjekt som de har vært med på.

Intern strid

Etter det Universitas kjenner til skal «Renewing Health» være anmeldt av to forskere som tidligere har vært tilknyttet prosjektet, og som har vært ansatt på HiO. Bakgrunnen for anmeldelsen skal være en intern strid på Høgskolen. Universitas har ringt en rekke personer tilknyttet prosjektet, men ingen av dem ønsker å svare på spørsmål. Flere viser til at dette er en personalsak som de ikke vil kommentere i media.

I et brev som Universitas har fått tilgang til, kommer anklagerne med sterke advarsler til HiO. I brevet truer de med «rettslige skritt» dersom HiO «legger hindringer i veien for vårt forskningsarbeid».

Prosjektet ligger under Avdeling for sykepleieutdanning, der Kari Toverud Jensen er dekan. Hun er påtroppende rektor, og skal lede HiOs forskningssatsing de neste årene. Jensen vil ikke kommentere påstandene.

– Tatt ut av lufta

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) ved Universitetssykehuset i Nord-Norge samarbeider med HiO om prosjektet. Senterleder ved NST, Bjørn Engum, mener anklagen om plagiat ikke holder vann.

– Det etter vårt syn tatt helt ut av lufta. Likevel kan det naturligvis være forhold på HiO som ikke vi er kjent med, og som de to involverte som har anmeldt forholdet ønsker å få fram.

– Anklagene dreier seg altså ikke om dere?

«Dette er en konflikt som HiO må finne en løsning på.»

Bjørn Engum, senterleder ved Norsk senter for samhandling og telemedisin

– Jeg har fått fremstilt dette som en personalsak mellom HiO og to av forskerne som er ansatt der, og som NST verken kan eller ønsker å uttale seg om. Dette er en konflikt som HiO må finne en løsning på.

Engum påpeker at NST har forsket på denne type behandling av diabetespasienter i flere år, og at samarbeidet med HiO ble innledet etter at prosjektet «Renewing Health» startet.

HiO skal undersøke.

Granskningsutvalget behandlet anmeldelsen på et møte den 15. mars. Da kom utvalget frem til at deler av anklagene ligger utenfor det Granskningsutvalgets kan vurdere. Det er ikke klart om dette gjelder forhold i personalsaken eller ikke. Utvalget har likevel bedt HiO om å undersøke påstandene om plagiat.

Forskningsdirektør ved HiO, Jostein Skurdal, bekrefter at HiO skal undersøke anklagene.

– Granskningsutvalget har bedt om en redegjørelse fra HiO, og rektor har bedt forskningsetisk utvalg ved Høgskolen om å behandle saken.

Granskningsutvalgets forespørsel skal i første omgang behandles på et møte 27. mai. Skurdal kan ikke svare på hvor lang tid behandlingen vil ta.

– Forskningsetisk utvalg er selvstendig, og vi legger ingen føringer for utvalgets arbeid. Hvordan saken skal behandles og hvor lang tid det tar, er opp til utvalget selv.

Universitas har vært i kontakt med en av anmelderne, men personen ønsker ikke å kommentere påstandene eller prosessen.

Powered by Labrador CMS