HVOR SKJULER DE SEG?: Universitas-journalist Mads Randen skuer utover Blindern og funderer på hvor Frp-professoren gjemmer seg.
På telefon: For å inne Frp-professoren må hvert eneste kommunikasjonmiddel i bruk, også den gamle fasttelefonen.
HVOR SKJULER DE SEG?: Universitas-journalist Mads Randen skuer utover Blindern og funderer på hvor Frp-professoren gjemmer seg.

Jakten på Frp-professoren

Finnes det en eneste professor på Øvre Blindern som stemmer Frp? Vi har banket på dør etter dør for å finne det ut.

Publisert Sist oppdatert

Nesten ingen forskere stemmer Fremskrittspartiet. En undersøkelse fra Forskerforbundet viser at bare 1,1 prosent av deres medlemmer stemmer på Siv Jensens parti.

På Universitetet i Oslo (UiO) er det, ifølge Database for statistikk om høyere utdanning, omtrent 800 professorer. En enkel og upresis utregning tilsier dermed at det burde finnes åtte professorer som stemmer Frp. Kanskje finnes det ingen på Øvre Blindern?

Eller kanskje sitter det en professor i øverste etasje av en Blindern-blokk helt innerst i en gang, på et støvete kontor og gjør diskursanalyser på «venstrevridd» pensum i grunnskolen. Det vil vise seg.

La jakten begynne.

Avhopperen

Første ledetråd i jakten er ikke lengre enn et google-søk unna. Det viser seg at forsker og filosof Ole Martin Moen var valgt inn i kommunestyre i Øvre Eiker i 2003 for Frp. Han er riktignok ikke professor, men kanskje dette er mannen som skal peke retningen mot Frp-professoren?

– Jeg var fascinert av liberalismen i Fremskrittspartiet Ungdom (FpU). Jeg hadde et håp om at den liberale fløyen skulle vinne frem, men til slutt var det den konservative og kristne retningen i partiet som fikk for mye innflytelse. Jeg meldte meg ut av Frp og FpU da jeg var 19 år gammel, forteller Moen.

Bakgrunn: Hvor er Frp i akademia?

Liberal forsker

Hans lille flørt med Frp er for lengst over, lenge før han trådde inn akademia. Likevel har Moens møte med Blindern vært med på å endre hans politiske syn.

– Jeg har nok flyttet meg litt til venstre etter jeg begynte i akademia, men jeg har fortsatt et grunnleggende liberalt politisk syn, sier han.

Vet du om noen professorer som stemmer Frp?

– Nei, det gjør jeg ikke.

Har Frp-radaren din noen gang gått av? Er det noen akademikere du mistenker stemmer Frp i smug?

– Nei, og selv om jeg hadde hatt noen mistanker hadde jeg nok ikke fortalt det til deg.

Likevel mener Moen at det er sjanser for å finne en professor som åpent stemmer Frp. Han vet imidlertid ikke hvor vi burde fortsette jakten.

– Frp-professoren kan være overalt, unntatt på sosiologi, mener forskeren.

Jakten fortsetter.

Mørke ganger: Jakten på Frp-professoren tar Universitas til de mørkeste og mest bortgjemte stedene på Øvre Blindern. Kan det være her en gammel Frp-er sitter og forsker på «påståtte klimaendringer«?
Mørke ganger: Jakten på Frp-professoren tar Universitas til de mørkeste og mest bortgjemte stedene på Øvre Blindern. Kan det være her en gammel Frp-er sitter og forsker på «påståtte klimaendringer«?

I jakten på Frp-professoren skal hver eneste dør bankes på.

Mørke kontorer

Korridorene på Eilert Sundts hus på Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) er lange og mange. Blokka er over ti etasjer høy og i jakten på Frp-professoren skal hver eneste dør bankes på.

– Jeg har vondt for å tro at det finnes noen som stemmer Frp her på huset, sier professor Jo Thori Lind, når vi banker på kontoret hans i 10. etasje.

Universitas banker på dører, veldig mange dører. Mange av professorene klarer ikke å holde latteren tilbake når de blir spurt om de stemmer Frp. Andre synes derimot spørsmålet er fornærmende. Professor Kalle Moene kan ikke forstå hvorfor det er viktig å finne en Frp-professor. Mens Janne Haaland Matlary synes fokus på politisk mangfold er viktig. Professor ved økonomisk institutt Gaute Torsvik klarer ikke helt å skjule sin skepsis for prosjektet

– Du må nok dra til BI, sier han med et smil.

Vi tar deretter turen over Øvre Blindern plass til Det humanistiske fakultet og fortsetter dørbankingen.

I fjerde etasje i Henrik Wergelands hus banker vi til slutt på døren til språkprofessor Anne Golden.

– Kjenner du noen her på bygget som stemmer Frp?

– Da har du nok kommet feil, sier hun og ler.

Leste du? Slik gikk det da Universitas var på sjekkern på lesesalen

LATTERMILD: Flere av professorene bryter ut i latter når vi spør dem om de stemmer Frp.
LATTERMILD: Flere av professorene bryter ut i latter når vi spør dem om de stemmer Frp.

Bare Asle Toje?

Samtlige av professorene blir spurt om de kjenner eller vet om kolleger som stemmer på partiet.

En mener hun vet om en som jobbet med «AV» (Audio-Visuelt ansvar, i administrasjonen, journ.anm.) i fjerde etasje som kanskje stemmer Frp. I tillegg kan Jo Thori Lind erindre en ansatt tilbake fra tidlig 90-tall.

– Det var en Frp-velger her før Frps landsmøte i 1994 på Bolkesjø, sier han

Lind sikter til Frps landsmøte på Bolkesjø som av mange er kalt «Dolkesjø» på grunn av striden mellom liberalistene og «populistene».

Selv om ingen kunne peke på en konkret Frp-professor på UiO, nevner professor etter professor at forsker Asle Toje kan ha svar. Kanskje vi må ut av Øvre Blindern for å finne en Frp-forsker?

Jakten fortsetter i neste utgave. Er du en Frp-professor eller kjenner du en Frp-professor? Send en e-post til tips@universitas.no

Powered by Labrador CMS