Gjør et godt valg!

Usikker på hva du skal stemme 10. september? Universitas presenterer i ukas valgføljetong fire partiers planer for studentoslo.

Publisert

Dette spør vi om:

2. Studentboliger

3. Studentkulturelle tiltak

4. Annet*

  • 1. Kollektivtrafikk

Jøran Kalmyr, Byrådssekretær Oslo Fremskrittsparti

1. – Vi har sørget for nye avganger og flere vogner i denne perioden. Enkeltbilletter til voksne skal koste 10 kroner. Fem kroner for barn, ungdom og studenter.

– Er 13 prosent av stipend for mye å betale for månedskort?

– Ikke avskrekkende mye. Vi har ikke planer om å redusere prisen på månedskort. Med fem kroner per billett blir prisen avhengig av hvor mye man reiser. Å heve aldersgrensen for studentrabatt er ikke det viktigste punktet. Man bør være ferdigstudert ved 30 år.

2. – SV og AP lover bort tomter de ikke har. Alt er bundet opp i det vi er lovpålagt å tilby. Bygger vi i randsonen i marka, der det ikke er ting som turstier, får vi ledige tomter som kan gis til studentsamskipnaden.

3. – Vi vil låne bort kommunale lokaler, men ikke subsidiere det frivillige setter i gang. Studentarrangementer kan ikke regne med å ha like mye inntekter som kommersielle aktører. Det er stor interesse for studentkultur, og studenter går der det er billigst.

4. – Utvidede skjenketider og lengre åpningstider. Flere tomter, så studenter kan komme inn på boligmarkedet og være med på prisstigningen på egen bolig. Økt stipend hvis man blir ferdig på normert tid.

Ola Elvestuen, 1. kandidat Venstre

1. – Prisene for dem som reiser mye er for høye. Vi vil ha fullpris månedskort til 500 kroner. Studentkortet må settes ned tilsvarende. Rabatten skal være på 40 prosent, og det må bli økte frekvenser på t-banen. Vi vil skifte ut gamle vogner og ha maks ti minutters ventetid i ytre del av Oslo. Sporveiene og SL må koordineres, så vi får et felles billettsystem i Oslo og Akershus.

2. – Staten gjør for lite, men kommunen må også ta initiativ. Kommunen må stille strengere krav når den selger eiendom, både til kvalitet og til at det settes av en betydelig andel rimelige utleieboliger. Markagrensen skal ligge fast.

3. – Vi har økt støtten til kulturell aktivitet i Oslo. Spesielle studenttiltak må søke kommunen på vanlig måte. Når kommunen støtter arrangementer, bør de være for flere enn bare studenter. Offentlige rom må ha rimelig lav leie. Lokaler under kulturetaten har allerede en lavere leie.

4. – Vi er mot innskrenkingen av skjenketider og felles leggetider i Oslo. Vi vil bedre nattilbudet på kollektivtransporten, så det blir lettere å komme seg hjem. Det gir mindre bråk. Stopp i nedbygging av grøntarealer. Vi vil heller ha flere nye.

Arne Løining, 1. kandidat Miljøpartiet De Grønne

1. – Vi vil bygge ut kollektivtransport og sykkelveinett. Prisene må reduseres. Vedtak på at det bør være gratis for studenter, på grunn av bosituasjonen. I dag brukes for mye til veiutbygging. Oslo har ikke plass til flere biler. Oslopakke 3 er fryktelig dårlig. Vi vil bruke milliardene derfra, og en rushtidsavgift, til å utvide t-baneringen og få hyppigere t-baneavganger. Vi vil fjerne aldersgrensen for studentrabatt.

2. – Kommunen har samfunnsansvar for å sørge for at folk ikke må bo seg i hjel. Vi vil ikke selge flere eiendommer. Flere bygg må gjøres om til studentboliger. Vi er i mot bygging i markagrensa, alle grenseområder skal bevares som de er.

3. – Vi er for mest mulig brukermedvirkning i kulturlivet, med mulighet for kreativitet. Vi vil ikke ha ferdiglagde pakker og institusjoner. Lokaler må kunne lånes ut. Vi vil ha flere kulturelle rom i byen som ikke er øremerket en institusjon. De bør stå til disposisjon for alle, ikke nødvendigvis bare studentrettet aktivitet.

4. – Bygge ut grønne lunger. Vi er kritiske til reformen og markedstilpasningen med tanke på studier og for livslang læring. Sterkere lokaldemokrati. Mer makt til kommune og bydelsutvalg. Økning i overførte midler.

Kim Andre Næss, 3. kandidat Demokratisk alternativ for Oslo

1. – Vi er for en bilfri by fra Asker til Lillestrøm i fremtiden. Helst bør det sperres for biler helt til Ring 2. Gratis kollektivtrafikk må skje umiddelbart; det er altfor dyrt i dag. Kollektivtransporten må overføres til kommunen. Vi vil ha store parkeringsplasser utenfor Oslo. Penger kan skaffes gjennom tiltak som hardere eiendomsskatt.

2. – Vi har ikke diskutert noe konkret om dette, men er interessert i flere studentboliger. En del tomme hus i Oslo kan gjøres om til studentboliger. Folk bør få bruksrett på tomme hus.

3. – Dette bør absolutt støttes. Flere gratis folkefester som «Musikkens dag». Arrangementer som STUDiO trenger absolutt økonomisk støtte. Studentkultur bør støttes mer enn andre arrangementer siden studenter ofte har mindre ressurser. Kommunen må stille områder til disposisjon for slike aktiviteter.

4. – Et samfunn hvor folk er mer med og bestemmer. Nabolags- og bydelsdemokratier hvor folk kommer til enighet. Økologiske byggeprosjekter, så man kan dyrke mat i bygårdene, og eventuelt på tak. Det går det også an å få inn i studentboliger. Slike ting, og solpanel på tak, kan også være med på å gjøre boligene billigere.

Powered by Labrador CMS