
Sammen for sykestipend
Velferdstinget i Oslo og Akershus vil ha permanent stipendordning for deltidssyke, men frykter at den fjernes av redsel for misbruk.
Skjebnen til sykestipendet avgjøres når statsbudsjettet for 2013 legges fram mandag 8. oktober. Studentpolitikere er redd for at ordningen ikke skal fortsette.
– Vi har fått generelle politiske signaler fra flere hold om at ordningen ikke vil bli videreført i redsel for at ordningen blir misbrukt, sier Birgit Skarstein, leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus.
Skarstein tror politikernes redsel for misbruk skyldes dagens eksamensstruktur.
– Redselen for at folk skal misbruke ordningen rundt stressende eksamenstider er ikke en god nok grunn for å straffe de som har behov for deltidssykemelding. Da må man heller endre på systemet rundt eksamen, sier hun.
Vil få konsekvenser
Uten gradert sykestipend må studenter være enten 100 prosent syke eller helt syke. Uten ordningen kan flere studenter falle helt ut av utdanningen sin.
Medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Truls Wickholm (Ap), sier at Arbeiderpartiet vil vurdere å gjøre ordningen permanent etter press fra ungdomspartiet AUF og flere studentorganisasjoner. Han vil ikke kommentere om ordningen vil fortsette, eller om Arbeiderpartiet er bekymret for misbruk av gradert sykestipend.
– Som alle velferdsordninger så koster det penger. Alle ordninger risikerer å bli misbrukt, sier Wickholm.
AUF-leder Eskil Pedersen vet ikke hvor avgjørende argumentet om misbruk vil være, men slår fast at misbruk ikke skal ødelegge for slike ordninger.
– Da må vi heller iverksette tiltak mot misbruket, sier han.
– Hva er forventingene til AUF når statsbudsjettet legges fram?
– Jeg forventer at ordningen videreføres.
Står sammen
Skarstein sier at ordningen fortsatt er aktuell.
– Ordningen kom på plass for å tilfredsstille et behov. Det behovet er der fremdeles i dag. Regjeringen må legge til rette for at studentene skal utnytte sin kapasitet, sier Skarstein.
Eskild Pedersen trekker frem parallellen mellom arbeidere og studenter. Han mener som Skarstein at det er lettere å komme tilbake i arbeid om man kan sykemelde seg deltid.
– Det er bedre å jobbe noe enn å ikke jobbe i det hele tatt.
Han presiserer likevel at det er en ny ordning som vi ikke har mye erfaring med.
– Nå vet vi ikke omfanget av ordningen, og heller ikke kostnadene, legger Pedersen til.
Kom etter 22. juli
Den midlertidige ordningen ble innførte etter 22. juli, men omfatter alle studenter i Norge.
– Vi har ingen prioriteringer blant søknader fra ofre og berørte under 22. juli. Vi ser kun på legeerklæringene, sier Lånekassens medierådgiver, Christin Dammen.
Skarstein og Pedersen er begge tydelige på at ordningen er ment for alle.
– Jeg mener at 22.juli ikke skal ha noe fokus. Behovet er viktig, men ikke årsaken til behovet. En student skal kunne studere med den restkapasiteten man har, sier Skarstein.
Pedersen er enig.
– Jeg syns ikke at man skal lage særordninger når det gjelder 22. juli, for det er også andre som opplever vonde ting, sier han.
Få søkere
Lånekassen har ferdigbehandlet 24 søknader om gradert sykestipend til og med 1. juli i år.
Lånekassen mener dette tallet vil komme til å øke fordi søknadsfristen for sykestipend først går ut seks måneder etter undervisningsåret er avsluttet.
– Til nå har ikke ordningen vært så veldig kjent, noe som antagelig også påvirker antallet søknader, sier Dammen.