
– Provoserende
– Hindrer videreutdanning
Flere politiske ungdomsorganisasjoner krever at studenter over 30 år også får rabatt på kollektivtransport.
– Eldre heltidsstudenter har ikke mer å rutte med enn yngre studenter, mener Silje Helene Farner, fylkesleder for Oslo KrFU.
KrFU Oslo vedtok nylig å gå inn for en utvidning av rabattordningen. Farner reagerer på studentrabattordningen for kollektivtransport i Oslo, som per dags dato ikke gjelder for studenter over 30 år. Tall fra Statistisk sentralbyrå viste i januar 2005 at 1 av 3 studenter har passert 30.
– De som velger å gå tilbake til skolebenken etter noen år i arbeidslivet, får i gjennomsnitt en inntektsnedgang på 79 prosent ved å gå over til lån og stipend, hevder Farner, som mener det er urimelig at studentene i tillegg mister retten til opptil 40 prosent kollektivrabatt.
– Stadig eldre
Leder i Norsk Studentunion, Jens Maseng, er enig i at studenter over 30 også bør få prisreduksjon.
– Vi ser at norske studenter blir stadig eldre, gjennom økt satsning på utdanning i et læringsvillig arbeidsliv. Da må ikke økonomiske hindringer komme i veien for etter- og videreutdanning, sier Maseng, som er enig med KrFU Oslo i at dagens ordning er diskriminerende, og at den svekker insentivene for etter- og videreutdanning.
Farner fra KrFU Oslo krever på sin side at kunnskapsministeren griper inn og tar grep dersom regjeringen ønsker å oppnå SVs målsetning om å gjøre Norge til en kunnskapsnasjon.
– Dersom man ønsker å legge forholdene til rett for videreutdanning, bør Øystein Djupedal omgående rette opp svakhetene ved dagens ordning, heter det i den krasse resolusjonen.
Statssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD) Per Botolf Mauseth (SV) sier departementet skal se på saken.
Opp til kommunen
Imidlertid er det Samferdselsdepartementet (SD) som hovedsakelig har ansvaret for samferdsel. Ekspedisjonssjef ved veg og sjøtransportsavdelingen i SD, Arnfinn Øen, forklarer at det er SD som pålegger kommuner å gi studentrabatt opp til fylte 30, men ikke mer.
– Det er opp til kommunen selv å avgjøre om man vil gi rabatt etter at studenter har fylt 30, sier Øen, og oppgir et par grunner til at SD ikke pålegger kommuner å gi generell studentrabatt:
– Fra et samferdselsperspektiv er yngre grupper mest vendbare til å velge kollektivt, og bilhold vil være en økende realitet etter hvert som alderen blir høyere. Et annet hypotetisk resonnement ligger i at jo høyere opp aldersgruppen kommer, jo sterkere blir innsalget av såkalte «tradere», personer som semesterregistrerer seg kun for å få velferdsgoder, sier han, og legger til at flere grunner er lett å oppdrive, men at enkelte kommuner likevel velger å tilby rabatt også til folk over 30.
Medfører tap
Byråd for samferdsel og miljø, Peter N. Myhre (Frp), forteller på sin side at Oslo kommune sjelden hører fra studenter over 30 når det gjelder kollektivrabatt.
– Det gjelder et minimalt antall mennesker, de fleste er ferdige med å studere før de fyller 30. Jeg har aldri fått spørsmål om dette, så jeg får se litt på det og kartlegge behovet, sier Myhre.
For Oslo Sporveiers del er det ikke aktuelt å tilby rabatt til studenter over 30 uten at noen spytter penger i potten først. Årsaken er at det ville medført underskudd.
– Men hva om det medførte flere kunder?
– Det gjør det nok helt sikkert, men hvis man setter ned prisene, får man likevel ikke tilstrekkelig mange kunder, slik at regnestykket totalt sett går i tap, sier Andreas Røer, markedsutreder i Oslo Sporveier.
– Det er en hel haug med rabatter man ikke får etter man fyller 30, og det provoserer meg veldig. Man har ikke noe bedre råd selv om man er eldre. Det er vanskeligere å ta utdannelse som godt voksen enn som yngre, det er jo gjerne sånn at man har et sted og bo og unger og dermed større utgifter, sier kunsthistoriestudent Anne Kristine Sollund, som selv har passert 30.

Student Johan Basberg (33) synes dagens ordning er tullete.
– Jeg reiser ikke så mye, men vi er jo studenter, vi som er over 30 også. Det er skikkelig tullete at man ikke får rabatt etter å ha fylt 30, spør du meg. Jeg får støtte fra Lånekassen, er aktiv heltidsstudent, har lite penger, så hvorfor skal jeg betale mer fordi jeg begynte å studere senere?
Dette mener de andre ungdomspartiene:
Øystein R. Sundelin, politisk nestleder Unge Høyre Oslo
– Jeg er tilhenger av at sporveien setter slik rabatt, men da må sporveien selv se at det er behov og ønske. Jeg synes ikke det er riktig at kommunen skal betale mellomlegget. Da taper kommunen, og da er det heller andre ordninger som er viktigere. Hvis sporveien ser at en slik rabatt kan få flere til å kjøre kollektivt håper jeg at de ser det positive i dette.
Lene Lie, leder Oslo SU
– Jeg synes man burde ha det. Man skal ha mulighet når man har fylt 30 også. Oslo Sporveier er delvis privatisert, så det er muligens kommunenes ansvar. Det blir litt begge deler. Man må komme frem til en løsinng.
Eirik Thommessen, nestleder AUF Oslo
– Jeg mener at alle skal ha en lik reel mulighet til å studere. Om det inkluderer kollektivrabatter eller rett på studbarnehager, så jeg mener at alle som er sutdenter burde få rabatt.
Knut-Olaf Skarvang, leder FPU Oslo
– Vi har ikke noen stor politikk på det, men prinsipielt er det greit at studentrabatten varer så lenge man er student. Men det er ikke noen viktig sak for oss, det er på tide å bli ferdig med studiene når man er 30.
Tall på hva det kommer til å koste
Subsidiert av resten av folket, kanskje på tide å betale litt for seg når man er 30.
Vi støtter det kan følge studentløpet
Eyvind Nikolaysen, leder Unge Venstre Oslo
– Jeg synes prinsipielt en slik rabatt bør gis så lenge man er student, særlig med tanke på at kunnskap er ferskvare og at man stadig får behov for å videreutdanne seg. Jeg synes ikke alder bør ikke spille noen rolle i denne sammenhengen, alle bør få mulighet til å studere.