JOBBER: Psykologistudent Hege Prestby Andersen (22) jobber som forskningsassistent omtrent to hele dager i uka. Hun greier likevel å følge med i studiene.

– Ikke bli heltidsstudent!

Vikarbyråene Manpower og Xtra personell hevder studenter gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis de bruker all sin tid på studier.

Publisert Sist oppdatert

En av kvalitetsreformens grunnleggende prinsipper er at studentene skal studere på heltid. Representanter for Manpower og Xtra personell mener at verdifull arbeidserfaring går tapt dersom studentene begraver seg helt og holdent i bøkene.

– Bruk heller litt lengre tid på utdannelsen, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

Havner bakerst

Fæste jobber gjennom Xtra med rekruttering av kompetansepersonell. Han mener at arbeidsgivere tar en risiko ved å ansette søkere uten arbeidserfaring.

– Det er viktig for oss å vite hvordan folk fungerer i arbeidslivet. Godt kvalifiserte kandidater kan risikere å havne bakerst i køen på grunn av manglende arbeidserfaring, sier han.

Konserndirektør i Manpower Truls Frogner mener at studentene enten burde kombinere jobb og studier, eller dele opp studieløpet og ta perioder ute i arbeidslivet.

– Hvem er mest attraktive, de med gode karakterer eller jobberfaring?

– Sett ut fra dagens situasjon frister det mest å svare jobberfaring, sier Frogner.

Skiller klinten fra hveten

Også Telenor og Statoil, som er to av de mest populære bedriftene for ferdigutdannede, stiller spørsmål ved prinsippet om heltidsstudier.

– Særlig i disse tider med det harde arbeidsmarkedet er det viktig å kunne skille seg ut fra mengden, enten det dreier seg om jobberfaring eller frivillig arbeid, sier rekrutteringsleder i Statoil Jorunn Åsland.

Ifølge Sveinung Røsseid i Telenor vil det lønne seg for de fleste studentene å kombinere jobb og studier.

– Ved rekruttering synes vi det er en fordel at søkerne har mer å skilte med enn bare studier, sier Røsseid.

– Det faglige viktigst

– Jeg tar ikke kritikken veldig tungt. Vi har fått ønsker om å gjenreise heltidsstudenten et par tiår, både fra studenter og arbeidsgivere, sier Bjørn Haugstad, statssekretær i Utdannings- og forskningsdepartementet.

Han tror ikke at heltidsstudenter risikerer langvarig arbeidsledighet etter fullendt utdannelse.

– Det viktigste er at det faglige er på plass, sier Haugstad.

Prioriterer jobb

Psykologistudent Hege Prestby Andersen (22) mener det er urealistisk å tro at studentene kommer til å studere på heltid. Selv jobber hun som forskningsassistent på Rikshospitalet.

– Det er ikke pengene, men jobberfaringen, som er viktig for meg. Jeg jobber mye, men greier likevel å bruke god nok tid på studiene, sier Andersen.

Hun mener at studentene trenger tid til å fordøye stoffet.

– Det er begrenset hvor mange timer i strekk vi orker å lese. Da er det bedre å supplere studiene med relevant arbeidserfaring, sier hun.

Powered by Labrador CMS