FORTVILET: Den canadiske studenten Ryan Allan King må få lommepenger fra BI mens han venter på visum.

Har ikke kontroll over egne penger

Canadiske Ryan Allen King må til BI for å ta ut sine egne penger, og kan ikke betale regninger selv mens han venter på at norske myndigheter skal få orden i papirmølla.

Publisert Sist oppdatert

*Internasjonale studenter og studiefinansiering:*

  • I følge Senter for Internasjonalisering av høgere utdanning (SIU) sin mobilitetsrapport 2009, var 1046 innreisende studenter til Norge i 2008 fra landene utenfor EU/EØS, ikke medregnet kvotestudentene.
  • Norske myndigheter krever at internasjonale studenter som ikke er kvotestudenter og som kommer fra utenfor EU/EØS-området, må sette inn 85 000 kroner på en norsk bankkonto.
  • Dette er et estimat på hvor mye det koster å leve som student i Norge i året. Beløpet skal bekrefte at man har kapasitet til å klare seg mens man oppholder seg i landet.

– Annenhver uke oppsøker jeg BI-kontoret for å ta ut penger. Men jeg har ikke muligheten til å ta ut penger så ofte jeg vil, så jeg må planlegge nøye på forhånd. Pengene oppbevarer jeg i sokkeskuffen på rommet, sier canadiske Ryan Allan King, som tar politisk økonomi ved BI dette året.

Norske myndigheter krever at studenter fra land utenfor EU/EØS-området må ha 85 000 kroner på en norsk bankkonto for å få studere her. Siden en forutsetning for norsk bankkonto er å ha norsk personnummer, må skolene og samskipnadene forvalte pengene til dette er i orden.

Kun i Norge

Da han ankom Norge i august oppsøkte King politistasjonen for å søke om norsk visum og personnummer. Han hadde fått vite av det norske konsulatet i Canada om at han måtte være i Norge for å søke visum. Noen uker etter å ha søkt, fikk han beskjed om at søknaden ville bli behandlet innen to uker dersom alle papirene var i orden.

King venter fortsatt på svar, og de 85 000 kronene han hadde for å studere her, måtte han overføre til BI. Skolen forvalter pengene hans mens han venter på visum.

Han forteller at også andre internasjonale studenter opplever dette som hemmende i hverdagen.

– Den eneste måten jeg får betalt regninger på er gjennom min norske kjæreste, men det er ikke alle som er like heldige som meg. I tillegg kan jeg verken få meg mobil eller helseforsikring, sier han.

Ifølge ANSA, samskipnaden for norske utenlandsstudenter, finner man ikke en lignende ordning i andre land, verken i eller utenfor Europa. Dersom man må betale skolepenger eller bevise at en har nok penger å leve på, utsteder Lånekassen et eget skriv som beviser at studenten får bevilget penger fra den norske stat.

Utrygt med cash

I 2008 var det drøyt 1000 studenter i Norge fra utenfor EU/EØS-området. Farshad Tami, nasjonal president i International Students Union (ISU), mener det er et hinder for internasjonaliseringen at studenter må vente så lenge på personnummer og bankkonto.

– Mange internasjonale studentene klager til ISU om den lange behandlingstiden for å få personnummer. Mange føler det er utrygt å gå rundt med så store summer i kontanter.

Anne Karine Nymoen, leder i Norsk Studentunion (NSU), synes det er negativt dersom internasjonale studenter opplever Norge som et vanskelig land å orientere seg i.

– Systemet for internasjonale studenter slik det er i dag stimulerer ikke til internasjonalisering. Det er viktig å gjøre det enklest mulig for denne gruppen, men det virker som det motsatte skjer i dag.

SiO gir forskudd

Øyvind Gjengaar i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) bekrefter at de har fått tilbakemeldinger fra internasjonale studenter som synes at dette systemet er tungrodd fra myndighetene sin side.

SiO prøver å tilrettelegge for studentene blant annet ved å tilby et forskudd på 22 000 kroner til de studentene som må betale 85 000 kr i depositum, som et slags lån mens de venter på egen bankkonto. Disse pengene må også utbetales i kontanter.

Universitas har gjentatte ganger vært i kontakt med både Kunnskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, men ingen av disse kunne svare på hvorfor systemet er slik det er per dags dato.

Powered by Labrador CMS