Isolert: Henriette Nielsen (30) er i risikogruppen for koronaviruset og er derfor avhengig av internett for å studere og være sosial.

Student i risikogruppen opplever internettrøbbel i SiO-bolig:

– Sosialt isolerende

SiO-beboere opplever fortsatt internettrøbbel etter bytte av nettleverandør i august. Henriette (30) er i risikogruppen for alvorlig forløp ved koronasmitte. Hun kan verken studere eller være sosial uten internett.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er avhengig av internett til alt. Fra å bestille mat, til undervisning og for å ha kontakt med venner, sier Henriette Nielsen (30).

Nielsen har funksjonsnedsettelse og er derfor i høyrisikogruppen for koronaviruset. Hun studerer bachelor i klarspråk ved Universitet i Oslo, og har bodd i en ettromsleilighet tilrettelagt for rullestolbrukere på Vestgrensa siden august.

Mandag 31. august byttet SiO-boligene interenttleverandør fra Lynet til Telia på Vestgrensa. Det var starten på flere måneder med ustabilt internett for Nielsen.

– Dette har vært utfordrende for meg siden jeg sitter fast hjemme akkurat nå, sier hun.

Direktør for SiO bolig Gunn Kirsti Løkka opplyser overfor Universitas at de er klar over at noen beboere har opplevd internettrøbbel.

– SiO har byttet leverandør i forbindelse med dette arbeidet har noen dessverre opplevd problemer med sin internettilkobling, skriver Løkka i en e-post.

Les også: – Kan koste liv

– Kjempekaos

Universitas har fått innsyn i e-postene Nielsen og de andre beboerne fikk tilsendt fra SiO da de varslet om leverandørbytte. Der sto det blant annet at installeringen ville foregå mellom klokken 08.30 og 17.00 den 31. august. I tillegg informerte de om at beboerne under installasjonen kunne oppleve å ikke ha internett i en periode på inntil to timer, men at SiO skulle gjøre sitt beste for at nedetiden ble så kort som mulig.

– Det var kjempekaos mens de byttet. De hadde null kontroll på hva som skjedde. Telia skyldte på SiO og, SiO skyldte på Telia, sier Nielsen.

Nielsen endte med å være helt uten internett fra mandag til fredag uken under installeringen.

– For min del var den uken veldig vanskelig. Jeg er avhengig av internett ettersom jeg ikke kan være fysisk tilstede på forelesninger. Enda mer frustrerende er det at jeg bruker internett for å være sosial med vennene mine, siden jeg ikke kan møte opp til noe fysisk.

Det har vært utfordrende for meg siden siden jeg sitter fast hjemme

Henriette Nielsen (30), UiO-student

Fortsatt ustabilt

På ettermiddagen fredag 4. september fikk Nielsen en ny e-post fra SiO der det stod at Telia hadde løst fellesfeilen som berørte fjerde, femte og sjette etasje i bygget.

– Men internettet er fortsatt veldig ustabilt. Bildet og lyden på forelesninger kan fryse helt, sier Nielsen.

Hun forteller at internettet blir spesielt dårlig når mange i studentbygget er tilkoblet samtidig. I enkelte situasjoner har Nielsen endt opp med å bruke mobilen som trådløs ruter.

SiO bolig-direktør Løkka skriver at de har stor forståelse for at beboerne blir frustrerte når internett ikke fungerer som det skal.

– Vi vet at god internettforbindelse betyr mye i studiehverdagen, særlig nå. Da campus stengte ned økte vi nettkapasiteten på studentbyene, skriver Løkka.

Nielsen forteller at SiO har bedt beboerne om å ta kontakt med Telia dersom de fortsatt skulle oppleve problemer med å koble seg på internett.

Nielsen har tatt kontakt med Telia ved flere anledninger.

– Men Telia skylder på SiO, og at SiO ikke vil gi dem oversikt over hver enkelt leietaker på grunn av personvernforhold og GDPR (EUs personverndirektiv, journ. anm.)

Nielsen forteller at hun ikke lenger orker å ta kontakt med SiO, og at hun heller vil bruke den energien hun har på studiene.

Henriette Nielsen (30) er i risikogruppen for koronaviruset.

Universitet ikke et alternativ

Nielsen sier hun ikke har fått noen informasjon fra SiO om eventuell kompensasjon for de dagene hun var helt uten internett. Det mener hun at hun burde ha fått.

– Jeg får jo ikke det produktet som jeg betaler for, sier Nielsen.

Løkka opplyser overfor Universitas at studenter som har hatt ekstra internettutgifter kan levere kvittering til SiO og få refundert penger.

– Det er ikke et alternativ å dra på universitetet og følge undervisningen derfra?

– Nei, som funksjonshemmet er det ikke et alternativ for meg å oppholde meg på et offentlig sted på grunn av koronapandemien, sier Nielsen.

– Det er svært sosialt isolerende når nettet er såpass dårlig. Jeg har hatt skypesamtaler med venner som har blitt brutt, avslutter hun.

Løkka skriver at SiO, sammen med Telia, fremover vil følge situasjonen tett for å sikre stabilt nett.

– Vi oppfordrer alle studenter til å melde inn alle feil knyttet til internett til Telia slik at de kan utbedres, skriver Løkka.

Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia Norge, skriver i en e-post til Universitas at Telia jobber tett sammen med SiO for å sikre at studentsamskipnadens beboere har godt og stabilt internett.

– Når det gjelder den konkrete beboeren i denne saken må vi bare beklage at hun ikke har fått god nok hjelp fra oss. Vi vil umiddelbart undersøke saken hennes nærmere, og bistå henne på best mulig måte.

Barhom skriver at det er viktig at beboere som opplever eventuelle utfordringer med nettet tar direkte kontakt med Telias kundeservice, slik at Telia får sett på saken.

– Beboere identifiserer seg hos oss ved å gi adresse og leilighetsnummer, og vi får på den måten undersøkt nærmere hva som eventuelt forårsaker feilen. Ved behov for tekniker tar vi beboerens navn og telefonnummer slik at vår tekniker vet hvem de skal kontakte ved ankomst i den aktuelle studentbyen.

Powered by Labrador CMS