– Jobb ved siden av studiene

En rykende fersk rapport fra NIFU STEP viser at relevant jobb ved siden av studiene øker sjansen for å få komme seg arbeid etter endt studie.

Publisert Sist oppdatert

NIFU STEP–rapporten

# 11909 personer var med i undersøkelsen

# Disse bestod av høyere grads kandidater og siviløkonomer som ble uteksaminert 1996 – 1997 og 1999 – 2001.

NIFU STEP har på oppdrag fra Utdannings- og forskningsdepartementet undersøkt hvorvidt arbeidserfaring før eller under studier slår positivt ut på jobbmarkedet. Og tallenes tale er klar. Relevant arbeidserfaring under studiene bidrar positivt til muligheten for å få jobb etter endt utdanning.

Blant annet pedagoger, jurister og humanister vil i følge rapporten lettere få seg jobb dersom de har relevant jobb under studiene. Forskjellen er særlig stor innenfor pedagogikk, hvor 93 prosent blant de som har tidligere arbeidserfaring er i jobb innen et halvt år etter endt utdanning, mens kun 73 prosent av de uten tidligere arbeidserfaring er i jobb innen et halvt år.

– Vi fant ut at også irrelevant arbeidserfaring kan øke sannsynligheten for å få jobb, sier Pål Børing, forsker i NIFU STEP, men legger til at dette ikke er statistisk sikkert, og forklarer at en ikke relevant arbeid kan være å arbeide i butikk.

Utfordrer Kvalitetsreform.

«Ved å gi studentene betingelser som gjør det mulig å konsentrere seg om studiene på heltid, kan det stilles krav til at studenten utnytter studietiden effektivt og bruker mer tid på studiene», heter det i Kvalitetsreformen. Rapporten fra NIFU STEP viser at det å kun bruke tid på studiene ikke nødvendigvis er til studentenes beste.

Vidar Grøtta, leder av Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket.

– Jeg tror man skal merke seg rapportens konklusjon. Arbeidslivet ser på mer enn bare karakterer, sier Grøtta, som innser at Kvalitetsreformen har ført til at man må være mer kresen med hvordan man disponerer tiden sin på grunn av obligatoriske oppgaver og undervisning.

I følge Grøtta ser arbeidslivet positivt på ting som for eksempel verv og jobberfaring. Han tipser studenter til å engasjere seg i studietiden ved å for eksempel jobbe deltid i en relevant jobb, men er allikevel klar på at man ikke bør la det gå utover studiene.

– Vinnerne er de som klarer å kombinere studier med jobb, sier Grøtta.

Medierådgiver i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Øyvind Lind Petersen er enig i at arbeid ikke må gå ut over studiene

– Næringslivet er ute etter totalkompetanse, sier Petersen, men han synes det er helt strålende at det slår bra ut for studenter som jobber under studiene.

– Det er delvis fordi du kan skaffe deg realkompetanse.

– Gammelt nytt

– At relevant arbeidserfaring teller positivt er gammelt nytt, sier statssekretær i Forskning og Utdanningsdepartementet, Bjørn Haugstad.

– Hvis du har to kandidater som står likt og har like gode karakterer og begge har gjennomført på nominert tid, er det klart at den personen som har relevant erfaring vil stå foran den andre som ikke har det. Men å bortforklare treg gjennomføring av studier eller dårlige karakterer med at man jobbet for mye ved siden av, er ikke noen god forklaring med mindre det er uhyre relevant for jobben man søker.

Lyse utsikter

Vincent Tsang er i gruppen til folk som har relevant arbeid. Han har ett år igjen av jusstudiet før arbeidslivet venter, og benytter anledningen til å jobbe deltid i et advokatfirma.

– Jeg tror mine sjanser for å få jobb er relativt greie etter endt studie, sier Tsang.

– Tror du det hjelper for din jobbfremtid at du er i relevant jobb under utdanning?

– Ikke nødvendigvis, det har mye å si hvordan man utfører arbeidet og de attestene man tar med seg. For øvrig tror jeg mye av forutsetningene ligger i at man også har prestert bra i studiet.

Bernt Almbakk befinner seg i gruppen av de som har irrelevant arbeid. Han treningsveileder i SATS ved siden av jusstudiene.

– Fremtidsutsiktene ser veldig bra ut, sier Almbakk.

Powered by Labrador CMS