FORSKJELLIGE REGLER: Studiedirektør ved Universitetet i Oslo, Monica Bakken, tror noe av grunnen til at utenlandske studenter er overrepresentert på juksestatistikken er at de kommer fra andre akademiske tradisjoner.

Utenlandske studenter topper juksestatistikken

Alle UiO-juksere i 2008 var på utveksling.

Publisert Sist oppdatert

Utenlandske studenter er overrepresentert på statistikkene over studenter som blir funnet skyldig i juks og plagiering ved landets universiteter. Ved Universitetet i Oslo (UiO) var alle studentene som ble tatt for juksing i fjor utenlandske. Det viser tall som NRK har hentet inn.

– I 2007 sto utenlandske studenter for juksingen i halvparten av sakene. I 2008 var alle som ble funnet skyldig i fusk utenlandske, hittil i år er det nesten alle, sier Monica Bakken, studiedirektør ved UiO til NRK.

Seksdoblet jukset på fem år

Universitas avslørte i august fjor at antallet studenter som blir tatt i fusk ved UiO hadde blitt [seksdoblet de siste fem årene](1). Den gang sa Monica Bakken at hun trodde økningen kunne ha sammenheng med økt arbeidspress i forbindelse med innføringen av Kvalitetsreformen.

– Jeg tror det økte arbeidspresset som kom med kravet til progresjon i kvalitetsreformen kan gjøre at flere velger å ta snarveier, sa Bakken til Universitas.

Da [Universitas igjen skrev om juksingen](2) i desember i fjor hadde totalt 53 juksesaker blitt behandlet på UiO i 2008. 10 av sakene endte med at den skyldige både fikk annullert eksamen og ble utestengt fra statlige høyere utdanningsinstitusjoner i inntil ett år. I 17 saker ble det reagert med kun annullering. I de resterende 26 sakene ble det ikke funnet grunnlag for å reagere på forholdene. Felles for sakene som avsløres var at det dreide seg om ulike varianter av klipp-og-lim-metoder ved hjemmeeksamen.

Nå viser det seg altså at samtlige av de som ble funnet skyldig her var utenlandske studenter.

– Ikke juks

Monica Bakken tror imidlertid at noe av grunnen til at så mange utenlandske studenter blir funnet skyldig i juks kan ha sammenheng med forskjellige akademiske tradisjoner.

– I Norge har vi bestemte regler som kanskje ikke er like vanlige i andre land, sier hun til NRK.

President i International Students’ Union (ISU), Farshad Tami, er enig med Bakken i at mye av juksingen kan skyldes forskjellige akademiske kulturer, men sier til Universitas.no at UiO er ansvarlig for å informere de utenlandske studentene om hva som regnes for å være god akademisk skikk når de tilbyr studentene plass ved universitetet.

– I noen land lærer man at plagiering og innhenting av sitater fra andre akademiske artikler er viktig, mens man i andre land, som for eksempel i Norge, fra ung alder blir opplært til at plagiat er galt.

Han mener at de utenlandske studentene ikke kan anklages for juks når de har handlet i god tro om at de siterer på riktig måte. Han kritiserer samtidig UiO for å være for dårlig til å informere de utenlandske studentene om hva som ansees for god akademisk skikk.

– På Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås har de forelesninger på engelsk for alle studentene, både utenlandske og norske, om hva som ansees for god akademisk skikk ved deres universitet. Ved UiO er det vel bare noe sånt som én prosent av foreleserne som informerer om plagiat, sier Tami.

Powered by Labrador CMS