STUDENTREPRESENTANTER: En av ti klager på Humanistisk fakultet (HF) ender med nedsatt karakter. -- Hovedtanken på HF er at man hele tiden skal være kritisk til konklusjoner, og det er mye drøfting og synsing. Det er ikke sikkert at eksterne sensorer synes dette er like imponerende, og i like stor grad godtar egentolkninger, sier studentutvalgsleder Thomas André Syvertsen. På Teologi, derimot, fikk ingen av Silje Meisals medstudenter nedsatt karakter.

Risikable karakterklager

Det er store forskjeller på behandlingen av klager ved de ulike fakultetene. Ved HF fikk i fjor ti prosent lavere karakter enn de startet med.

Publisert Sist oppdatert

Klagestatistikk 2005

    Fakultet: Klager Får medhold Går ned Antall klager totalt

  • Teologisk Fakultet 2,5 36,40 0 11
  • Juridisk Fakultet 10,57 23,80 4,5 442
  • Medisinsk Fakultet 6,10 18,25 0 126
  • Humanistisk Fakultet 4,10 25,60 9 324
  • Matematisk-naturvitenskapelig Fakultet 1,60 30,40 0 74
  • Odontologisk Fakultet 1,30 33,30 0 6
  • Samfunnsvitenskaplig Fakultet 8,30 20,60 4,7 535
  • Utdanningsvitenskaplig Fakultet 1,60 - - 42
  • Kilde: Fakultetene. De tre første kolonnene er oppgitt i prosent. Universitas gjør oppmerksom på at tallene ikke er endelige, da klagestatistikk for høsten 2005 ikke er ferdigbehandlet ved alle fakultetene.

Nye tall fra fakultetene viser at det er store forskjeller mellom hvordan eksamenskarakterklager behandles:

Strengest er sensorene på Humanistisk fakultet (HF): Ti prosent av studentene som klaget bet i det sure eplet.

– Det kan være mange årsaker til dette, sier Thomas André Syvertsen, leder i Studentutvalget på HF.

Han tror blant annet at det høye karakternivået på HF kan være en forklaring:

– Når det er en så stor overvekt av A-er og B-er på fakultetet, kan det tenkes at en ekstern sensor som bedømmer oppgaver er strengere enn det som er vanlig praksis på HF. Med så høyt karakternivå tror jeg rett og slett sannsynligheten for å gå ned øker, sier han, og legger til at det kan tenkes at oppgavene studentene skriver ikke faller i like god jord hos eksterne sensorer.

Tor Egil Førland, studiedekan på HF, er usikker på om statistikken viser noen systematikk eller om det bare er tilfeldigheter, og vil derfor ikke kommentere saken.

Jusstudenter klager mest

På Juridisk Fakultet (JF) sendte hele 10,5 prosent av studentene inn klage i 2005. Dette er flere enn på noe annet fakultet. Bare Samfunnsvitenskapelig fakultet, hvor mange psykologistudenter klager, er i nærheten. Leder i Juridisk studentutvalg (JSU), Kenth R. Wolla, tror årsaken til at så mange jusstudenter klager kan være at de er mer bevisste sin rett til å klage.

– For en som studerer jus er det naturlig at man kjenner godt til sine egne rettigheter. At mange her benytter seg retten de har til å klage hvis de har behov for det, synes jeg er naturlig, sier Wolla.

Jusdekan Jon T. Johnsen er langt på vei enig.

– Jeg tror motivasjonen til å klage er stor når karakterpresset er stort. Studentene på jus er veldig bevisste i forhold til karakterene sine, sier han.

Han forteller også at gjentaksprosenten er høy blant juridiske studenter, og tror dette henger sammen med klagestatistikken.

– Studentene vil ha så bra karakterer som mulig, og hvis de likevel planlegger å ta opp igjen et emne, er de mer villige til å ta seg bryet med å skrive klager for å eventuelt få en forbedring, sier Johnsen.

Utdanningsansvarlig i Studentparlamentet, Kristian Meisingset, sier at tallgrunnlaget er for lite til å trekke noen bastante konklusjoner enda.

– Likevel vil jeg si at det er ekstremt viktig for studenter at sensuren generelt, og klagesystemet spesielt, har høy troverdighet, sier han.

Powered by Labrador CMS