Mørketid: Ifølge forskningsdirektør ved CICERO Knut Alfsen er fremtiden dyster for Norges Nasjonale Klimaforskningsprogram.

Klimaprogram i krise

Prestisjeprosjektet Norklima sliter økonomisk og får kutt i bevilgningene i forslag til statsbudsjett for 2011. Forskningstopp Knut Alfsen slakter regjeringens prioriteringer.

Publisert Sist oppdatert
Mørketid: Ifølge forskningsdirektør ved CICERO Knut Alfsen er fremtiden dyster for Norges Nasjonale Klimaforskningsprogram.

Norges nasjonale klimaforskningsprogram (Norklima) er et tiårig forskningsprogram startet opp i 2004. Sammen med seks andre store forskningsprogrammer startet opp i perioden 2002-2006 skal Norklima dekke Forskningsrådets satsning på nasjonalt prioriterte områder.

I forslaget til statsbudsjett for 2011 blir det til tross for lovnader om styrket klimaforskning kuttet i bevilgningene til Norklima. Om det ikke kommer nye bevilgninger, vil det ikke bli flere nye utlysninger før programet blir avsluttet i 2013.

Forskningsdirektør ved Cicero og programstyremedlem i Norklima Knut Alfsen har sett seg lei på regjeringens prioriteringer.

Vi har mistet enhver tiltro til den rød-grønne regjerings klimaengasjement.

Knut Alfsen, programstyremedlem i Norklima.

– Den totale uforutsigbarheten i bevilgningene gjør at vi nå har mistet enhver tillit til den rød-grønne regjeringens klimaengasjement.

Alfsen er bekymret for forskningsprogrammets fremtid.

– Det ser bekmørkt ut for prosjektet. Vi har ikke råd til flere utlysninger resten av programperioden, og vi risikerer å få en tørkeperiode i norsk klimaforskning. De med kompetanse på klima må da finne på noe annet å gjøre.

– Sprik mellom liv og lære

Norklima har det siste halve året bare hatt èn utlysning til forskningsprosjekter, men også den ble kraftig kuttet. Alfsen mener det blir lovet mer enn det blir gjort.

– Regjeringen utviser et voldsomt sprik mellom liv og lære i klimasaken. Dette er dramatisk ikke bare fordi vi får gjennomført færre prosjekter, men også fordi det sender ut et signal om at klimaforskningen ikke er prioritert.

I 2008 skrev alle partier på Stortinget untatt Frp under på et klimaforlik som listet opp en rekke mål for klimapolitikken. Programkoordinator i Norklima Gørill Kristiansen mener at regjeringen ikke har fulgt opp dette forliket.

– Ved klimaforliket ble det lovet en opptrappingsplan for klimaforskningen. Den planen har ikke kommet. Vi håpet på en opptrapping i forslag til statsbudsjett, men det ble ikke tilfellet sier Kristiansen.

Ber om langsiktighet

Regjeringens forum for klimaforskning, Klima21, anbefaler at bevilgningen over statsbudsjettet til klimaforskning i 2015 bør være minst èn milliard kroner høyere enn dagens nivå. Kristiansen undrer seg over at regjeringen ikke ser ut til å ta anbefalningen til følge.

– Jeg kan trygt si, med tanke på hvor høyt klimaforskningen er prioritert både i Klima21 og i Forskningsmeldingen, at å redusere bevilgningne slik det er foreslått for 2011 er veldig spesielt.

Kristiansen mener det er problematisk at Norklimas bevilgninger har gått opp og ned fra statsbudsjett til statsbudsjett.

– Det viktigste budskapet vi har til departementene er at vi trenger langsiktighet og forutsigbarhet i bevilgningene for å kunne drive forskning i internasjonal toppklasse.

Regjeringen fornøyd

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Kyrre Lekve mener regjeringens satsning på klimaforskning er god.

– Dette har vært regjeringens høyest prioriterte forskningsområde, og vil gi ekstremt gode resultater i fremtiden. Totalbildet av klimaforskningen de siste tre årene er en dramatisk styrkning på 600 millioner kroner.

Lekve sier at Norklima, til tross for et årlig kutt på 3,3 millioner, fortsatt er en viktig del av norsk klimaforskning.

– Med det budsjettet Norklima har mener jeg det er innlysende at det er et viktig forskningsprogram.

– Er det problematisk at Norklima ikke har penger til flere utlysninger?

– Det er opp til Forskningsrådet om de velger å binde opp pengene i prosjekter for mange år fremover. Om det er en problematisk situasjon at det ikke blir flere utlysninger, må vi ta stilling til ved neste budsjett.

– Vil dere følge opp anbefalingen fra Klima21 om å styrke klimaforskningen med èn milliard frem mot 2015?

– Dette er noe vi er nødt til å se på fra budsjett til budsjett, men det er klart at èn milliard er en veldig stor sum.

Når opptrappingsplanen for klimaforskning foreligger er i følge Lekve fortsatt uklart.

– Det er ikke avgjort når en endelig opptrappingsplan skal legges fram, eller hva den skal inneholde, men Klima21-strategien vil selvsagt være førende.

Powered by Labrador CMS