BORTEBANE: -- Politikerne må møte studentene på de arenaene vi er. Garvede politikere har heller ikke vondt av å møte studenter, det må ikke på død og liv være ungdomspolitikere, sier historiestudent Kjetil Torsteinsen.

Føler seg forbigått

Gjør et godt valg!

Usikker på hva du skal stemme 10. september? Universitas starter i dag en serie hvor de forskjellige partiene forteller om sine planer for studentoslo.

Publisert Sist oppdatert

Her stemmer du:

  • Du kan forhåndsstemme i Fredrikkebygningen på Blindern hverdager mellom kl. 10 og 20, og kl. 10 og 17 på lørdager, frem til 7. september. Her er det også mulig å forhåndsstemme i andre kommuner, og du får svar på eventuelle spørsmål om kommunevalget.
  • På Norges idrettshøyskole kan du forhåndsstemme 3. september.
  • Studenter ved de andre vitenskapelige høyskolene kan forhåndsstemme på Rådhuset frem til 7. september, mandag-fredag 09-20 og lørdager 09-18.
  • For oversikt over hvor du kan forhåndsstemme i din bydel, se: www.valg2007.oslo.kommune.no/

Dette spør vi om:

1. Kollektivtrafikk

2. Studentboliger

3. Støtte til studentkulturelle tiltak

4. Øvrige kommentarer.

*Øystein Sundelin*, leder i Oslo Unge Høyre og bystyrekandidat.

1. – Studentrabatt uansett alder. Men viktigst er det å forbedre tilbudet ved å koble Haslesvingen til Grorud-banen så botilbudet i Groruddalen er mer attraktivt for Blindernstudenter, samt å øke bevilgningene til Sporveien.

– Er 13 prosent av stipendet for mye å betale i månedskort?

– I utgangspunktet ikke. Jeg tror det gjenspeiler en standardhusholdning.

2. – Personlig mener jeg Sogn og Kringsjå bør selges til private, og fortjenesten brukes til nye studentkomplekser. Det bør bygges nye boliger i Groruddalen når Haslesvingen kobles til T-baneringen.

3.- Vi gjør ikke så mye med dette, og er usikre på om direkte pengestøtte er riktig. Fleksibilitet ved arrangementer og skjenketider er viktigere for å gjøre studentkulturen attraktiv. Det er også prosjektstøtte til enkelttiltak.

– Skjenketiden på Blindern ble nettopp innskrenket fra klokken 14 til 16?

– Det er en totalt unødvendig styring. Det spiller ingen rolle om klokken er to på dagen eller fire på natten.

4. – Vi vil legge til rette for en levende by, enten det er søndagsåpne butikker eller ting som skjer i byen. Utvidete skjenketider, som prøveprosjektet med døgnåpne utesteder på Schouskvartalet, kommer også studenter til gode.

*Knut Even Lindsjørn* 1. kandidat og byrådslederkandidat Sosialistisk Venstreparti:

1.- Miljø er hovedsak. Vi vil ha 10-minutters kollektivavganger og starter med Grorudbanen. Pengebevilging til dette har prioritet.

– Er det for mye å betale 13 prosent av stipendet i månedskort.

– Ja. Vi har lovet prisreduksjon til rundt 300 kroner for studenter. Det skal også være lønnsomt å kjøpe tre- eller seksmåneders kort.

2. – Kommunen må kunne avgi og kjøpe tomter til slike og andre formål. Vi vil utfordre regjeringen til å øke tilskuddet til bygging. Vi vil vedta en femårsplan for bygging av 5 000 nye studentboliger i samarbeid med Studentsamskipnaden i Oslo.

3. – Vi har programfestet innføring av introduksjonskort for nye studenter, med rabatt på alle kulturarrangementer som kommunen eier eller driver, eksempelvis teater, kino og bad.

SV er positive til å støtte tiltak som STUDiO-festivalen.

4. – Vi vil ikke bygge ned grønne lunger, de er viktige for studenter som bor trangt og smått. Vi vil sikre kulturliv i Oslo, blant annet ved ikke å sette tak på antall skjenkesteder i Oslo.

*Erling Fossen*, 1. kandidat Oslo Byaksjon

1. – Vi vil forlenge T-banen til Lørenskog, Rykkinn og Tryvann, og bygge Breivoll stasjon i Groruddalen, en ny T-banestasjon i Homansbyen og lage havnebuss mellom de nye bydelene i Fjordbyen. Vi går for flest mulig «5-minutters-avganger» og gratis parkeringsplasser ved utkantholdeplasser.

– Studenter betaler nå 13 prosent av stipendet for månedskort. Er det for mye?

– Ikke nødvendigvis. Bygges studentboligene sentralt kan det å reise kollektivt for eksempel kombineres med en utvidelse av bysykkelordningene til å gjelde også utenfor ring 2.

2. – Dette er jo utenfor kommunens ansvarsområde, men vi får ikke 24-timersbyen uten studenter. Vi vil utvise velvilje hvis Studentsamskipnaden i Oslo vil bygge flere studentboliger sentralt på kommunens tomter.

3. – Linken mellom byen og universitet er veldig tynn i Oslo, i motsetning til mellom Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Trondheim, og festivaler blir ofte en intern Blinderngreie. En festival med ambisjoner om å være synlig i hele Oslo vil få støtte av oss.

4. – 24-timersbyen innebærer ting som tilpassede åpningstider, så ikke alt bare er åpent 8-16, og døgnåpen skjenking. Dette for å unngå bråk når alle utesteder stenger samtidig.

– Jeg har følelsen av at småbarnsforeldre og de over 60 er de eneste som prioriteres av fylkes- og kommunepolitikere, sier Kjetil Torsteinsen (24) fra Harstad.

Han er nyinnflyttet til Oslo, og brukte første dag ved Universitetet i Oslo på å forhåndsstemme ved stemmelokalet i Fredrikkebygningen. I likhet med rundt 75 prosent av Oslos 60 000 studenter stemmer han i hjemkommunen sin, ikke i Oslo.

– Hva er det viktigste kriteriet for at et parti skal få din stemme?

– At de hjelper til med å forvalte statens bevilgninger til universitetet, slik at de strekker til og vi får utvidede muligheter for studentene. Vi ligger også etter på forskning, både på grunnivå og høyere opp. Her trenger vi et løft for å klare oss i den globale verden, sier historiestudenten.

Flere studentboliger, mangfoldig studentkulturelt tilbud og kollektivtrafikk er også viktige temaer for Torsteinsen:

– Det er økonomisk tøft å leve på 8 000 kroner i måneden. Stipendet må økes, så ikke 40 prosent eller mer går til boutgifter. Hvis månedskortet utgjør 13 prosent av stipenddelen, er det en stor prosentandel. Prisen burde ligget på 300-350 kroner for månedskort, sier han.

Powered by Labrador CMS