HAR NOE Å SI: -- Viktige elementer ved velferdspolitikken avgjøres lokalt, så unge bør bry seg om lokalvalgene, sier professor i statsvitenskap, Tor Bjørklund.

– Stem ved kommunevalget

Valgdeltakelsen blant unge blir lavere ved hvert kommunevalgvalg. Deltakelsen har stupt fra 60 prosent i 1971, til 40 prosent i 2003 blant folk under 30 år.

Publisert Sist oppdatert

– Valgdeltakelsen ved lokalvalg har falt jamt og trutt fra et topp-punkt i 1963, og særlig merkbar har nedgangen vært blant de unge. Blant dem som er under 30 år deltok nærmere 60 prosent i 1971, mens det altså var godt under 40 prosent ved siste lokalvalg, sier Bjørklund.

Tall fra Database for statistikk om høgere utdanning viser at om lag 74 prosent av Norges studenter er mellom 16 og 30, altså i den omtalte aldersgruppen. Ifølge Bjørklund er det flere grunner til den dystre valgutviklingen blant unge i kommunevalget.

– Før i tiden var de unge mer opptatt av hverdagen, mens mange studenter idag er mer opptatt av seg og sitt. De sitter i sin egen verden, men det er sikkert også mange tilfeldigheter til at så få studenter stemmer, sier han, og oppfordrer nå studenter til å stemme for å bli hørt i viktige velferdspolitiske saker.

– Viktige elementer ved velferdspolitikken avgjøres lokalt, så unge bør bry seg om lokalvalgene.

Bjørklund sier videre at det kan ha politiske konsekvenser dersom flere studenter bestemmer seg for å stemme ved årets kommunevalg, fordi styrkeforholdene mellom partiene vil kunne forskyves.

– Ap har lenge hatt problemer med å rekruttere unge velgere, i motsetning til SV og FrP som nok er de partiene som har flest ubrukte reserver, sier han.

Tverrpolitisk bekymring

Leder for Arbeiderpartiets ungdomsfylkning (AUF), Martin Henriksen, deler Bjørklunds bekymring for de mørke tallene.

– Det er en rettighet vi har og ikke minst en borgerplikt å stemme ved lokalvalgene. Det er mange steder i verden der unge ikke har den demokratiske muligheten som vi har, sier han.

Leder i Oslo Unge Høyre, Øystein Sundelin er enig med Henriksen i at for få studenter stemmer.

– De politiske partiene må bli mer synlige for studentene, og ta opp saker som berører dem, sier han.

– Meld flytting til Oslo

Alle kommunepolitikerne i Oslo som Universitas har snakket med er enig i at en valgdeltakelse på 40 prosent er tragisk.

– Jeg vil oppfordre studenter som er bostedsregistrert i en annen kommune, men som bor og studerer i Oslo, til å melde bostedsflytting hit, sier Torill Berge i Oslo Venstre.

Hun mener det er mange studenter som benytter seg av byens tilbud, men som ikke får være med og bestemme den politiske utviklingen.

Lars A. Rottem Krangnes fra Senterpartiet, mener på sin side at det er mange årsaker til den lave valgdeltakelsen blant studenter.

– En ting vi politikere er dårlige på er å fremme saker som er viktige for studentene, derfor jobber vi aktivt med å rekruttere unge politikere til viktige posisjoner, sier han.

Tone E. Larsen i Oslo FrP hevder at det ikke er nok samfunnsengasjement.

– Jeg tror at det en del politikerforakt blant de unge fordi politikerne ikke er flinke nok til å klargjøre de politiske alternativene, sier hun.

Andreas Behring i Oslo SV er heller ikke fornøyd med valgdeltakelsen så langt og håper det øker ved dette valget.

– Gubbevelde

Studentpolitikerne ved Universitetet i Oslo deler bekymringen over den lave valgdeltakelsen blant studenter. For å øke studentdeltakelsen mener leder for Moderat Gruppe, Lene Camilla Westgaard, at kommunepolitikerne må rekruttere flere studenter til politikken som forstår studentenes situasjon.

– Studenter kjenner seg muligens ikke igjen i gubbeveldet i lokalpolitikken, og dessverre glemmes studentene lett i disse valgene, sier hun.

Leder i Studentparlamentet, Lina Johanne Strand, mener at lokalpolitikerne må sette seg inn i studentenes tilværelse.

– Politikerne må lære de ordningene vi har, og relatere debatten vi har her på universitetet til lokalpolitikken.

Powered by Labrador CMS