Venter på gjenåpning: Studenthuset Chateau Neuf må, sammen med store deler av kulturlivet, fortsatt overholde flere koronaregler og -restriksjoner.

Kulturlivet må fortsatt vente på full gjenåpning:

– De bryter tilliten til kulturbransjen

Kultur-Norge raste etter å ha sett tv-sendinger fra valgvakene under årets stortingsvalg. Politikere sto tett i tett og klemte like mye for tap som seier. På kulturarrangementer er det derimot enmeterskrav og sittetvang.

Publisert Sist oppdatert

Bilder fra partienes valgvaker var dråpen som fikk begeret til å renne over for mange i kultur- og underholdningsbransjen. Forrige uke kunne VG melde at flere arrangører hadde signert et brev til statsminister Erna Solberg (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kulturminister Abid Raja (V). I brevet krever de større forutsigbarhet i lettelser av smittevernsreglene og gjenåpning av kulturlivet.

Bak brevet står Oslo konserthus, Olavshallen, Grieghallen, Stormen konserthus Bodø, Ibsenhuset, Drammen scene, Chat Noir, Rockefeller/Sentrum scene/John Dee, og Ole Bull-huset. Disse er klare i sitt krav: «Kulturen må gjenåpnes og vi må vite dato NÅ!»

Chateau Neuf hardt rammet

Det norske studentersamfund (DNS) er en av mange organisasjoner som er rammet av de strenge reglene for kulturlivet.

— Selv om vi ikke var med å signere brevet, er dette ekstremt relevant for oss, sier Christina Eide, styreleder i DNS.

Hun sier at DNS og Chateau Neuf — som drives av DNS — har vært fortvilet over forvirrende regler gjennom hele pandemien. Tidligere i pandemien har Chateau Neuf også signert et lignende brev rettet mot regjeringen. Nå sliter de med å planlegge fremover, med manglende informasjon om gjenåpning.

I likhet med avsenderne av brevet reagerer også Eide på forholdene under valgvakene. Hun sier at det er trist å se politikere som ikke følger de samme reglene, som andre inkludert Chateau Neuf selv må forholde seg til.

— De bryter tilliten til kulturbransjen, som har jobbet beinhardt gjennom hele pandemien.

Eide understreker også at studentenes psykiske helse har blitt rammet av nedstengningene.

— Studentene blir mer og mer ensomme, sier hun. Eide ser en tydelig sammenheng mellom lav aktivitet rundt studentforeningene og studentenes ensomhet. Hun forteller at det er vanskelig for DNS å ivareta studentene på ordentlig vis når det ikke er fysisk plass til alle.

Les også: Streik i kultursektoren: – Føler meg veldig makteslaus

Krever dato

Rockefeller/Sentrum scene/John Dee er en av kulturarrangørene som har vært med å formulere brevet. På telefon til Universitas utdyper styreformann Hans A. Lier frustrasjonen som ligger bak.

— Vi vil ha en dato, slik at vi kan forberede oss, få tilbake ansatte og bestille varer, sier han, og understreker at kulturarrangementer krever mye tid og planlegging.

På Rockefeller har de vanligvis plass til 1300 stående konsertgjester. Under dagens regelverk er det kun lov med 200 — sittende med én meters avstand mellom hver gjest.

Styreformannen står bak formuleringen i brevet til regjeringen: Kulturbransjen er lei av å være de første som må stenges og de siste som får lettelser. Lier påpeker også at vaksinasjonsdekningen er høy blant befolkningen over 18 år, som primært er deres publikumsgruppe.

– Vi vil ha en dato, slik at vi kan forberede oss, få tilbake ansatte og bestille varer

Hans A. Lier, styreformann i Rockefeller

Koronapass uten funksjon

Før sommeren fikk nordmenn tilgang til koronapass, i likhet med store deler av Europa. Passet er grønt fra en viss tid etter vaksinasjon, eller i en 24 timers periode etter negativ koronatest. Grønt pass gir deg blant annet mulighet til å unngå karanteneregler og reise utenfor Norge. Konsertpublikum får derimot ingen lettelser når det gjelder smittevern, selv om de har grønt koronapass. I Danmark har man lenge hatt ordninger der også kulturarrangementer får lettelser dersom publikum kan vise frem det grønne passet. Lier stiller spørsmål ved måten det har blitt håndtert i Norge.

Les også: Studentene er delt i spørsmålet om avkolonisering av pensum ved NMH - rektor lover bedring

— Hva er poenget med koronapass, når reglene er de samme for rødt og grønt pass?

Han etterspør muligheten for å lette på reglene for publikummere som kan vise at de er vaksinert eller nylig testet for korona.

— Metersregelen må bort, sier han.

«Data før dato»

Universitas har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som ikke hadde anledning til å svare. De henviser til tidligere uttalelser i andre medier om brevet.

Til VG svarer statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc at han forstår kulturbransjens iver etter å gå tilbake til normal drift. «Vi vet at pandemien har vært og fremdeles er krevende for de som er avhengig av publikum i salen», skriver han i en e-post. Han understreker likevel at «Det er data, ikke dato som avgjør når dette blir.» Korkunc skriver til avisen at det er smittesituasjonen som gjør at trinn fire i gjenåpningen av landet må vente: «Det vil være basert på faglige vurderinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Hvorvidt man fortsatt skal ha krav om avstand på arrangement eller ikke vil være en del av denne vurderingen.»

Christina Eide i DNS har forståelse for at det kan være vanskelig å sette en konkret dato for gjenåpningen av kulturlivet. Hun stiller seg bak regjeringens «data før dato»-prinsipp, men ber om en estimering, slik at også kulturbransjen kan planlegge fremover med større sikkerhet.

Les også: Er drømmen om heltidsstudenten knust?

Powered by Labrador CMS