Steinradioaktiv: Førsteamanuensis Ellen Karoline Henriksen holder en geigerteller mot en radioaktiv uran-stein.

Du kan kreve radonsvar

Fra og med neste år har du krav på å få vite om du er en av dem som er eksponert for den kreftfremkallende gassen radon.

Publisert Sist oppdatert
Steinradioaktiv: Førsteamanuensis Ellen Karoline Henriksen holder en geigerteller mot en radioaktiv uran-stein.

Radontiltak

  • Tiltak for å redusere radonnivået skal gjennomføres dersom nivået er over 100 Bq/m3 (becquerel per kubikkmeter).
  • Radon måles over to måneder, og for å oppfylle regelverket må målingen avsluttes før midten av april 2014.
  • Det er en godt etablert og påvist sammenheng mellom radon og lungekreft. Risikoen påvirkes av hvor lenge man blir eksponert for radon, og hvor høy konsentrasjonen er.
  • Anslagsvis dør 300 nordmenn hvert år som følge av radoneksponering.

– De som bor i hus med radongass puster gassen inn i lungene. De får stråledoser inn i kroppen, og moderate og store stråledoser gir økt risiko for lungekreft, sier førsteamanuensis i fysikkdidaktikk ved Universitetet i Oslo, Ellen Karoline Henriksen.

Gassen siver opp fra bakken, og mest utsatt er derfor kjellerleiligheter, som mange studenter bor i. Henriksen oppfordrer alle som har soverom i en sokkeletasje til å måle radonnivået, enten man leier eller eier.

Hvis du har soverommet ditt i en kjeller på Tøyen, så ville jeg foretatt en måling.

Ellen Karoline Henriksen, førsteamanuensis i fysikkdidaktikk, UiO

– På Tøyen i Oslo er det en del bergarter som avgir mye radon. Hvis du har soverommet ditt i en kjeller på Tøyen, så ville jeg foretatt en måling, sier hun.

Å måle radon er en relativt liten utgift, men allikevel har bare 14 prosent av befolkningen har målt radonnivå i egen bolig, ifølge en undersøkelse utført for Statens strålevern.

Nye regler

Fra 1. januar 2014 kan alle som leier bolig kreve svar på om de bor i en bolig med for høye radonverdier.

– Dette er en bestemmelse som berører alle utleiere og alle leieboere, selvsagt også studenter, sier rådgiver Bård Olsen i Statens strålevern.

– Et poeng er at radon ikke kan merkes på noe annet vis enn å foreta en måling. Det oppfordrer vi alle til å gjøre, også de som bor i selveid bolig, sier han.

Vil følge opp studentboliger

– Vi vil følge opp med tiltak der hvor det eventuelt er behov, sier boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Han ønsker å starte radonmålingen i januar fordi dette er et tidspunkt som er hensiktsmessig grunnet omfang av inn- og utflytting.

– Dette gjør vi i forståelse med Statens strålevern, sier Bakke til Universitas.

Studenters interesse

Etter røyking er radon viktigste årsak til utvikling av lungekreft, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Den luktfrie gassen finnes i jordskorpa og kan gi lungekreft dersom den siver inn i boligen.

Olsen i Statens strålevern mener det er i leietakers interesse at radonnivået i boligen er forsvarlig. De som leier ut bolig til for eksempel studenter, er ansvarlige for at radonnivået i boligen er under grensen, og må iverksette tiltak dersom radonkonsentrasjonen er over et visst nivå (se faktaboks).

Olsen i Statens strålevern håper at utleiere vil ta radonforskriften på alvor når den trer i kraft, men utelukker ikke at enkelte vil forsøke å sluntre unna for å slippe utbedringskostnader.

– Kostnaden for målingen er liten, men å fikse problemet kan bli dyrt. I noen tilfeller er det nok å bruke noen hundrelapper på å tette litt, mens en i andre tilfeller må sette i verk større utbedringer, eksempelvis en radonbrønn som kan koste noen titusener, sier han.

Powered by Labrador CMS