Faksimile

Politiet: – Han var ingen trussel

UiO-ledelsen sier han er en fare for sine medstudenter, men studenten som trakk kniv i seminarundervisningen utgjorde ingen fare for noen, mener politiadvokat.

Publisert Sist oppdatert

I forrige ukes Universitas kunne du lese om [studenten som ble kastet ut etter å ha rettet en jaktkniv mot en medstudent.](1) Han ble kastet ut av studiet etter at fakultets- og universitetsstyret vurderte studenten som en fare for sine medstudenter.

Politiadvokat Pål Vatsend har et annet syn på hendelsen enn universitetsledelsen:

– Studenten var ikke en trussel for sine medstudenters liv og helse etter min vurdering, sier Vatsend.

Skulle gripe forsamlingen

Etter å ha vært i kontakt med politiet, har Universitas fått noe mer kjennskap til hva som faktisk skjedde på seminaret den aktuelle fredagsmorgenen. Studenten, som nå er kastet ut fra UiO, skulle holde en faglig presentasjon for lærer og medstudenter, forteller Vatsend.

Studentene hadde fått beskjed av lærer om å «gripe forsamlingens oppmerksomhet»

Pål Vatsend, politiadvokat

– Under seminarundervisningen rettet studenten en jaktkniv mot sin medstudent. Han forklarte i senere avhør at han på forhånd hadde fått beskjed av lærer om å «gripe forsamlingens oppmerksomhet», sier politiadvokaten.

Det ble opprettet sak mot studenten etter at universitetsledelsen politianmeldte forholdet, men saken ble raskt henlagt. Politiet fant ingen kriminelle forhold.

– Medstudenten ble skremt av knivepisoden, men vi ser ikke at det er noe grunnlag for å dømme studenten for overtredelse av trusselbestemmelsen. Det var ikke tilstrekkelig med bevis for å dømme studenten for kriminelle forhold, forteller politiadvokaten.

– Ingen maktbruk

Studenten klarte etter all sannsynlighet å tilfredsstille lærerens ønske, men framføringen førte til at rektor selv sørget for å kaste ut studenten fra studiet nesten umiddelbart etter episoden, på tross av at ingen ble skadet verken psykisk eller fysisk.

– Ingen ble skadet, og ingen maktbruk ble tvunget frem. Men undervisningen ble umiddelbart terminert, sier Vatsend.

Fakultetet sendte likevel en anmodning til rektoratet om en umiddelbar utestengning.

– Vi vurderte denne situasjonen å utgjøre en alvorlig fare for medstudenter

og ansatte, sa fakultetsdirektør ved Utdanningsvitenskapelig fakultet, Bård Kjos til Universitas i forrige uke.

Fakultetsdirektør Kjos har ingen ytterlige kommentarer til politiadvokatens uttalelser.

Tips til denne eller lignende saker/hendelser? send e-post til heljarh@universitas.no

Powered by Labrador CMS