
Kritiserer UiO for prinsippløshet
UiOs avslag til Islam Net får kritikk fra flere hold. Historieprofessor John Peter Collett mener UiO bøyer av for populistisk press og utøver politisk sensur. Islam Nets leder, Fahad Qureshi, sier han ville vært villig til å gå i dialog med UiO.
Islam Net fikk før påske avslag på sin søknad om å bli studentforening ved Universitetet i Oslo (UiO). Årsaken er foreningens kjønnssegregerende praksis og holdningen til andre religiøse grupper og homofile, ifølge UiOs begrunnelse. De viser til UiOs serviceerklæring som «skal sikre et trygt og inkluderende læringsmiljø».

Historieprofessor John Peter Collett er kritisk til UiOs avslag.
– For meg ser det ut til at UiOs ledelse bøyer seg for et populistisk press og går vekk fra den holdningen som de tradisjonelt har hatt overfor studentforeningene, sier Collett til Universitas.
Han mener at Universitetet bruker Serviceerklæringen som et politisk sensurmiddel for å utestenge grupper som mener noe annet enn det som er politisk korrekt.
– Det virker som om universitetsledelsen ikke har mot til å holde på prinsipper som det burde være universitetets oppgave å forsvare. Tidligere har UiO alltid forsvart studentenes fulle organisasjons- og ytringsfrihet.
Historiske
Professoren mener at det ikke burde være opp til Universitetet å mene noe om hvordan studentene organiserer seg.
– UiO skal selvsagt ikke støtte eller fremme ulovlig virksomhet. Så hvis UiO mener at dette er en kriminell forening, er de på trygg grunn. Men hvis universitetsledelsen benytter andre regler enn norsk lov for å avvise studentforeninger, forholder det seg annerledes.
Collett, som var redaktør av bokserien «Universitetet i Oslo i 200 år», forteller at det på 1970-tallet var mange oppfordringer fra det øvrige samfunn om at Universitetet måtte gripe inn i studentenes aktiviteter, da både Chateu Neuf og Blindern var preget av politisk uro.
– UiO stod likevel på sitt. Selv de mest ytterliggående organisasjonene fikk lov til å ha studentforeninger ved Universitetet, til og med de som sa at de stod for væpnet revolusjon og støttet terroristorganisasjoner i andre land.
– At Islam Net får besøk av predikanter som tar til orde for steining av homofile og frafalne, kan jeg ikke se er prinsipielt stort forskjellig fra at enkelte studentforeninger på 1970-tallet tok til orde for å henge kontrarevolusjonære i lyktestolper. Og kjønnsdelte møter er ingen nyhet. Ta for eksempel Kvinnefronten på 70-tallet. Tror du jeg kunne møtt opp på et av deres møter?
Rektor Ole Petter Ottersen viser til tidligere uttalelser han har gitt i forbindelse med Universitas’ dekning av saken. I en e-post skriver han at kritikken ikke endrer deres standpunkt i saken.
– Betenkelig
– UiOs avgjørelse er problematisk. Man bør ha vide rammer for hva man har lov til å mene på et universitet, sier Inger Anne Olsen, kommentator i Aftenposten.
Hun mener det motsatte vil virke isolerende, og at det kan gi Islam Net sterkere oppslutning.
– Jeg tar avstand fra holdningene om dødsstraff, homofili og kvinners rolle. Men fordi de tilsynelatende er så åpne om sin virksomhet og sine holdninger, så er det ekstra viktig å bruke demokratiske midler for å møte dem – med argumenter. Og er det noen steder det finnes kunnskap om det Islam Net står for, så er det på universitetet, sier Olsen.
Hun ønsker ikke å forsvare deres holdninger, men deres rett til å forfekte dem.
– Kjønnssegregeringen de praktiserer er ikke nødvendigvis er diskriminering. Vi må kunne anta at studenter som går på møter, går dit fordi de vet hva de gjør og ikke av tvang, sier hun.
Olsen mener det er utstrakt selvsensur i forbindelse med islam, og at UiO kan være påvirket av samme mekanisme.
– Forståelig av UiO
Daglig leder i tenketanken Minotenk, Linda Alzaghari, støtter UiOs avgjørelse i saken.
– Man kan ikke akseptere alt. Jeg tror ikke homofile ville satt pris på om en slik organisasjon fikk etablere seg på campus. Dette er et spørsmål om UiO skal tilrettelegge og fasilitere intoleranse i toleransens navn, sier hun.
Alzaghari har fulgt Islam Nets aktiviteter over tid. Ifølge henne har organisasjonens vedtekter blitt snevret inn den siste tiden. I dag har ikke styremedlemmene lov til å være uenig med utvalgte lærde innen salafi-islam.
– Hos teologene de viser til finnes det flere synspunkter som direkte strider mot menneskerettighetene og som innskrenker kvinners rettigheter, sier hun.
Alzaghari mener Islam Net trår over en grense når de eksplisitt fronter syn som at kvinner ikke skal kunne tale foran menn eller fremmer et krenkende syn på homofile.
– Men det finnes andre religiøse studentforeninger som står for negative holdninger mot homofile?
– Ja, og det kan være legitimt. Men når det går over til hets og trakassering er det problematisk. Homofile muslimer er en ekstra sårbar gruppe.
– Ingen pragmatisk tenkning
Ifølge Islam Net selv ønsker de å etablere en studentforening for å åpne opp og spre kunnskap om islam, og bekjempe misoppfatninger.
– Men Islam Net har ikke vist noen tegn til pragmatisk tenkning. Det er moderorganisasjonen som styrer alt, og det er ikke rom for mangfold. De har en konsekvent intolerant holdning overfor annerledestenkende, som er problematisk, mener Alzaghari.
Etter hennes oppfatninger handler etableringen på UiO mest om å få flere medlemmer.
– Jeg tror de kun er ute etter å bruke lokalene for å spare penger og for å drive effektiv misjonering overfor studenter, som er en attraktiv gruppe for dem.
Skal klage på avslaget
– Avslaget bunner i at dere ikke er tilstrekkelig uavhengig av moderorganisasjonen. Hvordan stiller du deg til det?
– Vi har vært i dialog med leder for studentforeningen. De har tilpasset vedtektene slik at det kommer tydelig frem at studentforeningen er selvstendig, og uavhengig av moderorganisasjonen.
– Vil dere delta i en dialog med UiO dersom de innbyr til det? Ville det i så fall være aktuelt for dere å imøtegå verdimessige krav og sentrale UiO-premisser?
– Vi møter med glede til dialog og håper at UiO inviterer oss.
– Det oppfattes blant annet som problematisk at Islam Nets vedtekter sier at styrets medlemmer må slutte seg til sentrale lærde som står for syn som strider mot menneskerettighetene, og virker kvinnediskriminerende. Har dere forståelse for det?
– Det står ikke noe i vedtektene som skulle tilsi noe slikt.
– Kritikken går også på at dere fronter syn som at kvinner ikke skal kunne tale foran menn, og viser til en lang liste med yrker som kvinner ikke kan ha. Dessuten at Islam Net fremmer en negativ holdning mot homofile. Hvordan imøtegår dere det?
– Dette stemmer ikke, det står ikke noe om dette i avslagsbrevet fra UiO annet enn det med holdninger overfor homofile, og det vil bli besvart i klagen til UiO.
– Hva har du å si til dem som mener dere vil bruke UiOs lokaler for å spare penger og for å drive effektiv misjonering overfor studenter?
– Studentforeningen er ment for studentaktiviteter, og det er ikke noe å spare på det. Det er naturlig at studentene har sine aktiviteter der de studerer.