Mangfold: Kristin Tvare er veldig glad for at det er et levende samisk studentmiljø i Oslo.

Hun leder Oslos samiske studentforening:

Ønsker mer samisk i akademia

Søndag er det samefolkets nasjonaldag. Kristin Tvare mener mange fortsatt mangler kunnskap om samisk kultur og historie – og det vil hun gjøre noe med.

Publisert Sist oppdatert

Visste du at det fantes en egen samisk studentforening i Oslo? Kristin Tvare er lederen for Saemien Studeenth Oslovisnie (SSO), Oslos samiske studentforening. Det er ikke veldig rart om du ikke hørt om den. Foreningen er nemlig bare to år gammel.

– Vi startet opp så sent som i 2020, det er jo litt rart å tenke på at det ikke fantes noen samisk studentforening i Oslo før den tid.

Tvare sier det har vært en vanskelig oppstartsfase for foreningen.

– Det viktigste formålet med foreningen, er at vi skal være en sosial arena for samiske studenter i Oslo. Det er klart det har vært vanskelig under koronaen. Samtidig er jeg veldig stolt over det vi har fått til.

Hun sier samisk studentforening gir trygghet og tilhørighet til medlemmene.

– Det er fint at folk spør og er vennlige innstilte, men det er veldig viktig å også kunne ta forståelsen og kunnskapen om samisk kultur for gitt. Det kan man i SSO.

Les også: Nå får studentene strøm­sti­pend

Kunnskapshull

Tvare syns universitetene gjør mye bra for mangfold. Hun er også glad for at det er et levende samisk miljø i Oslo.

– Oslo er nok ikke det stedet der man opplever åpenbar trakassering og rasisme i veldig stor grad. Det er mer det at folk ikke har nok kunnskap. Hver gang jeg har på meg kofta, for eksempel, selv om det er midt på sommeren, roper noen «Gratulerer med dagen!» til meg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Feirer med kofte: Kristin Tvare sammen med Aina Helene Guttorm Einarsen.

Samefolkets dag kalles også «Samenes nasjonaldag», og markeres 6. februar hvert år.

– Hva skal du gjøre på samefolket nasjonaldag?

– Det er veldig mye som skjer i byen! Jeg skal starte på Oslo rådhus med rådhusfrokost, da møter man opp i finstasen og får servert mat, og så det er barnesang fra den samiske barnehagen i Oslo. Etter det tenker jeg meg på avslutningshelgen til utstillingen Girjegumpi. På ettermiddagen og kvelden blir det øl med studentforeningen og danseforestilling på Dansens hus.

Det er veldig viktig å også kunne ta forståelsen og kunnskapen om samisk kultur for gitt

Kristin Tvare, lederen i Saemien Studeenth Oslovisnie (SSO)

Vil ha mer samisk i akademia

Et annet viktig mål for foreningen, er å jobbe opp mot studiestedene i spørsmål om inkludering og mangfold. I samisk studentforening har de medlemmer fra de fleste store studentforeninger. Kristin Tvare studerer selv sykepleie på Lovisenberg.

– Selv om vi lærer om menneskekontakt og kulturforskjeller, og det er veldig bra, tror jeg faktisk ikke jeg har hørt ordet "samisk" en eneste gang i løpet av min studietid.

– Denne mangelen gjelder også på universitetene. Tidligere var det for eksempel mulig å studere samisk språk, det er det slutt på nå.

Foreningen har blant annet spurt etter en tydeligere markering av samefolkets nasjonaldag.

– Universitetet i Oslo har svart at de ikke vil markere dagen av prinsipp, siden de ikke markerer andre dager. Jeg tror derimot det hadde vært en god mulighet for universitetet å for eksempel ha en temauke om samisk, få besøk av samiske forskere, ha forelesninger om samisk kultur, og den type ting. Jeg skjønner ikke hva som ville vært galt med det.

SiO deler ut hurtigtester som aldri før: UiO-studenter aner ikke at tilbudet finnes

Powered by Labrador CMS