
Anmeldt for diskriminering
Oslos biskop, Ole Christian Kvarme, ble politianmeldt for diskriminering mot homofile i forbindelse med ansettelsen av studentprest Nils Jøran Riedl. Anmeldelsen ble henlagt etter seks dager.
- Det er reaksjonært, menneskefiendtlig og skammelig at kirken har denne holdningen overfor homofile. Lars Gule, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.
Kvarme nektet å sende kollasbrev ved innsettingen av studentprest Riedl, som lever i homofilt partnerskap. Som følge av dette anmeldte Henning Høholt, redaktør i nettavisen Kulturkompasset, biskopen for brudd på straffelovens paragraf 135 a, den såkalte rasismeparagrafen.
Ifølge politiet finnes det ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger noe straffbart forhold i saken.
Høholt mener det er sløvt av politiet å ikke ta fatt i slike saker. Spesielt siden det gjelder en offentlig person.
– Det er sørgelig at man lar en biskop ture fram som om han var Herrens utsending på jorden, sier han.
Ingen flammende preken
Eivind Smith, professor i rettsvitenskap ved UiO, er ikke overrasket over henleggelsen.
– Å dømmes etter rasismeparagrafen stiller krav om trusler og forhånelser, Kvarme har bare nektet å sende et brev. Dersom noen blir dømt, er det for eksempel politiske programmer som har rettet seg mot innvandrere. Hadde Kvarme holdt en flammende preken og sagt at visse grupper skal fordrives eller at de er som griser, da kunne han blitt rammet, forklarer Smith.
– Menneskefiendtlig
,- Det er jo engang slik at den norske kirke har unntak fra arbeidsmiljøloven i forhold til en del problemstillinger, sier Lars Gule, generalsekretær i Human-Etisk Forbund
Han beklager kirkens holdning til homofile, men mener politianmeldelse er feil vei å gå for å endre tilstandene.
– Nekter man Den norske kirke indre selvstyre, må man i neste omgang for eksempel tvinge muslimene til å innsette kvinnelige imamer.
– Det er reaksjonært, menneskefiendtlig og skammelig at kirken har denne holdningen overfor homofile. Men denne skampletten kan ikke vaskes bort med stortingsvedtak, lover, politi og domstol. Det krever refleksjon innad i kirken, sier Gule.
Synlig
Studentprest Riedl mener selv henleggelsen av saken er i tråd med hvordan rasismeparagrafen praktiseres. Han vet at det krever mye å få noen dømt etter denne loven.
– Det virker som man kan få gjøre og si det man vil, så lenge man gjemmer seg bak teologien, sier han.
Riedl mener Kvarme sender dårlige signaler til offentligheten. Som åpent homofil visste Riedl at hans stilling som studentprest ville være provoserende og vanskelig for mange.
– Denne kampen må tas gjennom både politikk og holdningsarbeid. Synlighet i det offentlige rom er den viktigste måten å nå fram på.
Biskop Kvarme tar anmeldelsen til etterretning. Utover det ønsker han ikke å kommentere saken.