
Studenttapas!
Selv om man spiser smått trenger man ikke spise lite.




Tapas er navnet på de ulike appetizerne som i spanske barer gjerne blir servert sammen med en apéritif. Smårettkonseptet har for lengst forført norske ganer, men konseptet forbindes også med studentfiendtlige ingredienser som rådyre oster, oliven du neppe finner i hermetikkavdelingen på Rimi og pølser vi knapt importerer. Men tapas trenger verken være dyrt eller vanskelig. Du kan komme unna med å servere nesten hva som helst så lenge det kan småspises. Husk å gi rettene et spansk navn. Her kommer fire enkle, billige og gode grunner til å invitere kompisene over på tapas!
1. Albóndigas con salsa de tomate (også kjent som «kjøttboller i tomatsaus»)
Kjøttboller i tomatsaus er en sikker vinner på tapasfesten, og du får mye smak for pengene. De er litt tidkrevende, men du vil få igjen for strevet i form av heder og ære.
Til 30 små kjøttboller trenger du:
1 pakke kjøttdeig
1 egg
4 fedd hvitløk, finkuttet
1 løk, finkuttet
1 dl revet parmesan (kan sløyfes)
Litt mel eller brødsmuler
2 bokser hermetiske tomater i biter
1 ss av noe syrlig, for eksempel balsamicoeddik
basilikum (noen ts tørket eller en neve fersk)
salt og pepper
olivenolje til steking
Bland kjøttdeig, egg, halvparten av løken og hvitløken, parmesan, basilikum, salt og pepper i en bolle. Tilsett mel eller brødsmuler til blandingen lar seg rulle uten kliss. Rull ut passe store kjøttboller og stek dem på sterk varme til de er brune på alle sider. Surr resten av løken og hvitløken i en separat panne og tilsett hermetiske tomater. La blandingen putre på svak varme til du står igjen med en tykk saus (minst 30 minutter). Smak til med salt, pepper, basilikum og noe syrlig. Ha kjøttbollene i sausen de siste 10 minuttene av koketiden.
2. Patatas bravas («stekte potetbåter» som mora di ville kalt det)
Disse potetbåtene beviser gang på gang av knallgodt ikke nødvendigvis trenger å koste skjorta.
Du trenger:
så mange poteter du orker å gafle i deg
olivenolje
salt og rosmarin
Vask potetene godt og kutt dem opp i passe store båter (jo tynnere båter, dess kortere steketid). Fordel båtene ut over en stekeplate, hell over olivenolje og dryss over krydder. Smekk potetene inn i ovnen på 200 grader til de er gylne (20-35 minutter). Vend på potetene et par ganger i løpet av steketiden. Potetbåter blir ofte tatt for å være kun et tilbehør, men sammen med aioli utgjør de en fullverdig tapasrett.
Alioli («hvitløksmajones» med andre ord)
Denne middelhavsmajonesen har etter hvert blitt ganske så populær i Norge. Billigst og best blir den når du lager den selv. Alt du trenger er 30 sekunder og en stavmikser.
Du trenger:
1 lite hvitløksfedd
1 egg
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
2 dl rapsolje
salt og pepper
NB: Alle ingrediensene må være romtempererte!
Ha alle ingrediensene i en stavmikserbeholder. Sett stavmikseren forsiktig ned i blandingen. Start å mikse nedenfra og trekk stavmikseren sakte oppover etter hvert som blandingen tykner. Smak til med salt og pepper. Alioli smaker fantastisk til det meste, men er kanskje ikke å anbefale om du har planer om å kline i nærmeste fremtid.
3. Hongos rellenos (aka. «fylt sopp»)
Sopp er uhyre billig, og med litt hjelp av vennene Basilikum, Ost og Brødsmuler smaker det også fantastisk.
Du trenger:
4 store sopp
1 fedd hvitløk, finkuttet
1 vårløk, finkuttet
1 dl revet parmesan eller annen smaksrik ost
brødsmuler
basilikum
olivenolje
salt og pepper
Legg soppene på en stekeplate og pirk ut stilkene med en skje. Finkutt stilkene og bland dem sammen med hvitløk, vårløk, basilikum, salt og pepper. Fordel blandingen over soppene og dryss over ost og brødsmuler. Avslutt med en dæsj olivenolje på hver. Stek herlighetene på 200 grader til brødsmulene er gylne (15-20 minutter).
4. Queso Frito («stekt ost» for deg som ennå ikke har lært deg spansk)
Å ha et søtt tapasalternativ er obligatorisk. Disse fjonge ostebitene smaker himmelsk, tar seg godt ut på bordet og er latterlig enkle å lage.
Du trenger:
1 pakke myk ost (camembert, brie eller lignende)
1 egg, pisket
litt mel
1 dl nøtter, finkuttede
friske bær eller syltetøy
smør til steking
Del osten opp i passe små stykker (retten er mektig). Rull stykkene først i mel, så i egg og til slutt i nøttene. Stek stykkene på middels varme til nøttene er gylne og osten er svært myk (uten å renne). Server med friske bær eller syltetøy.