SKUFFET: Odontologisk studentutvalg ble på fredag svært skuffet over ledelsens avgjørelse om å kutte ut praksisordningen. F.v: Ragnhild Henriksen, Åshild Kvammen, Greger Fostad, Mariel Nygård Hansen, Agnethe Røsbak, Magnus Dahl Eide og Øystein Ås Løberg.

Mener ledelsen forbigikk styret

Tannlegestudentene fikk fredag vite at praksisperioden deres skal kuttes ut for å spare penger, men fakultetsstyret har ikke godkjent dette.

Publisert Sist oppdatert

I fakultetsstyret stemte studentene for å fjerne kravet om ekstern sensor og ekstern undervisningshjelp, samt å ikke besette ledige stillinger ved fakultetet. Slik trodde studentene at praksisordningen skulle reddes. Men fredag informerte dekanatet om at praksisordningen allikevel vil bli kuttet ut – i tillegg til de allerede fastslåtte kuttene. Det har ikke fakultetsstyret vedtatt.

Leder i Odontologisk studentutvalg, Øystein Ås Løberg, som selv sitter i fakultetsstyret, har tidligere sagt til Universitas at et kutt i praksisordningen vil bety dårligere kvalitet på utdannelsen og at dette vil gå utover helsetjenesten i Norge. Løberg ble svært skuffet da han på fredag ble informert om at praksisordningen kuttes ut, og mener det finnes andre alternativer.

– Dette er ikke noe ledelsen kan bestemme på egenhånd. Det er fakultetsstyret som må gjøre et vedtak på dette og det er skuffende at ledelsen kommer med denne avgjørelsen uten at det er bestemt i styret, sier Løberg.

– Alle kuttforslagene som ble presentert for oss ville gå utover studentene og vi har i lang tid etterlyst en mer omfattende liste som kan gi et bedre bilde av hvor og hva som kan kuttes, sier Løberg, som mener det er opp til fakultetsstyret om praksisen skal fjernes.

– Alternativet er oppsigelser

Universitas var til stede ved Studentutvalgets møte om praksisordningen på tirsdag. Der var det enighet om at ledelsen synes å bruke studentene på 8. og 9. semester (studentene som vil bli rammet av praksiskuttet, journ.anm.) som en politisk brekkstang for å få mer midler til fakultetet.

Odontologidekan Pål Brodin er styreleder for fakultetsstyret og har en annen oppfatning.

– Praksisordningen skulle opprettholdes hvis forhandlingene med fylkestannlegene førte frem, så da forhandlingene brøt sammen forrige mandag måtte vi gå ut og forberede studentene på dette, sier Brodin.

Han mener det er ren optimisme og ønsketenkning at en liste med flere kuttalternativer kan legges frem.

– Driften er skåret til beinet og vi har i 2008 et underskudd på 6 millioner kroner. Da må det kuttes og hvert kutt gjør det vanskeligere å opprettholde studiekvaliteten. Det eneste alternativet til den kuttlisten vi har lagt frem er oppsigelser, sier Brodin.

– Vi må ha is i magen

Selve praksisordningen har en budsjettramme på 1,5 millioner og det er nettopp utført en undersøkelse som viser at både veiledere og studenter er meget fornøyde med praksisordningen.

Fakultetsstyremedlem, professor Ivar Espelid, mener det er for tidlig å kutte ut ordningen.

– Vi må ha mer is i magen og jobbe videre politisk. I mellomtiden må vi se på løsninger som kan gjøre ordningen billigere, sier Espelid.

Han kritiserer ledelsens håndtering av saken.

– Jeg skjønner at ledelsen må spare penger, men det er fakultetsstyret som skal bestemme dette. Ledelsen kan ikke ta saken i egne hender og legge ned ordningen stikk i strid med fakultetsvedtaket, sier Espelid.

Omgjorde beslutningen

Dekan Brodin sa i en e-post til Universitas tirsdag formiddag at: «Det er ikke snakk om å avvikle praksisstudiet, men å legge det på is inntil Regjeringen vil finansiere studiekvalitet.»

I intervju med dekanen tirsdag ettermiddag har Brodin forandret mening. Ifølge Brodin vil fakultetsledelsen nå legge frem en lavprisløsning som kan redde praksisordningen.

Løsningen innebærer at studentene må avstå fra stipendet de får i forbindelse med praksisen, samt at kvaliteten på praksisen blir dårligere.

– Burde dere ikke presentert denne løsningen før dere gikk ut til studentene og sa at de ikke fikk gå ut i praksis?

– Jo, det burde vi tenkt på, men vi var så innstilt på å beholde høyprispraksisene med høy kvalitet. Ved å senke kvaliteten på praksisen kan vi få råd til praksisen, sier Brodin.

Han har opplevd økt interesse fra potensielle samarbeidsklinikker.

– Mener du at det er mulig å få opprettholdt praksisordningen med bare 350 000 kroner?

– Vi ringer rundt nå og har fått brev fra 35 klinikker som er interessert i å samarbeide med oss. Vi har nå nok praksisplasser til en pris vi har råd til, men dette er en midlertidig ad hoc løsning for 2009 til regjeringen bevilger mer penger, sier Brodin.

Verken Espelid eller Løberg har hørt om lavprispraksisen, men er positive til at ledelsen nå snur for å redde praksisordningen.

Vedtak om denne saken vil gjøres på fakultetsstyremøtet 9. desember.

Powered by Labrador CMS